Kayseri'de Mimar Sinan'ın evinin bulunduğu sokakta oturan Mustafa Halıcıoğlu (57), 5 yıl önce tadilatına başladığı evinin altında 200 metre uzunluğunda 2 bin yıllık yer altı şehri buldu. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, "Burada tüneller ile geçiş yapılabilen birbirinden bağımsız en az 2 katman görünüyor. Kapadokya'daki yer altı şehirlerinin kapatma taşı özelliği, mekanizmaları, yaşam yerleri ve geçişlerin birebir aynısı" dedi.
#KayseriKayseri'de Mimar Sinan'ın evinin bulunduğu sokakta oturan Mustafa Halıcıoğlu (57), 5 yıl önce tadilatına başladığı evinin altında 200 metre uzunluğunda 2 bin yıllık yer altı şehri buldu. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, "Burada tüneller ile geçiş yapılabilen birbirinden bağımsız en az 2 katman görünüyor. Kapadokya'daki yer altı şehirlerinin kapatma taşı özelliği, mekanizmaları, yaşam yerleri ve geçişlerin birebir aynısı" dedi.
#KayseriTarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye toprakları, her bir köşesinde eşsiz hazineler barındırıyor. Bunlardan en dikkat çekeni ise 1960'lı yıllardan bugüne keşfedilen ve yüzyıllar öncesine ışık tutan yer altı şehirleri… Bu hafta uzmanlarımıza "Mutlaka görülmesi gereken yer altı şehirleri hangileri?" diye sorduk. Sıcak havalardan biraz olsun kurtulup tarihin izinde keşfe çıkılacak 10 yer altı şehrini önerdiler.
#RotaUNESCO Geçici Dünya Miras Listesi'ne giren Kayseri'deki Koramaz Vadisi'nde 2 yıl önce keşfedilen columbariumlar (Ölünün yakılmış kalıntılarını tutan cenaze çömleğinin saygılı ve genellikle halka açık depolanması için kullanılan yapı) turizme kazandırılmayı bekliyor. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, "Şu ana kadar tespit edilmiş 21 adet columbarium bulunmaktadır. Yeni ihbarlarla ve haritalandırmalarla bu columbarium'ların sayısının artacağını düşünüyoruz" dedi.
#KayseriÇekimleri 2018'de başlayan ve 3 yıl süren belgeselin galası, "9 Nisan Mimar Sinan'ı Anma ve Mimarlar Günü" kapsamında, İstanbul Valiliğinin ev sahipliğinde, 9 Nisan Cuma günü saat 19.00'da Atlas Sineması'nda gerçekleşecek.
#Atlas SinemasıOsmanlı İmparatorluğu döneminde önemli abide eserlere imza atan Mimar Sinan'ın Kayseri'nin Ağırnas Mahallesi'ndeki doğduğu ve günümüzde müze olarak kullanılan ev, kemerleri, yer altı odaları, depoları ve galerileriyle ziyaretçilerini adeta büyülüyor.
#Mimar SinanKayseri gıdadan mobilyaya, teknolojiden ağır sanayiye çok sayıda alanda devler liginde bir şehir. Erciyes’le, hemen eteğindeki Kapadokya’yla turizmin de cazibe merkezlerinden... Ancak tüm bunların yanında yeni bir merkez daha olmaya aday. Büyükşehir Belediye Başbakanı Dr. Memduh Büyükkılıç, “Sıradaki hedefimiz Kayseri’yi sağlık turizminin de merkezi yapmak” diyor...
#GazetehaberleriKayseri'nin Melikgazi ilçesinde geçen yıl tespit edilen, 26 giriş noktası bulunan ve 1300 metre uzunluğunda olan yer altı şehrinin turizme kazandırılması için yakın zamanda çalışma başlatılacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, "En kısa zamanda turizme kazandıracağız" dedi.
#KayseriKAYSERİ'deki 183 yıllık Yanartaş Rum Kilisesi, defineciler tarafından tahrip edildi. Tarihi kilisenin mülkiyetini alan Melikgazi Belediyesi'nce turizme kazandırılması için restore edilmesi kararı alındı. Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, "Kilise maalesef birçok ilde olduğu gibi define avcılarının ilgi odağı olmuş ve kilisenin ortasını kazmışlar. Tarihi kiliseyi temizleyerek restore edeceğiz" dedi.
#KayseriMimar Sinan kimdir? sorusu Danıştay'ın Ayasofya ile ilgili verdiği karar sonrası gündeme geldi. İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilen 15 asırlık bir tarihe sahip Ayasofya, 500 yıl cami olarak kalmıştı. Osmanlı başmimarı Mimar Sinan 1573’te Ayasofya’nın kubbesini onararak, takviyeli duvarlar yaptı ve eserin bu günlere sağlam olarak gelmesini sağladı. İşte, Ayasofya'da katkıları olan Mimar Sinan'ın hayatıyla ilgili ayrıntılar.
#Mimar Sinan KimdirKayseri, Orta Asya’yı birbirine bağlayan bir kervan yolu, Helenistik Dönem ’de Kapadokya’nın başkenti ve günümüzde de Anadolu’nun tam kalbidir. Uzaktan bakıldığında sıradan ve küçük bir şehir gibi görünse de Kayseri içerisinde değerli tarihi yapıları ve doğal güzellikleri barındırmaktadır. Peki, Kayseri’nin ilçeleri nelerdir ve hangi bölgede yer almaktadır? Kayseri’de gezilecek ve tarihi yerler nelerdir? İşte sizin için hazırladığımız Kayseri bilgi rehberi.
#Kayseri İlçeleriKars örneğinde olduğu gibi, buraya da gitmek için aylar öncesinden sıraya girmek zorunda kalmadan uyaralım: Sadece Erciyes’in karlı tepelerinde kaymak için değil, şehri doyasıya yaşamak için buraya bilet alacağınız günler çok yakında. Gaziantep, Mardin, Adana derken Kayseri atağa geçti. Özgün habitatı, özgür yılkı atı, binlerce yıllık tadı ve taşı sıkan kadınlarıyla bir bölgenin şahlanışını yerinde inceledik.
#Kayseri PastırmasıOsmanlı'nın en güçlü dönemlerinde mimarbaşı olarak görev yapan Mimar Sinan, yaşamı boyunca camiler, külliyeler, köprüler, hamamlar, çeşmeler inşa etti. Mimar Sinan, Kayseri'nin Ağırnas köyünden çıkıp Yeniçeri Ocağı'na katılmasıyla değişen hayatında bıraktığı yüzlerce eserle bugün de hayranlıkla anılıyor. İşte, vefat yıl dönümünde anılan Mimar Sinan hakkında merak edilenler...
#Mimar SinanDevşirme asker kayıtlarından etnik gerçekler pek çıkmaz. Rumeli ve Anadolu’dan devşirildiği belirtilir. Sinan’ın her zaman akrabalarıyla ile ilişkisi vardı ama bu isimlerin Kapadokya’nın hangi gayrimüslim zümresine dahil olduğu bilinmiyor. Şurası bir gerçek: Bu imparatorluk olmasa böyle bir mimar da olmazdı. Zaten olamadığı da görülüyor. Bazı şeyler ve bazı adamlar belirli dönemlerin ürünüdür.
#Yazar