Ege Bölgesi'nin tarihi dokusu ve eşsiz güzellikleri ile ilham veren illerinden birisi Afyonkarahisar. Anadolu'nun gelenek ve göreneklerini geçmişten günümüze muhafaza eden Afyonkarahisar, İstiklal Savaşında çok önemli bir yere haiz. Gastronomi alanında ise hızla ve emin adımlarla ilerleyen, Türk mutfağının inceliklerini en güzel şekilde içeren leziz yemekleri ile mutfağımızı dünyaya tanıtmayı misyon edinen şehir, ziyaretçilerini bekliyor. Merak edenlere özel Afyon Yemekleri - Afyonkarahisar'da ne yenir ve neyi meşhur? Afyonkarahisar mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#AfyonkarahisarYol kenarında meyve-sebze satan kamyonlar... Sirke, salça ve zeytinyağının hasını dükkânına taşıyanlar... Yörenin en lezzetli peynir ve hamurişlerini üretenler... Ege ve Akdeniz’de pek çok ilimiz birer lezzet durağı niteliğinde... Peki, ünlü şefler tatilden dönerken nerelerden alışveriş yapıyor, hangi ürünler için rotasını değiştiriyor?
#GastonomiTarihi ve kültürel değerlerin izlerini taşıyan çok kıymetli bir coğrafyada yer alan Afyonkarahisar, 2019 yılında UNESCO tarafından, Gaziantep ve Hatay’ın ardından gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edildi. Çorbaları, et ve sebze yemekleri, pilavları ve tatlı çeşitleriyle çok zengin bir mutfağa sahip olan Afyonkarahisar’ın; Afyon kaymağı, Afyon pastırması, Afyon sucuğu, kaymaklı ekmek kadayıfı, Afyonkarahisar patatesli ev ekmeği, Çay ilçesi vişnesi ve Şuhut keşkeği UNESCO’nun Coğrafi İşaretler Listesi’ne girmeyi başardı.
#GöceDünyada mermerin modası olduğuna ve bunu belirleyen ülkeler arasında Türkiye’nin bulunmadığına vurgu yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, “Bu konuya özel önem verilmesi gerekiyor. 2019’da İtalya klasında mal satabilmiş olsaydık gerek tasarım, gerek işçilik ve marka bağlamında 18 milyar dolarlık gelir elde etmiş olacaktık. Biz ise 2 milyar doların altında gelir elde ettik” dedi.
#MermerMermerin başkenti Afyonkarahisar, Hürriyet Ekonomi Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Sektörün sorunlarının ele alındığı zirveye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek ve Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek katıldı. Kamu ve özel sektör temsilcileri zirvede yaptıkları açıklamalarda, “Afyonkarahisar için hep birlikte elbirliğiyle çalışıyoruz. Afyonkarahisar’ı hak ettiği noktaya ulaştıracağız” diye konuştu.
#Hürriyet Ekonomi ZirvesiAfyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser ve beraberindeki heyet, Almanya’da bir dizi temaslarda bulundu. Hüsnü Serteser, Almanya’daki, ziyaretlerinde “Mermer en önemli ihracat kalemimiz. Afyonkarahisar olarak mermerin, lezzetin ve termalin başkentiyiz. 2021’in ilk 9 ayında 2019 ihracatını geçtik” dedi.
#Afyonkarahisar Ticaret Ve Sanayi OdasıTürkiye’nin ilk coğrafi işaretli ürünlerinden Kayseri sucuğu ve pastırması ile Afyon sucuğu ve pastırması arasındaki yarış, Avrupa’ya taşındı. Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili alan iki il, bu ürünler için Avrupa Komisyonu’na yaptığı Korumalı Coğrafi İşaret başvuru sonuçlarını bekliyor.
#Coğrafi İşaretli LezzetlerMerkezi İtalya’da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan ve 5 bin 323 ürünün bulunduğu Uluslararası Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) listesinde, Boğatepe gravyer, İsot biber, Afyon kaymağı, İzmir boyozu, Şile kestane balı gibi Türkiye’den 76 yöresel ürün ve lezzet yer alıyor.
#Slowfood Biyoçeşitlilik VakfıTürkiye’de Gaziantep ile Hatay’ın ardından gastronomi alanında 2019 UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Afyonkarahisar da dahil oldu ve hak ettiği unvana kavuştu. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2020 yılının “Türk Mutfağı Yılı” olarak belirlenmesinin ardından bu yıl Türk mutfağı ve gastronomisi oldukça konuşulacağa benziyor. Bu iki sevindirici haberi alır almaz, 2020’de ilk rotamı Afyonkarahisar olarak belirledim ve ikinci kez ziyaret ettiğim gastronomi cenneti şehrin, geleneksel lezzetleri ile ilgili deneyimlerimi aşağıda sizler için derledim.
#AfyonBu soğuk havalarda gezmek için en iyi fikir ailecek bir termal tesisine gitmektir dedim ve bizimkileri alıp bol kaymaklı bir Afyon tatiline gittim. Daha önceki yazımda size Eskişehir’i anlattım. Afyonkarahisar’a gelmeden önce bir gece Eskişehir’de konakladık ve yaklaşık bir buçuk saatlik bir araba yolculuğuyla Afyon’a ulaştık.
#AfyonBu hafta ‘Yoldan Çıkaran Duraklar’ serimizde, Doğan Burda Ankara Temsilcisi Erdal İpekeşen ve Tat dedektifi Sinan Hamamsarılar’ın katkılarıyla Ankara-Bodrum rotası var. 720 kilometrelik otoyol, farklı medeniyetlerden izler taşıyan bir zaman yolculuğu hattı gibi. Denize giden yolda karşınıza çıkacak bu 11 lezzet, tarih ve doğa durağı sizi şaşırtacak.
#AnkaraŞekerleme ve lokumlarıyla ünlü Afyonkarahisar'da günde ortalama 100 ton lokum üretiliyor. Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Kocabaş: "Belçika, Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Arap ülkeleri Katar, Kuveyt, Cezayir, Libya'ya, Kosova, Türkmenistan ve Azerbeycan'a yılda 10 milyon dolarlık lokum ihracatı yapılıyor" açıklamasında bulundu.
#Lokum