Alaçatı ve ardından Ildırı köyündeki kısa seyahatim esnasında öğrenmiştim büyük fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in bu dünyadan ayrıldığını. Ölümüyle bizleri üzüntüye boğan Üstat’la ilgili haberlerde, tarihe ışık tutan fotoğraflarının hikayesi anlatılırken, en çok dikkati çeken, bir görev esnasında Afrodisias Antik Kenti’ni keşfediş hikayesi ön plana çıkıyordu. Ankara’ya dönüş yolunda ben de rotamı, tarihi kalıntılar arasında hâlâ canlılığını koruduğuna inandığım Üstat’ın hatıralarının izlerini aramak ve bastığı yerlerde yürümenin hazzını duymak üzere Afrodisias Antik Kenti’ne çeviriyorum…
#SeyahatAlaçatı ve ardından Ildırı köyündeki kısa seyahatim esnasında öğrenmiştim büyük fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in bu dünyadan ayrıldığını. Ölümüyle bizleri üzüntüye boğan Üstat’la ilgili haberlerde, tarihe ışık tutan fotoğraflarının hikayesi anlatılırken, en çok dikkati çeken, bir görev esnasında Afrodisias Antik Kenti’ni keşfediş hikayesi ön plana çıkıyordu. Ankara’ya dönüş yolunda ben de rotamı, tarihi kalıntılar arasında hâlâ canlılığını koruduğuna inandığım Üstat’ın hatıralarının izlerini aramak ve bastığı yerlerde yürümenin hazzını duymak üzere Afrodisias Antik Kenti’ne çeviriyorum…
#SeyahatAydın'da Afrodisias Müze Müdürlüğü'nde şartnameye uygun olmayarak istihdam edildiği ileri sürülen personeller, Karacasu Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı ile Müze Müdürü Tenzile Uysal arasında gerilime neden oldu. 5 personelin neden olduğu kriz nedeniyle kaymakamın evine giderek tepki gösterdiği müze müdürü fenalaştı.
#AydınAydın’ın Karacasu ilçesinde devam eden kazı alanını ziyaret eden Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı, kendisi için özel oluşturulan alanda kazı yaparak ekibe destek verdi. Büyüknalçacı, kazı sırasında adı yazan ve 2 bin yıllık olduğu iddia edilen testiyi buldu. Daha sonra olayın yeni arkeologlara yapılan bir şaka olduğu anlaşıldı.
#Güher Sinem BüyüknalçacıÇanakkale'de, polis tarafından ele geçirilen yaklaşık 2 bin yıllık ‘gladyatör rölyefi’, teslim edildiği Troya Müzesi yetkililerince incelendi. Sırrı çözülen rölyefteki savaşçının, bir kol ve omuz korumasından oluşan hafif zırhlı kıyafete sahip, kafasında miğferi olmayan, bir ağ ve mızrak ile uzak dövüşü tercih eden 'Retiarius' sınıfı gladyatör olduğu belirlendi. Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, gladyatör rölyefinin, üç gün süren dövüşlerin düzenlendiğini bildikleri Troya'ya ait olduğunu düşündüklerini belirtti.
#Gladyatör Rölyefi‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariTürkiye, hafta başı bunca siyasal gerginlik ve tartışmanın yoğunluğu arasında, kültür varlıklarının korunmasını önemseyenler için güzel bir haber aldı. UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin Polonya’nın Krakov kentinde yapılan toplantısında, çeşitli ülkelerden 11 kültür varlığı, DMA (Dünya Miras Alanı) Kalıcı Listesi’ne alındı. UNESCO’nun bu özel listeye aldığı kültür varlıkları arasında, bu yıl ülkemizden de bir antik yerleşim, arkeoloji ve tarih merakı olanlar için bir şölen alanı olan Afrodisias (Aphrodisias) kenti var.
#AphroditeAYDIN’IN BUHARKENT İLÇESİNDE YOLCU OTOBÜSÜNÜ DURDURUP ARAMA YAPAN JANDARMA EKİPLERİ, OTOBÜSTE SEYAHAT EDEN YOLCU TARAFINDAN OTOBÜSTE GİZLENMİŞ HZ. İSA'NIN İLK ÖĞÜTLERİNİ VERDİĞİ ARAMİCE DİLİNDE YAZILMIŞ FİGÜRLERİN OLDUĞU İDDİA EDİLEN TARİHİ ‘İNCİL’ ELE GEÇİRDİ.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, yerli turistler için bazı müze ve örenyerleri giriş ücretlerine 2004 yılı itibariyle zam yapmak yerine indirime gitti. Buna göre, daha önce 8 milyon liraya gezilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni yabancı turistler 10 milyon liraya, yerli turistler ise 3 milyon liraya gezecek.