Türkiye, Hürriyet’in manşetten verdiği haberle öğrenmişti ve artık sona gelindi! En geç cuma günü TBMM’ye gelecek olan kanun teklifi ile kentsel dönüşümün önündeki en büyük engellerden biri olarak gösterilen kat maliklerinin uzlaşmada 3’te 2’yi yakalama zorunluluğu kalkıyor. Bundan böyle salt çoğunluk yeterli olacak. Yani kat maliklerinin yarısından bir fazlası ile kentsel dönüşüm kararı alınabilecek. Dönüşümde yüzde 50+1’in katılımının yeterli olması hukuka uygun mu? Alanda uygulanabilirliği var mı? Yeni yasa başka neler getirecek? Sordum.
#Kentsel DönüşümSultangazi'de iddiaya göre, Nuri S. isimli müteahhit 30 yıl önce toprak sahibi İslam Altın ile kat karşılığı anlaşarak başladığı apartman inşaatının bir kısmını yarım bıraktı, tamamladığı daireleri ise 29 yıl önce 7 kişiye satarak ortadan kayboldu. Dairelerini müteahhit Nuri S.'den alanlar binada oturmaya başladı. Ancak müteahhit iddiaya göre İslam Altın'a söz verdiği daireleri yapmadı. Bu sırada toprak sahibi İslam Altın ölünce çocukları müteahhite dava açtı. Dava 2008 yılında kesinleşince; 29 yıl önce satılan arsa ve daire tapuları toprak sahibi olan İslam Altın'ın çocuklarına geri verildi. İslam Altın'ın çocukları ise, bina ve arsayı başka bir müteahhite sattı. Yeni müteahhit ise, deprem riski olduğu gerekçesiyle binadan karot alınmasını sağladı. Binanın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamında incelenmesiyle yıkımına karar verildi.
#SultangaziSultangazi'de iddiaya göre, Nuri S. isimli müteahhit 30 yıl önce toprak sahibi İslam Altın ile kat karşılığı anlaşarak başladığı apartman inşaatının bir kısmını yarım bıraktı, tamamladığı daireleri ise 29 yıl önce 7 kişiye satarak ortadan kayboldu. Dairelerini müteahhit Nuri S.'den alanlar binada oturmaya başladı. Ancak müteahhit iddiaya göre İslam Altın'a söz verdiği daireleri yapmadı. Bu sırada toprak sahibi İslam Altın ölünce çocukları müteahhite dava açtı. Dava 2008 yılında kesinleşince; 29 yıl önce satılan arsa ve daire tapuları toprak sahibi olan İslam Altın'ın çocuklarına geri verildi. İslam Altın'ın çocukları ise, bina ve arsayı başka bir müteahhite sattı. Yeni müteahhit ise, deprem riski olduğu gerekçesiyle binadan karot alınmasını sağladı. Binanın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamında incelenmesiyle yıkımına karar verildi.
#İstanbulCumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklama ile konut, arsa ve arazide KDV indirimini duyurmuştu. Açıklanan KDV indirimiyle 'Konut fiyatları nasıl etkilenecek?' sorusunu uzmanlar Hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#KDV İndirimiCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, temel ihtiyaç maddelerinden olan deterjan, sabun, tuvalet kâğıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV’sini yüzde 18’den yüzde 8’e indirme kararı aldıklarını açıkladı. Erdoğan, Beştepe’de düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin ardından yaptığı Millete Sesleniş konuşmasında KDV indirimine yönelik şunları söyledi:
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDönüşüm yapacak müteahhitten teminat istenecek.Oybirliği değil, 3’te 2 anlaşma yeterli olacak.3’te 2’nin sağlanamadığı yerlerde arsa satışı mümkün olacak.Bakanlıkça ilçe belediyelerinden risk tespiti istenecek.Vatandaşla görüşmeden elektriği, doğalgazı, suyu kesilmeyecek.Yıkım sonrası da kira yardımı başvurusu yapılacak.Uygulama alanında yetkiler bakanlıkta olacak.
#Gazetehaberleriİstanbul’da Çamlıca Tepesi’nin eteklerinde başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarında dümene Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçti. Mayıs ayında temel atılması beklenen projede 1500 birim yerine 2 bin 200 birim yapılacak. Henüz 800 hak sahibinin 200’ü ile anlaşma sağlandı. Projede konutun yanı sıra Çamlıca Camisi yakınlarına çarşı aksı da inşa edilecek.
#GazetehaberleriEski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve ailesinin 2 yıl önce 42 milyon liraya aldığı Koşuyolu’ndaki 10 dönümlük arsa tek bir binayla kentsel dönüşüme sokuldu. Yaklaşık 50 milyon lira vergi muafiyeti sağlanan arsadan Bayraktarlar 114.4 milyon lira gelir elde edecek. 2 yıllık kârları ise 72.4 milyon lira.
Kentsel dönüşüm, deprem riski altındaki alanların yenilenmesine odaklanırken, rant peşindeki bazı müteahhitler vatandaşı ‘çoğunluk’ oyunuyla kandırmaya çalışıyor. Dönüşüm simsarları, riskli alan ilan edilmemiş ya da risk raporu alınmamış yapılarda üçte iki çoğunluk şartını öne sürüyor. Ancak riski olmayan binalarda üçte iki çoğunluk değil ‘oybirliği’ şartı geçerli oluyor.
Afet riski altındaki alanların dönüşümü kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ev ve işyerleri yıkılan yoksullara ‘faizsiz’ kredi verecek. Oturduğu evden çıkmak zorunda kalan kiracıya da ‘konut’ veya ‘işyeri’ edinme kredisi açılacak. Bu kredilerin faizi TÜFE oranında olacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, afet riski altındaki ev ve işyerlerini yıkan yoksullara ‘faizsiz’ afet kredisi verecek. Kentsel dönüşüm yasası kapsamında oturduğu evden çıkmak zorunda kalan kiracıya da ‘konut’ veya ‘işyeri’ edinme kredisi açacak. Bu kredilerin faizi TÜFE oranında olacak.
Seçimler sonra erdi, şimdi en önemli gündem maddelerinden biri depreme hazırlık. Kentsel dönüşümle binaların yıkılıp yeniden yapılmasının yanı sıra güçlendirme de çok merak edilen konulardan. Yeni binada ilave kat izni yoksa mevcut dairelerin metrekaresi azalabiliyor. Örneğin 3 artı 1 daire, 2 artı 1 daireye dönüşüyor. Daireler küçülmesin denildiğinde de yüksek inşaat maliyetleri nedeniyle ek ödeme gerekiyor. Bu durumda güçlendirme daha da cazip hale geliyor. Avukat Mustafa Şeref Kısacık güçlendirmeye ilişkin merak edilen soruları yanıtladı:
#Binayı Güçlendirme