Adriyatik Denizi haberleri sayfasında Adriyatik Denizi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 430 Adriyatik Denizi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Marmara denizinin dibine çöken deniz salyası, bilimsel adıyla müsilaj yarattığı korkunç görüntü ve denizdeki doğal hayata karşı yarattığı büyük tehditle son günlerin en önemli gündem maddesi olmaya devam ediyor. Son 200 yılda Adriyatik Denizi’nde sıkça görülen deniz müsilajının zaman içinde başka denizlere de yayıldığı ve dünya denizlerinde de büyük tehlike yarattığını belirten uzmanlar önemli uyarılarda bulunuyor.
#İtalyaBir hafta içinde art arda, ‘hayalet gemiler’ olarak adlandırılan iki ticari gemide, denizin ortasında aç ve susuz terk edilen yüzlerce göçmeni kurtaran İtalya’dan çarpıcı bir iddia geldi. Buna göre, Eylül ayından bu yana aynı yöntemle 15 hayalet gemi Türkiye’den yola çıkarak, İtalya açıklarında terk edildi. İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, bunun önüne geçmesi için Türk makamlarına çağrıda bulundu. Bir İtalyan gazetesi, "Mersin Limanı kevgire dönmüş" ifadesini kullandı.
#GemiDün Adriyatik Denizi’nde iki facia yaşandı. Yunanistan’ın Korfu Adası yakınlarında bir feribotta yangın çıktı. İtalya’nın Ravenna açıklarında da bir Türk yük gemisi battı. Feribottaki yangın yedi kişinin canına mâl oldu. İtalyan Sahil Güvenliği, feribottaki diğer kişilerin 34 saat süren operasyon sonucunda kurtarıldığı bilgisini verdi. Yunan makamları, TC’nin Atina Büyükelçiliği’ne “Norman Atlantic” feribotundaki yolcu listesinde yeralan 54 TC vatandaşının sağ salim kurtarıldığını bildirdi.
#YunanistanTarihteki en sıcak yazın ardından gelen ‘Boris’ fırtınası, pek çok Orta Avrupa ülkesinde sel felaketine yol açtı. Acil müdahale ekipleri yükselen sularla başa çıkmakta zorlanırken yetkililer şiddetli yağmurların devam edeceği uyarısını yaptı.
#AVRUPAUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Üç Deniz Girişimi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Girişim kapsamında inşa edilecek ve Litvanya’nın Klaipeda Limanı’ndan başlayarak; Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan’dan Türkiye’ye bağlanacak olan Via Carpathia Otorol Projesi’nin Orta Koridor ve Kalkınma Yolu ile doğrudan kesişen ve bu projeleri günlendirecek olan bir proje olduğunu belirterek, “Via Carpatia Otoyolu ile Ortadoğu'daki ticaret yolları Türkiye Üzerinden bütün Avrupa'ya bağlanacak. Türkiye olarak Via Carpatia projesinin bir parçası olmaya ve her türlü işbirliğine hazırız” dedi.
#Ulaştırma Ve Altyapı BakanıSeçmen profili değişiyor. Siyasete küskün olan gençlik bile iş belediye seçimine gelince daha çok ilgi duydu. Kadın belediye başkanları sayıca arttı; ama hâlâ oran Millet Meclisi’nin altında. Medya ve küçük istisnaisiyle kamuoyu ölçüm şirketleri Türk halkının gözünde yara aldı. Ümidimiz bu seçimde olumlu belirtileri görülen genel merkezlerin “Biz kimi istersek o aday olur, gösterdiğimiz aday da kim olursa olsun kazanır” sloganını unutmaları gerektiğidir çünkü abes zihniyet her tarafta ilk darbeyi yedi.
#BELEDİYE SeçimleriAvrupa’nın popüler adreslerine alternatif olacak bir seyahat destinasyonu arayanlar için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen yakın çevremizdeki ülkeler biçilmiş kaftan. Üstelik daha düşük bütçeyle tatil yapılabilen bu ülkelerin çoğu kış aylarında karla birlikte harika manzaralara bürünüyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza, "Kışın gidilecek en güzel vizesiz ülkeler hangileri?" diye sorduk. İşte yorucu ve bitmek bilmeyen prosedürler, ek masraflar ve "Vize onayı geldi mi gelecek mi?" diye uzun bekleyişlere gerek kalmadan yola çıkılacak adresler...
#RotaAvrupa ile vize krizi devam ediyor. Vize başvurusu yapanlar yüksek ret oranının yanında randevu bulamamaktan da şikayetçi… Durum böyle olunca pek çok kişi rotayı vizesiz ülkelere kırdı. Vizesiz turlara yönelik talepte yüzde 50 oranında artış yaşanıyor. Biz de bu hafta hâlâ yaz tatili planı yapmayanlar için uzmanlarımıza ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen ve mutlaka görülmesi ülkeler hangileri?’ diye sorduk. Balkanlar’dan Asya’ya kadar birbirinden güzel 10 ülkeyi önerdiler.
#RotaHırvatistan’da kendi halinde bir adayken Şubat 2009’da Google Earth’teki kuşbakışı görünümüyle dünya çapında popülerlik kazandı. Bunun sebebi kuşkusuz kalp şeklinde, eşine az rastlanır bir kara parçası olması. Zaten ‘Aşk Adası’ veya ‘Âşıklar Adası’ olarak da biliniyor. Adriyatik Denizi’ndeki adanın yüzeyi küçük ve ıssız. Bitki örtüsü de yok denecek kadar az ama yine de romantik sürprizler için ideal.
#Seyahatİtalya, dünyanın en güzel turistik ülkelerinden biridir. Akdeniz ve Adriyatik Denizi'ne kıyısı olan büyüleyici İtalya, pek çok insanı kendisine çekiyor. İtalya'ya turistik amaçlı gitmeyi düşünenler için İtalya vizesi nasıl alınır? İtalya vizesi başvuru ücreti ve gerekli evraklar listesi konularını hazırladık.
#İtalya VizesiUçağımız İtalya’da Bari’ye alçalmaya başladı. Ancak, şehir sis duvarı altında. Çevresindeki her yer ve Adriyatik sahiline bakan birçok yer pırıl, pırıl. Ama Bari ortada yok. İnmek neredeyse imkânsız. Görüş uzaklığı 300 metreye düşmüş. Alçalıyoruz, alçalıyoruz ve sonra pisti pas geçiyoruz. Adriyatik altımızda. Bari’nin çevresindeki her yeri görebiliyorum. İşte sisli bir günde pas geçişin hikâyesi.
#Uçak SeferleriYepyeni bir seneye güzel dileklerle girdik. Pek çoğumuzun 2023 hayallerinden biri de yeni ülkeler ve şehirler keşfetmek. İşte bu yüzden jüri üyelerimize 2023 yılı seyahat planlarını sorduk. Aynı isimdeki animasyon filmiyle aklımıza kazınan Madagaskar’ı öneren de sanat şehri Avusturya’yı tercih eden de oldu. Önerilerimize bakıp ister sokak lezzetlerinin peşine düşün, isterseniz Noel Baba’nın köyüne uğrayın. Yeni yıl bol seyahatli günler getirsin.
#SeyahatGeçen hafta kısa bir tur için Dubrovnik’teydim ve bu sevimli kent yine beni büyüledi. Dubrovnik’te gezerken ‘bir şehir nasıl bu kadar iyi korunabilir’ diye düşünüyor insan… 17’nci yüzyılda büyük bir deprem, 90’ların başında savaş atlatmış Hırvatistan. Ama zor olanı seçerek tarihini korumayı, kendini yenilemeyi ve turizmin merkezi olmayı başarmış.
#HürriyetTBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu, hazırladığı raporu Meclis başkanlığına sunarken, 415 sayfalık raporda müsilajdan yakıt ve gübre üretilebileceği yönündeki açıklamaların aksine denizlerden toplanan müsilajın yakılarak enerji üretimine, biyogaza dönüştürülmeye ve tarım alanında gübre ya da sulama amacıyla kullanılmaya uygun olmadığı belirtildi.
#TBMMMuğla’da yarası tedavi edildikten sonra takip cihazı takılarak suya bırakılan deniz kaplumbağası Tuba, 3’üncü yılına giren ve 6 milyon kişinin izlediği yolculuğunda yaklaşık 16 bin kilometre yol kat ederek Hırvatistan sahillerine ulaştı.
#İztuzuMuğla'da yaralı halde bulunduktan sonra uydu takip cihazı takılıp 28 Ağustos 2019'da İztuzu Plajı'ndan tekrar denize bırakılan 'caretta caretta' cinsi deniz kaplumbağası Tuba, 15 bin kilometre yol katetti. Tuba, ilk yıl Yunanistan'a oradan da Malta açıklarına ulaştı. Şu sıralarda da Adriyatik Denizi'nde Hırvatistan açıklarında olan Tuba'nın yolculuğu 6 milyondan fazla kişi tarafından izlendi.
#Caretta TubaÇoğu zaman aslında güzel bir yer size çok yakındır ama yine de onu keşfetmek bazen uzun zaman alır. Benim Slovenya gezim de aynen böyle oldu. Uzun bir süredir Ljubljana’ya ve Bled Gölü’ne gitmek istiyordum ama diğer gezilerim için bu rotayı sürekli erteleyip durdum. Neyse ki sonunda başardım ve yeşil şehir Ljubljana’da ve muhteşem Bled Gölü’nde inanılmaz güzel bir hafta sonu geçirdim. Bu kısa gezi rotası için Avrupa’da ‘Sonbaharın en güzel rotalarından biri’ diyebilirim. Hem Ljubljana hem de Bled Gölü kısa bir gezi için gerçekten de ideal...
#SlovenyaBaşına gelmeyen kalmamış; 1667’de büyük bir deprem, 1990’ların başında savaş atlatmış bir ülke Hırvatistan. Ama zor olanı seçerek tarihini korumayı, kendini yenilemeyi ve turizmin merkezi olmayı başarmış. Pandemi koşullarında kısıtlı da olsa turizmi hareketlenen 4.5 milyon nüfuslu Hırvatistan, doğal ve tarihi güzellikleriyle konuklarını mutlu ediyor.
#SplitHırvatistan'da yaşanan bir polisiye vaka haberi ülke sınırlarını aşarak dünya basınına konu oldu. Yüzü gözü kan içinde ve kim olduğunu hatırlamayan bir kadın mükemmel İngilizce konuşmasıyla dikkat çekmişti. Gizemli kadının kim olduğu ve yaşam hikâyesi ortaya çıkınca ise herkes adeta şoke oldu.
#HırvatistanHırvatistan'da yaşanan bir polisiye vaka haberi ülke sınırlarını aşarak dünya basınına konu oldu. Dünya basınının manşetlerine taşıdığı olayda polis ekipleri günler önce bulunan, kim olduğunu hatırlamayan ve "profesör gibi" İngilizce konuşan kadının kimliğini teşhis etmeye çalışıyor.
#HırvatistanProf. Dr. Neslihan Özdelice, "Marmara Denizi'nin biyoçeşitliliği her geçen gün azalmakta. Özellikle bu yapının artışı hamsi, sardalya, çaça gibi planktonu süzerek beslenen canlıların süzme düzeneklerinin tıkanmasına neden oluyor. Yani balıklar, aslında bir nevi solunum ventilasyonunu sağlıklı bir şekilde yerine getiremiyor. Bizler bu balıkları aşırı avlayarak, bu mekanizmanın oluşum sürecine de katkıda bulunmuş oluyoruz." dedi.
#HaberMarmara'nın kâbusu olan deniz salyası Ordu'nun Fatsa ilçesinde de önceki gün küçük çaplı bir alanda görüldü. Balıkçıların ihbarı ile belediye ekipleri, deniz yüzeyindeki kirliliği temizledi. Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, "Çay ve fındık tarımında gübre olarak çok fazla azot ve fosfor kullanılıyor. Marmara kadar yakın zamanda böyle etki göstermez ama kirliliğe devam edersek 3, 5, 30 yıl sonra biz de karşı karşıya kalacağız" dedi.
#Ordu