Acil Kullanım Onayı, son gelişmelerin ardından gündeme geldi. Çin'den gelen ve perşembe günü uygulanmaya başlayacak olan koronavirüs aşısıyla ilgili Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan yapılan açıklamada, "Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca ilgili aşı için Acil Kullanım Onayı verilmiştir." ifadesi kullanıldı. 18 Aralık 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 'Acil Kullanım Onayı' maddesinde aşılar için belirtilen veriler sağlanıncaya kadar kurum tarafından AKO verileceği bildirilmişti. İşte, Acil Kullanım Onayı ile ilgili bilgiler.
#Acil Kullanım Onayı Ne DemekDün iki arkadaşım 3. doz aşılarını olmak için hastaneye gitti ancak aşılarını olmadan geri döndüler. Sebep, aşıların üzerindeki son kullanma tarihinin geçmiş olmasıydı. Sağlık Bakanlığı’nın “BioNTech aşıları dahil tüm aşıların raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 9 aya çıkarılmıştır. Son kullanma tarihlerinin geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir” açıklamasını göstersem de inandıramadım. Ben de alanında uzman iki isme son kullanma tarihi geçmiş ya da üzerinde Çince etiket olan aşıların kullanılıp kullanılmayacağını ve durumun neden kaynaklandığını sordum.
#BiontechKoronavirüs aşısı için yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği'ne bulaşıcı hastalıklar kapsamındaki aşılar için "Acil Kullanım Onayı (AKO)" hükmü eklendi. 18 Aralık 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 'Acil Kullanım Onayı' maddesinde aşılar için belirtilen veriler sağlanıncaya kadar kurum tarafından AKO verileceği bildirildi. Resmi Gazete'de yapılan düzenlemeyle beraber, Acil Kullanım Onayı'nın anlamı gündeme geldi. Peki, Acil Kullanım Onayı (AKO) ne demek? İşte, ayrıntılar.
#Acil Kullanım Onay Nedir