Düşünün, bu sıcaklarda püfür püfür esen bir mekândasınız. Masanızda envai çeşit kahvaltılık göz alıyor. Bir yandan gazetenizi okuyor, bir yandan da ekmeğinizi menemene bandırıyorsunuz... İstanbul’dan Bozcaada’ya pek çok yerde, açık havada kahvaltı edilebilecek mekânları jüri üyelerimize sorduk...
#GazetehaberleriGüney batı Hindistan’daki Kerala Eyaleti’nin rengârenk liman şehri, ‘Tanrı’nın Ülkesi’ lakabıyla anılıyor. Doğal güzelliği, baharat zenginliği, iç bölgede kıyıya paralel uzanan çekici gölleriyle bir zamanlar denizcilerin, şimdilerde kruvaziyer gezginlerinin gözdesi. 1492’de Kolomb, bu bölgeye gelmeye çalışırken kendisini Bahamalar’da bulduğu dönemde bile şehrin yanyana huzur için de yaşayan Hindu, Müslüman, Hıristiyan, Yahudi nüfusu Araplarla, Çinlilerle ticaret yapıyordu. Rengârenk kültürel mozaik bu sayede oluştu. Şehir, 2020 sonunda dünyanın en heyecan verici çağdaş sanat etkinliklerinden Kochi-Muziris Bienali’ne ev sahipliği yapacak.
#KochiAK Parti İstanbul büyükşehir belediye başkan adayı Binali Yıldırım, seçim çalışmaları kapsamında bölge esnafı ve çoğunluğu kadınlardan oluşan Fatihliler ile birlikte Kocamustafapaşa Meydanında açık havada kahvaltı yaptı. Kahvaltıya katılan kadınlara çiçek dağıtıldı. Yıldırım, “Kadınlar artık İstanbul’un geleceği için önemli görevler alacaklar” dedi.
#Binali YıldırımKahvaltının mutlulukla alakası varsa temiz havanın da iştahla ortaklığı kesin. Allah’tan çoğu kahvaltı fiks mönü. Yoksa yediğimiz kadar ödesek kimse altından kalkamaz: Börekler, peynirler, reçeller, omletler, salamlar, bal, tereyağı, sucuk... Ne şanslıyız ki günde üç öğün etsek, bıkmayacak kadar zengin bir kahvaltı kültürümüz var.
#Açık Havada KahvaltıHavalar iyice ısınıyor ve artık bahçelere çıkıyoruz. Açık havada kahvaltı ya da yemek keyfi yaşarken, yeşil çimenlere yayılmak, ağaçların altında bacaklarımızı uzatmak, doğa manzarasına dalmak, bir hamakta kitabımızı okumak ya da şekerleme yapmak hepimizin ruhuna iyi gelecek.
Havalar iyice ısınıyor ve artık bahçelere çıkıyoruz. Açık havada kahvaltı ya da yemek keyfi yaşarken, yeşil çimenlere yayılmak, ağaçların altında bacaklarımızı uzatmak, doğa manzarasına dalmak, bir hamakta kitabımızı okumak ya da şekerleme yapmak hepimizin ruhuna iyi gelecek.
Vücudumuzun yavaşlamaya başlaması yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucudur. Kas tonusu 30'lu yaşların ortalarından itibaren azalmaya başlıyor ve 60'lı yaşlarda daha da hızlı bir şekilde devam ediyor. Bir kişi 60'lı yaşlarının ortalarına geldikten sonra demans riski katlanarak artıyor. Ancak bu, biraz çalışma, planlama ve biraz da şansla 90'lı yaşlarımıza ve ötesine kadar sağlıklı bir şekilde yaşayamayacağımız anlamına gelmiyor. Tıpkı birazdan hikayelerini ve uzun ömürlerinin sırlarını okuyacağınız 100 yaşını aşmış üç süper yaşlı gibi…
#Uzun Ömrün Sırlarıİnsan ömrü giderek uzuyor. Ortalama yaşam süresi rekor seviyelerde. Yine de daha uzun bir yaşam her zaman daha iyi bir yaşam anlamına gelmiyor. Zihinsel ve fiziksel bozulma tehdidi, yaşlanan insanlar için her zaman bir endişe kaynağı olmayı sürdürüyor. Ancak bazıları için yaşlanmak hiç de endişe edilecek bir şey değil.
#Asırlık İnsanlarFotoğraf sanatçısı ve senarist Ebru Ceylan bu sene Cannes Film Festivali’nin jürisinde Greta Gerwig, Lily Gladstone ve Eva Green gibi ünlü isimlerle birlikte çalıştı. Dönüş yolculuğunda uçakta karşılaştığımız Ebru Ceylan ile Cannes deneyimini konuştuk.
#Ebru CeylanBu yıl bir görünüp bir gitse de güneşli, sıcak günler kapıda, sokaklar bizi çağırıyor. Şimdi bahar havasının, sonra da yazın hakkını vermek için ister pikniğe gidin, ister açık hava konserlerinde coşun. Ya da doğa yürüyüşleri yapın, yaşadığınız şehrin sokaklarını keşfedin... Yaz esintisinde ya da yıldızların altında vakit geçirin. Dışarıda olmanın tadını çıkaracağımız adresleri, aktiviteleri gazetecilere, kent yazarlarına ve işi gezmek olanlara sorduk.
#Melis Yılmazİstanbul’un en kuzey ilçesindeydim bu hafta. Hani bir çoğumuzun hayalini kurduğu, en azından benim “Keşke şurada bir evim olsa, gecekonduya da razıyım” dediğim, ihtişamlı yalıların sıralandığı, Boğaz’ın en güzel seyredildiği Sarıyer’deydim. Ben buraya bayılıyorum. Sarıyer’de vakit geçirirken kendimi daha mutlu hissediyorum. Hala mahalle kültürü var burada. Birbirine gülen, selam veren, şık giyimli ve kibar insanlarla dolu bu ilçe. Kalite bir tık ötede. Tabi bu kalite mekanlara da yansıyor. İşte onlardan üçü…
#Sarıyer