Diyet yaparken hızlı bir şekilde kilo veriyor ve tam bu mutluluğu yaşarken bir bakıyorsunuz verdiğiniz kiloları aynı hızla geri mi alıyorsunuz? Peki diyette yo-yo etkisini hiç duydunuz mu? İşte bu hafta belki de şu ana kadar farkında olmadan birçok kez yaşadığınız ama ilk kez duyduğunuz ‘yo-yo sendromu’ nedir, neden olur, nasıl etkileri vardır gibi konuları detaylı olarak inceleyelim, sonra da bu döngüden nasıl çıkılır ona bir bakalım…
#Yo-Yo SendromuYemek yemeyi herkes sever. Hayatta kalmamız için beslenmemiz tabii ki şart. Ancak ben bugün sizlerle yemeklerinizi ne şekilde ve nasıl tükettiğinizle ilgili bir farkındalık yaratmak istiyorum. Çünkü modern şehir hayatının da bir getirisi olan hızlı yeme kültürünün hem sağlığımızdan hem de yaşam kalitemizden çaldığını göz ardı ediyoruz. Hocam ne var ki, hızlı yemek tüketmekte diyorsanız, o zaman gelin, vücudumuza olan zararlarına birlikte bakalım.
#Buğra BuyrukçuABD'de yapılan yeni bir araştırma, şaşırtıcı sonuçlar içeriyor. Egzersizin türü ve süresinin yanında zamanlamasının da oldukça etkili olduğunu gösteren bu çalışma, kadınlar ve erkeklerde farklı tablolara da işaret ediyor. Peki bunun sebebi ne? Her yaş grubu için bu durum geçerli mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBahar aylarıyla birlikte, pandemide alınan fazla kilolardan kurtulma arayışları da başladı. Kimileri bu uğurda şok diyetlere yönelmekten kaçınmazken Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, her diyetin kişiye özel olması gerektiğini, aksi taktirde sürdürülebilir olmayacağı gibi, şok diyetlerin sağlığı ciddi şekilde tehdit ettiğini vurguluyor. Peki bahar mevsiminde fazla kilolardan en sağlıklı şekilde nasıl kurtulunabilir? Uzmanı anlattı...
#BaharDelirmişçesine kalori saymak, protein miktarını hesaplamak yaşamı zorlaştırıyor, baskı yaratıyor. Hedefimiz; doyarak ve zevkle beslenmek, hem ruhu hem de bedeni düşünerek sağlıklı kalmak olmalı. İşte 1 haftalık bir beslenme programı...
#Sağlıklı BeslenmeCovid-19 pandemisinde zamanımızın çoğunu evde, genellikle de hareketsiz geçiriyor, can sıkıntısından kendimizi sık sık buzdolabının önünde buluyoruz. Bu hatalı alışkanlıklarımız can sıkıcı sorunlara yol açabilir; örneğin metabolizma hızınızı yavaşlatması gibi! Peki pandemide değişen yaşam tarzımız ve hatalı beslenme alışkanlıklarımız nedeniyle yavaşlayan metabolizmamızı nasıl hızlandırabiliriz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, metabolizmayı hızlandırmanın 8 püf noktasını anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#Metabolizmayı Yavaşlatan HatalarPandemi nedeniyle çok zorlu geçen 2020 yılına veda etmeye sayılı günler kaldı. Bütün bir yılın yorgunluk ve stresini yılbaşı programında atmak, yeni bir yıla eğlenerek girmek isteyenler, o gecenin ardından genellikle büyük pişmanlık yaşar. Bu pişmanlığın sebebi ise yılbaşı sofrasında sınırsızca tüketilen sağlıksız yiyecek ve içeceklerdir. Ancak 1 Ocak gününde uygulayacağınız detoks ile yeni yıla daha enerjik başlayabilirsiniz.
#DetoksBazen ne yerseniz yiyin doymuyor, yemeklerden sonra tatlı krizlerine mi giriyorsunuz? Masadan kalkalı henüz bir – iki saat olmasına rağmen kendinizi yine buzdolabının önünde mi buluyorsunuz? Ani bastıran açlık nedeniyle tabağınızdaki yemekleri hızla tüketiyor musunuz?
#Açlık KriziBeslenme ve diyetetik uzmanları Dr. Ülkü Demirci ile Arş. Gör. Kübra Şahin, sağlıklı kilo vermek isteyenler için önemli tüyolar verdi. “Aç kalmayın, öğüt atlamayın” önerisinde bulunan Dr. Demirci, sağlıklı kilo vermek isteyenlere, “tabak modeli’ni önerdi.
#Kilo VermeTatil anlayışımız da pek çok şey gibi pandemiyle birlikte değişti. Daha güvenli olduğunu düşündüğümüz için uzun mesafelerde bile artık kendi aracımızla yola çıkmayı tercih ediyoruz. Siz de böyle bir yolculuk düşünüyorsanız, yolda abur cubura teslim olmayın; üç saatten fazla aç kalmayın ve ana öğünleri atlamayın.
#SeyahatTam tamına 24 saatte tatlı aşkınıza bu yazıdan sonra son verebilirsiniz. Nasıl mı? Teknik olarak 24 saatte tatlı krizlerinden kurtulmanın mümkün olduğunu söyleyen Fitoterapi ve Ozon Uzmanı Dr. Fevzi Özgönül, tatlı krizlerini önlemenin yöntemini anlattı.
#Tatlı KriziGastroenteroloji Uzmanı Fatih Yüksel Işıksal, kronik gastrit ve reflü hastalığının tanı ve tedavisine ilişkin önemli bilgiler verdi. Reflü hastalarının yemek borusu kanserine yakalanma riskinin yüksek olduğuna vurgu yapan Işıksal; çiğ sarımsak, çiğ soğan, mercimek, baharat ve yağda kızartılmış yiyeceklerden uzak durulmasını önerdi.
#ReflüGeç de olsa kışın gelmesi, sağanak yağmurların başlaması ve soğuk havaların kendini göstermesiyle birlikte bağışıklık sistemimiz gücünü yitirmeye başlıyor. Bu durum hastalıkların ve depresyon belirtilerinin baş göstermesine neden oluyor. Diyetisyen Melda Demiröz, kış dönemindeki hastalıklardan korunmak, yakalandığımız hastalıkların daha kolay atlatılmasını sağlamak ve olası depresyon belirtileriyle başa çıkmak için doğru beslenme konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
#Bağışıklık SistemiHemen herkes hayatının bir döneminde diyet yapmış, pazartesi başladığı serüvenini bir dilim pizzaya veya bir paket çikolataya kurban etmiştir. Her ne kadar basit ve kolay uygulanabilir gözükse de diyet, uzmanlar tarafından kişiye özel olarak verilmesi gereken bir beslenme programıdır. Bu sebeple diyetisyeninizin size verdiği diyet programına uymalı ancak herkesin düştüğü hatalardan uzak durmalısınız. Peki, nedir bu hatalar? Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel anlatıyor.
#100 Diyet HatasıÖzellikle yaz aylarında fazla kilolardan kurtulmaya yönelik arayışlar artıyor, kimi eş-dost önerisi, kimi internet bilgileri, kimi de diyetisyenlere başvurarak incelmenin yollarını arıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, “Popüler diyetler, sağlığı bozacak beslenme önerileri ve piyasaya zayıflama için sürülen çok sayıda ürün, hem paranızdan hem de sağlığınızdan olmanıza neden olabilir" dedi,sağlıklı zayıflamanın püf noktalarını anlattı.
#Sağlıklı ZayıflamaBazen ne yerseniz yiyin doymuyor, yemeklerden sonra tatlı krizlerine mi giriyorsunuz? Masadan kalkalı henüz bir – iki saat olmasına rağmen kendinizi yine buzdolabının önünde mi buluyorsunuz? Ani bastıran açlık nedeniyle tabağınızdaki yemekleri hızla tüketiyor musunuz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker açlık krizlerini önlemenin 10 etkili yolunu açıkladı.
#Açlık KrizleriMigren Türkiye’de ve dünyada en sık görülen hastalıklar arasında. Birçok insanın en büyük dertlerinden olan migren ağrılarından, düzenli beslenme, egzersiz ve yaşam şeklinde yapacağınız değişikliklerle kurtulabilirsiniz. Herkes için tek bir migren tipi olmadığını ve hastalığın farklı özellikler taşıyabileceğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nebil Yıldız dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Genel Sağlık