Yapay zekâ teknolojileri hayatımızı kolaylaştırmanın yanında önyargı, yanlış bilgi ve duygusal bağımlılık gibi riskleri de beraberinde getiriyor. Öğrencileri bu teknolojilere hazırlamak ve onları etik bir çerçevede yönlendirmek ise hepimizin sorumluluğunda. Onları yapay zekâ ile sağlıklı bir ilişki kurmasına yönelik teknoloji geliştirici, eğitim kurumları, aile ve topluma düşen görevler vardır.
#Konuk YazarDünya Robot Olimpiyatı’nın (WRO) uluslararası finali bu yıl Türkiye’de düzenlendi. First Lego League’i de düzenleyen Bilim Kahramanları Derneği tarafından ilk kez ülkemizde yapılan finale, 90 ülkeden 562 takım ve 3 bin 500 öğrenci katıldı. Yarışma kapsamında, dünyanın sınırlı kaynaklarının verimli ve adil kullanımı üzerine robotik çözüm projeleri geliştirilidi. Üç gün süren ve 30 Kasım’da sonuçlanan finalde Türkiye’den 8 takım yer aldı.
#Dünya Robot OlimpiyatıDünyanın gelmiş geçmiş en ünlü televizyon yıldızı olarak başladığı kariyerini kendi markalarını yaratan, başarılı bir iş kadını olarak sürdürüyor. Attığı her adımı paraya çevirmeyi beceren isim bu sayede çoktan adını milyarder ünlüler listesine yazdırdı…
#Kim KardashianDijital teknolojilerin yükselişi, yapay zeka ve deepfake gibi araçların kötüye kullanımıyla birlikte ciddi etik sorunlar ortaya çıkarıyor. Artık herkes, rızası dışında bu tür içeriklerle hedef alınabiliyor ve kadınlarla çocuklar, bu teknolojinin en savunmasız hedefleri arasında yer alıyor. Günümüzde tehlike gittikçe büyüyor çünkü çevrimiçi sohbet robotları, insanların çıplak fotoğraflarını üretebiliyor! Yapılan araştırmalar ise ayda yaklaşık 4 milyon kullanıcının deepfake uygulamalarından yararlandığını ortaya koyuyor. Peki, hangi uygulamalar en çok tehlike barındırıyor ve bu tehlikeleri önlemek için neler yapılmalı? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber Güvenlikİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) AUV Takımı’nın geliştirdiği otonom sualtı robotu ‘Taluy’, suyun 300 metre altına inerek doğalgaz, enkaz ya da mayın arayıp, arama kurtarma çalışması yapabiliyor. Takım, geliştirdiği bu robotla ABD’de düzenlenen yarışmadan ödülle döndü.
#Taluy‘Sizi Dinliyor’, evlerine test etmek üzere aldıkları dijital asistanın önce kendilerini mest eden uygulamalar sunması, daha sonra da ‘gerçek’ yüzünü göstermesi suretiyle hayatları sekteye uğrayan bir ailenin yaşadıklarına odaklanıyor. Chris Weitz imzalı yapım George Orwell’in ‘Big Brother’ını yapay zekâ meselesi üzerinden tartışmaya açmaya çalışan bir gerilim filmi.
#Sizi DinliyorDünyanın en önemli robotik yarışmaları arasında gösterilen ve lise ile ortaokul öğrencilerinin geliştirdikleri teknolojileri görücüye çıkardıkları FIRST Tech Challenge (FTC) İstanbul'da düzenlenecek. Ankaralı genç mucitler, yarışmaya tasarladıkları robotlarla katılıyor.
#Robotİdrardaki amonyak kokusu ve insanın salgıladığı gazları takip ederek enkaz altındakileri tespit etmek için tasarladıkları otonom robotla geçen yıl TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri’nde Türkiye birincisi olan İstanbul Atatürk Fen Lisesi öğrencileri ABD’den de ödülle dönüyor. Kokuya duyarlı kurtarma robotu, dünya çapında liselerarası en prestijli bilim ve mühendislik yarışmalarından olan Uluslararası Regeneron Bilim ve Mühendislik Yarışması (ISEF)’te özel ödül aldı. Talimat verilmesi halinde direkt hedef odaklı enkaz altındaki canlıya doğru hareket etmeye başlayan robot projesinin esin kaynağı ise 2020’deki İzmir depreminin 9’uncu saatinde enkazdan kurtarılan Buse Hasyılmaz’ın hafızalara kazınan ‘siz köpekleri salın ben kedi sesi çıkarayım’ cümlesi oldu.
#ISEF"Yapay Zeka Yasası" olarak da bilinen yapay zeka kullanımına ilişkin geniş kapsamlı kanun, Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandı. Yeni kanun ile AB otoriteleri yasanın çiğnenmesi durumunda 35 milyon euroya varan dev cezalar kesebilecek.
#ABABD'li çip üreticisi Nvidia'nın bir günde 277 milyar dolar değer artışı açıklaması ile başlayan piyasalardaki yapay zeka rallisi sürüyor. Ancak bazı uzmanlar hisselerdeki bu değer artışlarının 90'lar sonundaki 'Dotcom Balonu' adı verilen krizle benzerlikler taşıdığı konusunda uyarıyor.
#NvidiaABD'li çip devi Nvidia, yapay zeka programlarına ilgi ile artan çip talebi nedeniyle beklentilerinin de üzerinde kâr ve gelir açıkladı. Açıklama sonrası dünya genelindeki çip üreticileri ve yapay zeka şirketlerinin hisseleri yükseldi. Hisseleri yüzde 14 değer kazanan Nvidia'nın pazar büyüklüğü bir günde 209 milyar dolar değerlendi.
#NvidiaAmerika’nın küçük bir kasabasından çıkıp şöhretini dünyaya yaymayı başaran bir modern zaman prensesi Taylor Swift. Aşk, para, şöhret hepsi onda. Time dergisi tarafından 2023’te ‘Yılın Kişisi’ seçildi, turnesi ‘Eras Tour’la milyar dolarlar kazanıyor. Geçen haftaki Grammy Ödülleri’ne damgasını vurması da kimseyi şaşırtmadı. Ama akıllarda hep şu soru dolaşıyor: Swift bu işi nasıl başarıyor?
#Hazan Aköz IşıkTürkiye’nin ilk dört uzay mühendisinden biri olan İTÜ’lü Hakan Altınay’ın kurduğu Altınay Savunma Teknolojileri, uzun yıllar Kanada’dan ithal edilen ‘Kuş Kapanı’ teknolojisini Gebze Şekerpınar’daki tesislerinde üretti. Savunma teknolojilerinde dışa bağımlılığı ortadan kaldırmaya odaklandıklarını söyleyen Altınay, “Önce ezber bozan çözümlerimizle NATO’ya ürün sattık. Ardından kara, deniz, hava araçlarındaki ürünlerimiz geldi. Türkiye’de Elon Musk’lar çok. Ben bu yola başkoydum” dedi.
#Hakan AltınayROYAL markasını ne kadar biliyorsunuz? Peki ya küçük ev aletlerinde Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük iki üreticisinden biri olduğunu; Arnika, Arçelik, Fakir, Arzum, King, Karaca, Korkmaz gibi markalar için kimi bir kısmı kimi tüm ürün grubu olmak üzere airfryer, süpürge, kettle ısıtıcı, kahve ve çay makinesi, mutfak robotu, mikser, tost makinesi gibi küçük ev aletlerini ürettiğini duymuş muydunuz?
#Royal Şirketler GrubuYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiABD'li ve Danimarkalı bilim insanlarının geliştirdiği yeni bir algoritma, bir kişinin hayat hikayesini kullanarak nasıl yaşayacağını, ne zaman öleceğini ve ne kadar para kazanabileceğini yüzde 78 oranında doğru tahmin ediyor.
#Yapay Zeka