Bilimsel icatlar her zaman insanlığa fayda sağlamıyor; silahlar, nükleer enerji ve atom bombalarının neden olduğu yıkıcı sonuçlar bunun en açık örnekleri... Amerikalı mühendis ve kimyager Thomas Midgley Jr. ise insanlığa ve çevreye en çok zarar veren bilim insanlarından biri olarak tarih sahnesinde yer aldı. 1924’te basın önündeki gösterisinden 100 yıl sonra bile dünya hâlâ Midgley’in iki icadının kötü etkilerinden kurtulmaya çalışıyor. İşte ‘dünyaya en çok zarar veren bilim insanı’ olarak anılan Thomas Mıdgley’in sıra dışı hikâyesi…
#Thomas MidgleyABD’nin Baltimore şehrindeki Francis Scott Key köprüsü bir konteyner gemisinin çarpması sonucu çöktü, çok sayıda araç nehre düştü. Akılalmaz kazada can kaybının şimdilik 6 kişi olduğu düşünülüyor. Peki kazanın sebebi ne, geminin köprüyü yıkmasından önceki birkaç dakikada neler yaşandı?
#BaltimoreElektrikli araç satışları hızla artıyor ancak talep, bu alana milyarca dolar yatırım yapan üreticilerin beklentilerini karşılamıyor. Fiyatları nedeniyle daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmakta zorlanan elektrikli araçlar, küresel enflasyon ve yüksek faiz beklentilerinin de etkisiyle 2024 yılında en zorlu sınavını vermeye hazırlanıyor. Bu belirsizlik, Ankara’da kurulması planlanan ve yıllık 45 GWh ile Avrupa’nın en büyüklerinden olması beklenen dev batarya yatırımının iptal edilmesine de sebep oldu.
#Elektrikli AraçAmerikan vatandaşı Allen Brooks, İstanbul Havalimanı’nda pasaport işlemleri sırasında endişeli hareketleri ve İngilizce aksanından şüphelenilince parmak izi bölümüne götürüldü. Burada yapılan çalışmada Allen Brooks’un FETÖ’den aranan Abdullah Uzundere olduğu belirlendi.
#Allen BrooksTwitter’ı 44 milyar dolara satın alan Elon Musk, ABD’li teknoloji devi Apple’a savaş açtı. Apple’ın Twitter’ı, uygulama mağazası App Store’dan kaldırmakla tehdit ettiğini öne süren Musk, “Apple, Twitter’da reklam vermeyi büyük ölçüde durdurdu. Amerika’da ifade özgürlüğünden nefret mi ediyorlar?” diye yazdıktan sonra Apple CEO’su Tim Cook’u etiketleyerek, “Neler oluyor burada?” paylaşımı yaptı.
#TwitterAylarca süren belirsizliğin ardından Elon Musk’a satışı onaylanan Twitter’ın gündemi durulmuyor. Çalışanların yaklaşık yarısını işten çıkaran ve ‘mavi tik’ hesap sahiplerinden 8 dolar almak isteyen Musk’a tepkiler çığ gibi büyüyor. Son olarak, nefret söyleminin yayılmasından ve reklamlarının sorunlu içeriklerle yan yana görünmesinden endişe duyan çok sayıda şirket, Twitter’a reklam vermeyi durdurma kararı aldı.
#Twitter"Halka mâl olmuş" sözünün cuk oturduğu biri varsa o da 20'nci yüzyılın hatta belki de dünya tarihinin en büyük dehalarından biri olan Einstein'dır, değil mi? Maalesef tam olarak değil. Einstein'ın fikirleri ve keşifleri bir yana ismini ve yüzünü kullanabilmek bile o kadar basit değil...
#Albert EinsteinÇin’in aldığı karantina önlemleri nedeniyle Şangay’da otomotiv sektörüne tedarik parçaları üreten fabrikalar üretim yapamazken, limana yanaşamayan yüzlerce gemi uydu takip uygulamasında ortaya bu ilginç görüntüyü çıkardı. Yaşanan sıkıntıların otomotivdeki tedarik zincirine yeni bir darbe vurması beklenirken, Türkiye’deki fabrikaların da mayıs ve haziran aylarında üretim araları vermek zorunda kalabileceği belirtiliyor.
#OtomotivRusya’ya uygulanan yaptırımlar ülkeyi adeta bir zaman tünelinden geçirerek 32 yıl geriye taşıdı. İlk kez 31 Aralık 1990’da Moskova’da Rus halkına kapılarını açan McDonald’s ülkedeki 850 şubesini kapatma kararı aldı. Rusya’ya yaptırım uygulayan şirketler arasında Starbucks, Pizza Hut ve KFC gibi birçok dünyaca ünlü zincir restoran ile Coca Cola ve Pepsi gibi sembolik markalar da bulunuyor.
#Mcdonald’SUkrayna’ya karşı savaş başlatan Rusya’ya yönelik her geçen gün daha fazla yaptırım kararı devreye alınıyor. Ülkeler birbiri ardından yaptırımları sıralarken, uluslararası şirketler de Rusya’yı köşeye sıkıştırmak için harekete geçti. Apple, Microsoft, Google, Meta (Facebook), Ford, Nike gibi birçok ABD’li şirket Rusya’daki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. İngiltere ve birçok Avrupa merkezli şirketten de benzer hamleler geldi.
#Rusya2021 yılında dünyada 10.3 milyon aracın üretilememesine sebep olan çip krizinin bu yılın 3’üncü çeyreğine kadar sürmesi ve ortalama 4.8 milyon aracı etkilemesi bekleniyor. Analiz firması LMC’ye göre, küresel satışlar ise bir miktar toparlanarak yüzde 6 artışla 85 milyona çıkacak. Ürettiğimizin yüzde 80’ini ihraç ettiğimiz Avrupa’ya yönelik beklentiler daha iyimser. Avrupa’da satışların yüzde 7 artarak 17.8 milyon olacağı tahmin ediliyor.
#ÇipTeknoloji yarışında hızlanmaya çalışan otomotiv sektörü Silikon Vadisi’nin yolunu tutuyor. Birçok marka teknoloji devleriyle işbirliğine giderken Google geleceğin en büyük otomotiv tedarikçisi olmaya aday. Ford, Honda, Renault gibi şirketler bağlantı teknolojileri için Google’dan destek alırken, Volvo bilgi-eğlence sistemlerinde tamamen Google arayüzünü kullanmaya karar verdi. Alınan bu karar, otomobillere ilk defa YouTube’un doğrudan indirilebilmesinin ve izlenebilmesinin de önünü açtı.
#OtomobilABD’nin Las Vegas eyaletinde gerçekleşecek tüketici elektroniği fuarı Consumer Electronics Show’a (CES) COVID-19’un yeni varyantı Omikron’un gölgesi düştü. Gelişmeleri merakla takip edilen CES 2022, bu yıl Türkiye için ayrı bir önem taşıyor. Türkiye’nin otomobili TOGG, dünya sahnesine ilk kez ABD’nin Las Vegas eyaletinden düzenlenecek CES’te çıkmaya hazırlanıyor.
#ABDDaha 3 yıl önce önünde ardına kadar açılan kapılardan içeri girerek Çin'e adım atan Tesla, son dönemde değişen yasal çerçeveler nedeniyle zor günler yaşamaya başladı. Peki bunun sonu ne olacak? Musk'ı ve Tesla'yı önümüzdeki günlerde ne bekliyor?
#TeslaÇip krizine rağmen üretimi sürdürmek isteyen otomotiv markalarının yeni çözümü bazı teknolojileri araçlardan komple çıkartmak oldu. USB, navigasyon, dokunmatik ekran, start-stop, koltuk ısıtma gibi daha birçok teknoloji kaldırıldı. Bazı markaların tüketiciye dahi haber vermemesi tartışma yarattı. Türkiye ise sorunu şimdilik esnek üretimle çözmeye çalışıyor.
#Otomotiv