Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), AB ülkelerinin mayıs ayına ilişkin yeni otomobil tescil verilerini açıkladı. Buna göre, AB’de yeni otomobil satışları, mayısta 2020’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 53.4 artarak 891 bin 665’e ulaştı.
#Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA)ABD'de açıklanan verilerden alınan sinyallerle faiz indirimine yönelik beklentiler güç kazanırken, yatırımcıların risk iştahında artış görüldü. Fed'in gelecek haftaki toplantısında 25 ya da 50 baz puanlık faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentiler "yüzde 50'ye yüzde 50" düzeyinde eşit oranda bulunuyor.
#FedAvrupa’da düşük emisyonlu araç satışları arttı. Satılan her dokuz yeni otomobilden biri elektrikli veya plug-in hibrit araç oldu. Benzer artış trendi Türkiye’de de görülüyor. Ülkemizde elektrikli araç satışlarının payı yüzde 0.1’den 0.3’e çıktı. Beklenti ise 10 yılda yüzde 50’ye çıkması. Dünya çapında elektrikli araç üreticileri de rekor kırdı. Tesla, ikinci çeyrekte çip krizine rağmen beklentileri aşarak 201 bin 250 adetlik satış rakamına imza attı.
#GazetehaberleriAvrupa'da bu yılın ilk çeyreğinde otomobil satışları 2019'un aynı dönemine göre yüzde 26,3 azalırken, bu dönemde satışlarını artıran 3 ülkeden biri olan Türkiye, yaklaşık yüzde 45 artışla en yüksek artış oranına sahip ülke oldu.
#Otomobil SatışlarıÇin’de ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının etkileri ticaret hayatında da görülmeye başladı. Türkiye ile Çin 2019’da yaklaşık 21 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşırken, Türkiye’nin Çin’den yaptığı ithalat 2019’da 18.4 milar dolar, Türkiye’nin Çin’den ihracatı ise aynı yıl 2.6 milyar dolar oldu. 2020’nin ilk yıllarında ise koronavirüs sebebiyle ticaret büyük darbe aldı. Çin’de üretim tesislerinin durmuş olması, Çin’den gelen ürünlere karşı yaşanan korku sebebiyle birçok ülke bazı ürünlerde alımlarını azalttı ya da durdurdu. Türkiye için önemli bir ticari ortak olan Çin’den gelen ürünler arasında yedek parçadan kimyasal maddelere, ayakkabıdan plastiğe, elektronikten çeşitli gıda maddelerine kadar birçok ürün bulunuyor. Biz de bu sektörlerin önde gelene isimleri ile konuştuk. Virüsün Türkiye üzerindeki etkilerini araştırdık.
#GazetehaberiTürkiye, eylülde otomobil satışlarında yaşadığı yüzde 67’lik kayıpla Avrupa’da 5 basamak gerileyerek 11’inci sıraya indi. Ocak-eylül toplamında ise 2 basamak düşerek 8. oldu. Türkiye’nin sıralamada daha da altlara inmesini ise Avrupa’da uygulamaya geçen yeni test yönteminin (WLTP) satışları düşürmesi engelledi. Türkiye’nin ekim ayında beklenen düşük performansın etkisiyle 11’inci sırada kalmasının bile zor olduğu belirtiliyor.
#GazetehaberleriSon dönemde Türkiye'de tartışılan konulara ve çok daha fazlasına dair insanların en yakınlarına bile söylemediği gerçekler, sessiz sedasız yaptığımız milyonlarca Google aramasında kendini ele veriyor. Bu aramalar TÜİK verileriyle örtüştürüldüğünde, yetkililer dâhil hepimizin dikkatle incelemesi gereken ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor. Yoğun yapılan aramalar arasında "Suriyeli kadın fiyatları" gibi utanç verici, "Kocamı nasıl öldürebilirim" gibi ürkütücü olanları görüyoruz, işsiz kalan çok sayıda insanın hangi mesleğe yöneldiğini de anlıyoruz. Biz göze çarpan arama trendlerinden birkaçını aşağıda listeledik, devamını gelin hep birlikte keşfedelim.
#AtatürkYaşadığı tarihi iflastan kurtulan otomotivin anavatanı Detroit, dünyaya ‘Kötü günler geride kaldı’ mesajı vererek 2015 yılının ilk büyük şovunu başlatıyor. Büyüyen ABD ekonomisinin gücünü de arkasını alan son yılların ölü şehri Detroit, bugün açılacak fuarla 40 yeni modelin dünya tanıtımına ev sahipliği yapacak.
OSD Başkanı Kudret Önen, Türkiye’de otomotiv sanayisinin hükümetin artan teşvikleriyle küresel bir cazibe merkezi olacağını belirterek, “Yeni yatırım ve projeler için yeni bir dönem başlamıştır. Mevcut yatırımlara ek olarak ana sanayide iki yeni yatırım projesi hazırlıkları da devam etmektedir” dedi.
Avrupa’da otomobil satışları Eylül ayında son bir yılın en hızlı daralmasını yaşadı. Üreticilerin neredeyse tamamının satışlarında çift haneli düşüşler meydana gelirken, Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde trafiğe kaydı yapılan yeni otomobil sayısının Eylül’de yüzde 10.8 düşerek 1.1 milyon araca gerilediğini bildirdi.
Avrupa’da yaşanan krize 2011 yılında iç pazarla direnen Türk otomotiv sanayi 2011 yılı sonunda tarihi rekora koşuyor. 11 ay sonunda yüzde 10’luk artışma 1 milyon 84 bin adetlik üretime ulaşan sektör bu ay 64 bin adet üretim yapsa bile 2008’deki 1 milyon 147 bin adetlik rekoru kıracak.
2009’da küresel krizi ÖTV indirimiyle aştıktan sonra 2010’a düşük beklentiyle giren otomotiv sektörü, yıl içinde istikrarlı büyümesiyle iç pazarda tarihi rekora imza atmaya hazırlanıyor. 2005 yılındaki 723 bin adetlik iç satışla rekor kıran otomotiv sektörü, bu yılı 730 bin adedin üzerinde bir satışla tamamlamak için son günlerde nefes nefese pazarlama yarışı yapıyor. Avrupa’daki krize rağmen ihracata da yüklenen sektör, yılı 1.1 milyon adet araç ihracatıyla bitirecek görünüyor.