Ağız ve diş sağlığının bozulması sonucunda meydana gelen diş kayıpları, konuşma ve kelimeleri telaffuz etmede zorluk yaşattığı gibi sindirim sisteminde sorunlara da neden oluyor. Ama hepsi bu değil. Uzmanlara göre dişte oluşan problemler başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere akciğer hastalıkları, diyabet hatta son araştırmalara göre Alzheimer’ın oluşmasında etkili. Peki dişlerin bu hastalıklarla ilgisi ne? Ağız hijyeni bu sorunların önüne geçmede ne kadar etkili? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, teknoloji alanında Suudi Arabistan ile iş birliği yapabileceklerini belirterek, "Deniz taşımacılığı konusunda da iş birliği yapabiliriz. Ortak çalışma gruplarıyla ilgili arkadaşlarımız çalışmaya başlamış durumda" dedi.
#Abdulkadir UraloğluBenzin ve dizelin litre fiyatlarındaki artışlar bu yakıtlarla çalışan otomobilin kullanım maliyetlerini yükseltirken, elektrikli otomobil avantajını korudu. Ağustos itibarıyla benzinli bir otomobilin yıllık tüketim maliyeti 50 bin TL’ye, dizel otomobilin 40 bin TL’ye ulaştı. Benzinli otomobilin yakıt gideri evden şarj edilen elektrikli otomobilin 7 katına çıktı. Elektrikli otomobiller evden şarjla yıllık ortalama 7 bin 200 TL, istasyondan şarjla yıllık ortalama 25 bin TL enerji harcıyor.
#Elektrikli AraçYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Yükseköğretimin, özellikle kadınların mezuniyet oranlarında, işgücüne katılımda ve gelirlerinde büyük bir etkisi bulunuyor. Son istatistiklere göre, yükseköğretim mezunu kadınların yıllık ortalama geliri, lise ve dengi okullardan mezun olan kadınların yıllık ortalama gelirinin 1,7 katı kadar” dedi.
#YÖKİçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre, yılbaşından bu yana 109 bin 816 düzensiz göçmen sınır dışı edildi. Geçen senenin aynı dönemiyle kıyaslandığında sınır dışı sayısı yüzde 150 arttı. Göç İdaresi Başkanlığı Düzensiz Göçle Mücadele ve Sınır Dışı İşleri Genel Müdürü Ramazan Seçilmiş, "Geri gönderme merkezlerinde barınan düzensiz göçmenlerin tüm temel ihtiyaçlarını karşılıyoruz. İnsan haklarına saygılı bir muamele görürler, kötü muameleye kesinlikle izin vermeyiz" dedi.
#Göç İdaresiKapadokya’da 1 milyar Euro’luk ciroya sahip sıcak hava balonculuğu sektörü şimdi de kaza ile gündemde. Dün meydana gelen kazada iki İspanyol turistin hayatını kaybetmesi ile gözler balon uçuşlarına çevrildi. Pilot maaşlarının asgari ücrete indiği, tecrübeli pilotların sektörden ayrıldığı dönemde uçuş emniyeti haklı olarak tartışılıyor.
#Kapadokyaİklim krizinin yol açtığı sorunlar tüm insanlığın geleceğini tehdit etmeye devam ediyor. Özellikle çocukları. 2020’de doğan bir çocuk, içinde yaşadığı ülke karbon emisyonu konusunda örnek bir tavır gösterse bile 1960’da doğan birine göre 7 kat daha fazla aşırı sıcaklıklarla mücadele edecek. Peki, bugüne nasıl geldik? İnsanlık son şansını değerlendirip korkutucu gidişatı durdurabilecek mi? Köprüden önceki son çıkışı kaçırırsak neler yaşayacağız? "Doğum Yılı 2020" belgeselinde bu soruların yanıtlarını aradık.
#Doğum Yılı 2020Gün içinde ama en çok da sabahları ve soğuk kış günlerinde içtiğimiz sıcak çay ve kahveler içimizi ısıtıyor. Sadece içimizi ısıtmakla kalmayan bu içecekler aynı zamanda içerdikleri maddelerle bize zindelik de veriyor. Ancak doktorlar çay kahve içme alışkanlığı bulunanlara kritik bir uyarı yapıyor...
#Sıcak KahveÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: "Bugün İstanbul emin ellerde değildir. İstanbul'da 25 yıldır hizmet üstüne hizmet, eser üstüne eser üreten bir anlayış vardı. Maalesef İstanbul'un 25 yıldaki tüm kazanımları hoyratça harcanmaktadır. Bu aziz şehirde ehliyetin yerini liyakatsizlik almıştır. Azmin yerine ihtiraslar geçmiştir. Başarının yerini beceriksizlik almıştır. Eser yerine algı, hizmet yerine yalan, proje yerine ise maalesef bahane üretilmektedir" dedi.
#Bakan KurumProf. Dr. Kayıhan Pala, Bursa’nın Covid-19 pandemisi nedeniyle hem doğrulanmış olgu oranının, hem milyon kişi başına ölümler açısından yükünün Türkiye’nin üzerinde olduğunu söyledi. Olası nedenlerinin bilimsel yöntemlerle ortaya konmasının önemini vurgulayan Pala, bu durumun ileride ortaya çıkabilecek pandemilere kentin hazırlık yapabilmesi açısından önem taşıdığını sözlerine ekledi.
#Kayıhan PalaGünümüzün en önde gelen teknoloji trendlerinden olan yapay zeka (Arti-ficial Intelligence- AI), genellikle makinelerin bilişsel işlevleri (algılama, öğrenme, problem çözme, bağlamsal anlamı ayırt etme ve tahminler yap-ma gibi) insanlar kadar ya da insanlardan daha iyi yerine getirme yeteneği olarak tanımlanabilir.
#Ergi ŞenerSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Tabloya göre vakalarda düşüşün devam ettiği görülürken, son 24 saatte 462 bin 252 Kovid-19 testi yapıldı, 80 bin 454 kişinin testi pozitif çıktı, 278 kişi yaşamını yitirdi. Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Omicron varyantı ağırlıklı devam eden ve vakaların genelde hafif seyrettiği salgının toplum üzerindeki doğrudan veya dolaylı etkilerini en aza indirmek için gerekli adımları atıyoruz. Molnupiravir etken maddeli antiviral ilacın risk grubundaki hastalara dağıtımına başlandı" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsMaske takmak virüsten korunmanın en etkili ve basit yollarından biri, tabii doğru takıldığı sürece… 2 yıldır koronavirüs salgını nedeniyle hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen maskeler ve koruyuculukları hakkında sayısız deney yapıldı. Bu konudaki son çalışma ise hayli ilginç… Araştırmacılar tarafından etkinliği denenen 7 farklı yöntemden en etkilisi maske üzerine külotlu çorap geçirmek oldu!
#KoronavirüsTÜRK Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi Başkanı Prof. Dr. Belkıs Ilgaz Yalvaç, 7-13 Mart Glokom Haftası nedeniyle körlüğe kadar götürebilen sinsi göz hastalığı glokom hakkında önemli uyarılarda bulundu. Ailesinde glokom olanlarda hastalığın gelişme riskinin 7 kat arttığını söyleyen Prof. Dr. Yalvaç, hastaların çoğuna başka bir sebeple gidilen göz muayenesi sırasında tesadüfen tanı konulduğunu belirtti ve 40 yaş üzeri herkesin glokom açısından bir göz muayenesine gitmesi gerektiğini söyledi.
#Prof. Dr. Belkıs Ilgaz YalvaçKanser hastalıkları için ‘beslenmenin’ koruyucu faktör olduğu, bugün tüm uzmanların üzerinde hemfikir olduğu bir konu. “4 Şubat Dünya Kanser Günü” nedeniyle lifli gıda tüketmenin önemine dikkat çeken Gıda Mühendisi Ece Duru, özellikle kolon kanseri için lif içeren gıdaların koruyucu faktör fonksiyonu üstlendiğini belirtti.
#Lifli BesinlerÜroloji Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Gençbay, fast food tarzı beslenme, meşrubatlar, genetiği değiştirilmiş ürünler, yetersiz ve sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve az su tüketiminin obezitenin artmasına neden olduğunu, idrardaki dengeyi de taş oluşumu lehine bozduğunu söyledi.
#BeslenmePandemi döneminde uzun süre hareketsiz kalma ve düzensiz beslenme gibi nedenlerle anal bölge hastalıkları ile her zaman olduğundan daha fazla karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. İlker Sücüllü, “Bunların arasında da en sık görülen hemoroidal hastalığın en sık oluşma nedeni ise kronik kabızlık, ishal, tuvalette uzun süre vakit geçirmek ve ağır sporlardır” dedi.
#HemoroidPandemi döneminde uzun süre hareketsiz kalma ve düzensiz beslenme gibi nedenlerle anal bölge hastalıkları ile her zaman olduğundan daha fazla karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. İlker Sücüllü, “Bunların arasında da en sık görülen hemoroidal hastalığın en sık oluşma nedeni ise kronik kabızlık, ishal, tuvalette uzun süre vakit geçirmek ve ağır sporlardır” dedi.
#Prof. Dr. İlker SücüllüSürdürülebilir tarım uygulamaları hem güncel tüketim ihtiyaçlarını güvenle karşılıyor hem de gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayacak üretim zincirini garanti altına alıyor. Toprak, endüstriyel tarım uygulamalarının verdiği zarardan kurtuluyor. Bölgesel üreticiler daha fazla kazanırken çevre daha az zarar görüyor. Küçük tarım alanlarından bile daha fazla verim alınıyor.
#GazetehaberleriESKİŞEHİR Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi uzman diyetisyeni Anıl Çiğdem Uygur, obez bireylerin koronavirüse yakalanma riskinin 7 kat daha fazla olduğunu ifade ederek, Hastalığa yakalanma oranları gibi, entübasyon oranları da yüksektir ve obezler yoğun bakımda daha uzun süre kalmaktadır. Obez bireylerin başka sağlık problemleri de olduğu için bu kişilerde koronavirüs daha ağır bir tablo ile seyretmektedir dedi.
#Uzman DiyetisyenGenetik yatkınlığı olan kişilerde buğday, arpa, çavdar ve yulafın içindeki glüten denilen proteine karşı gelişen ve ömür boyu süren çölyak hastalığının, Türkiye’ de yaklaşık 200 kişiden birini etkilediğini ifade eden Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Keskin, en sık çocuklarda görülen hastalığa karşı emzirmenin koruyucu bir tedbir olduğunu söyledi.
#BebekÜroloji Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Gençbay, erkeklerde kadınlara göre 2-3 kat daha fazla görüldüğü bilinen böbrek taşının artık kadınlarda görülme sıklığının dünya çapında artış gösterdiğini söyledi. Gençbay, artışın en büyük nedeninin obezite ve yanlış beslenme olduğu bilgisini verdi.
#Böbrek TaşıYapılan araştırmalar, sağlığın ağızdan başladığını ve kötü bir ağız hijyeninin ile kalp hastalıkları, kalp krizi ve inme gibi birçok hastalığa sebep olabileceğini göstermektedir. Dolayısıyla dişlerimizi, diş etlerini ve ağzımızı sağlıklı tutmak önemlidir. Tüm bu risklerden korunmak için yapmamız gerekenleri Diş Hekimi Pertev Kökdemir anlattı.
#Diş