2024 memur maaş zammı için heyecanlı bekleyiş sürüyor. 6 aylık enflasyon beklentisi sonrası 2024 yılı memur maaşları yeniden hesap edildi. Ocak 2024 memur maaş zammı ile ilgili resmi açıklamalar araştırılıyor. Özellikle devletin üst kademelerinden gelen açılamalar büyük bir dikkatle takip ediliyor. Milyonlarca memurun yeni yılda alacağı para tek inceleniyor ve enflasyon rakamları göz önünde bulundurularak yeni tutarlar hesaplanıyor. Türkiye’de birçok farklı kamu kuruluşunda çalışan memurlar yeni yılda alacağı maaşı merak ediyor. Öğretmen, hemşire, doktor ve polis gibi önemli meslek grubunda hizmet veren kişiler alacakları maaşı şimdiden hesap etmeye başladı. Öte yandan aralık ayının başında açıklanan 5 aylık enflasyon farkına göre memur maaşları yeniden hesaplandı ve şekillenmeye başladı. Son olarak Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yüzde 50 civarında bir artış olacak. Bu da çok ciddi bir artış. Bu da gelecek yıl öngördüğümüz enflasyonun çok üzerinde bir artış.” ifadelerine yer verdi. Öte yandan memurlara temmuz ayından seyyanen zam yapılmıştı. Temmuzda çıkan yasa gereği 8 bin 77 liralık seyyanen zam ödemesi 31 Aralık 2023 tarihinde bitiyor. Bundan sonraki dönemlerde de ödenmeye devam edecek. Peki, Yeni yılda memur maaşları ne kadar olacak, seyyanen zam devam edecek mi? 5 ve 6 aylık enflasyona göre polis, doktor, hemşire, öğretmen maaşı 2024!
#Memur Maaş Zammı 20242024 memur maaş zammı için heyecanlı bekleyiş sürüyor. 6 aylık enflasyon beklentisi sonrası 2024 yılı memur maaşları yeniden hesap edildi. Ocak 2024 memur maaş zammı ile ilgili resmi açıklamalar araştırılıyor. Özellikle devletin üst kademelerinden gelen açılamalar büyük bir dikkatle takip ediliyor. Milyonlarca memurun yeni yılda alacağı para tek inceleniyor ve enflasyon rakamları göz önünde bulundurularak yeni tutarlar hesaplanıyor. Türkiye’de birçok farklı kamu kuruluşunda çalışan memurlar yeni yılda alacağı maaşı merak ediyor. Öğretmen, hemşire, doktor ve polis gibi önemli meslek grubunda hizmet veren kişiler alacakları maaşı şimdiden hesap etmeye başladı. Öte yandan aralık ayının başında açıklanan 5 aylık enflasyon farkına göre memur maaşları yeniden hesaplandı ve şekillenmeye başladı. Son olarak Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yüzde 50 civarında bir artış olacak. Bu da çok ciddi bir artış. Bu da gelecek yıl öngördüğümüz enflasyonun çok üzerinde bir artış.” ifadelerine yer verdi. Öte yandan memurlara temmuz ayından seyyanen zam yapılmıştı. Temmuzda çıkan yasa gereği 8 bin 77 liralık seyyanen zam ödemesi 31 Aralık 2023 tarihinde bitiyor. Bundan sonraki dönemlerde de ödenmeye devam edecek. Peki, Yeni yılda memur maaşları ne kadar olacak, seyyanen zam devam edecek mi? 5 ve 6 aylık enflasyona göre polis, doktor, hemşire, öğretmen maaşı 2024!
#Memur Maaş Zammı 2024TÜİK 6 aylık enflasyon verileri Türkiye gündeminin en önemli konuları arasında yer alıyor. 6 aylık enflasyon oranı memur ve emekli maaş zammı bekleyen milyonlarca kişinin merak ettiği konulardan birisi oldu. TÜİK 6 aylık enflasyon farkı temmuz ayının başlamasıyla birlikte araştırılmaya başlandı. Temmuz ayında birçok meslek gurubuna ve emekli maaşına zam yapılacak. Her ay düzenli olarak bir önceki ayın enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Bu ay haziran ayı ile birlikte 2023 ilk 6 ayın enflasyon rakamları açıklanacak. TÜİK verilerine göre ilk 5 ayın enflasyonu yüzde 15,26 olarak açıklanmıştı. Peki, TÜİK 6 aylık enflasyon farkı ne zaman, hangi gün açılanacak?
#6 Aylık Enflasyon BeklentisiFaiz indirimlerinin etkisiyle dış piyasada iyimserlik sürüyor. Avrupa tarafında gelişmeler beklendiği seyirde devam ederken, ABD için aynı şeyi söylemek zor. ABD tahvil faizlerinde yükseliş, dolarda değerlenme, Euro’da ise zayıflama korunuyor. Altın fiyatlarında ise ralli yeni zirve denemelerine devam ediyor. Dış piyasaların bu dönem için yumuşak karnı Ortadoğu. O yöndeki gelişmelere altın ve petrol fiyatları dışında duyarlılık zayıfladı. Borsalarda devam eden çıkış trendleriyle dışarıda bahar havası korunuyor.
#FAİZ İndirimiBorsanın primsizliği kısmen yerli alıcının dikkatini çekiyor ancak para girişi ve beklenti tarafı zayıf kalınca çıkış denemeleri başarılı olmuyor. Bir patinaj durumu söz konusu. Beklenti bulmakta zorlanan piyasalarda Ortadoğu kaynaklı gündemin de ağırlığı var. İsrail-Lübnan-İran arasındaki çatışma ortamının coğrafi bakımdan bölgeye çok yakın Türkiye’yi rahatsız ettiği açık. Gündeme bağlı olarak Borsa İstanbul’da da temkinli görünüm korunuyor.
#Borsa İstanbuKüresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) 4 yıl aradan sonra 50 baz puanlık faiz indirimine gitmesinin ardından "yumuşak iniş" ihtimaline yönelik beklentilerin yeniden güçlenmesiyle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler ABD'de açıklanacak büyüme verisine çevrildi.
#BorsaZiraat Bankası "Konut Kredisi Ürün Paketi" kapsamında konut kredisi faizini 60 aya kadar yüzde 2.89, 120 aya kadar olan vadede ise yüzde 2.79'a düşürdü. 1 milyon liranın aylık ödemesi 29 bin lira oluyor. Diğer bankalarda yüzde 3'ten yüzde 7'e kadar faiz oranları sunuluyor.
#KonutABD'de açıklanan verilerden alınan sinyallerle faiz indirimine yönelik beklentiler güç kazanırken, yatırımcıların risk iştahında artış görüldü. Fed'in gelecek haftaki toplantısında 25 ya da 50 baz puanlık faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentiler "yüzde 50'ye yüzde 50" düzeyinde eşit oranda bulunuyor.
#FedBu hafta altın fiyatları, Fed’in önümüzdeki çarşamba günü alacağı faiz kararı öncesi rekor üstüne rekor kırdı. Geçtiğimiz çarşamba 2 bin 535 dolara yükselen ons altın, önceki gün de 2 bin 565 dolara çıkarak rekor tazeledi. Yurtiçinde fiyatı ons altın ve dolar/TL kuruna göre belirlenen gram altın ise bu hafta önce 2 bin 764 TL’ye, sonra 2 bin 804 TL’ye ulaşarak yeni rekor seviyesine ulaştı. Bunda, ABD’den gelen ÜFE ve TÜFE verileri ile Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı da etkili oldu.
#Gram AltınTelafi edilen Japonya olayı dışında piyasa bozucu önemli bir haber akışı olmamasına rağmen, yabancı yatırımcıların hisse satışları, yerli yatırımcıların azalan ilgisi gibi nedenlerle ağustos ayı kayıtlara ‘kayıp ay’ olarak geçti. Ancak, eylül ayı itibarıyla farklı bir gündem söz konusu. 6 Eylül’de Fitch’den gelecek Türkiye’nin kredi notuna ilişkin haberler ve Fed’in faiz indirim sürecini başlatması borsada farklı fiyatlamalara konu olabilir.
#Enflasyon26 Ağustos 1924’te 2 şube ve 37 çalışanla yola çıkan İş Bankası, 100. kuruluş yılında 20 bin çalışana, 1042 şubeye ve 285 milyar TL’lik öz kaynak büyüklüğüne ulaştı. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, 100 yıldır aynı amacı taşıdıklarını; bu amacın da ‘büyümeye, istihdama ve refahın artmasına katkı sağlamak’ olduğunu kaydetti: “İş Bankası 1924’te bunun için vardı, bugün de bunu yapıyor” dedi. Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Aran, enflasyonla mücadele döneminde zor dönemin geride kaldığı mesajını verdi.
#İş BankasıMerkez Bankası'nın faizi yüzde 50'de korumasıyla birlikte bankalar da mevduatlarında yüksek faize devam etme kararı aldı. Liralaşma stratejisi kapsamında Türk Lirası'na olan talebin artırılması için sıkı para politikasının sürdürülmesine de devam eden Merkez Bankası enflasyonu sağlam zemine oturtmak için çabalıyor. Parasını mevduatta değerlendirenler güncel oranlarla enflasyonun üzerinde getiri sağlayabiliyor.
#BankaTürkiye'ye olan güven uluslararası piyasalarda sağlam zeminlere otururken kredi derecelendirme kuruluşları pozitif gelişmeleri yüksek not vererek taçlandırıyor. Moody's'in bugün açıklayacağı not öncesinde uzmanlar piyasaları ve yatırımcıların tercihlerine yön verecek açıklamalarda bulundu. Dolar, euro, altın ve Borsa İstanbul'da rekor üstüne rekor bekleyen uzmanlar, Türkiye'nin notunun artacağına kesin gözle bakıyorlar.
#Borsa İstanbulOlumlu haber akışları piyasada iyimserliği artırdı. Türkiye’ye sıcak para girişi devam ediyor. Şimdi dikkatler Moody’s’e çevrilmiş durumda. 19 Temmuz’da Moody’s Türkiye’nin kredi notu konusundaki görüşlerini açıklayacak. Piyasanın beklentisi, Türkiye’nin kredi notunun artması. İki kademe birden artış bekleyenler de az değil.
#Moody’SSon bir yıldır uygulanan ekonomik programın hedefleri gerçekleştikçe piyasanın güveni de artmaya başladı. Ekonomi yönetimi enflasyonda “Mayıs ayına kadar zirve, yılın ikinci yarısı için ise düşüş” yönlü bir takvim veriyordu. Bunun ilk adımı atıldı, temmuz ve ağustos sonrası baz etkisiyle düşüşün hız kazanması bekleniyor. Dezenflasyon sürecinin başlamış olmasının verdiği rahatlama ile piyasa bozucu olumsuz bir haber akışı olmadığı taktirde Borsa İstanbul başta olmak üzere piyasalarda olumlu etki sürebilir.
#TCMBTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit ettiği belirtilerek, daha yakın döneme ilişkin göstergelerle birlikte tüketim göstergelerine bir bütün olarak bakıldığında, talebin Enflasyon Raporunda öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabileceği ifade edildi.
#TCMBMerkez Bankası enflasyon beklentisi, TÜİK verilerinin açıklanmasına az bir zaman kala belli oldu. Memur ve emekli temmuz zammında geri sayım sürerken, gözler altı aylık enflasyon farkına çevrildi. Haziran ayı enflasyon verilerinin TÜİK tarafından açıklanmasıyla beraber temmuz zammı netlik kazanacak. Milyonlarca memur ve emeklinin beklediği zam oranlarında hesaplamalar başlarken, Merkez Bankası'nın piyasa katılımcı anketine göre 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 33,21 iken, bu anket döneminde yüzde 31,79 oldu. Mayıs ayında enflasyon aylık yüzde 3.37 olarak gerçekleşmişti. Gözler şimdi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı enflasyon rakamlarında. Peki, enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak? 6 aylık enflasyon farkı ne olur? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Enflasyon BeklentisiABD enflasyonun mayısta yıllık bazda yüzde 3.3 ile beklentilerin altında artması sonrası yükselen altın fiyatları, Fed’in faiz kararını açıkladığı toplantıda verdiği mesajlarla geriledi. Karar öncesi 2 bin 341 doları gören ons altın, karar sonrası 2 bin 316 dolara düştü. Ancak dün açıklanan ve beklentilerin altında gelen ABD ÜFE verisi sonrası altın tekrar yükseldi; ons altın 12 dolar birden arttı.
#Altın