Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde denize açılan balıkçıların limana bol miktarda hamsiyle dönmesi hem satıcıların hem de vatandaşların yüzünü güldürdü. Palamut sezonun bereketli geçen Karadeniz’de deniz suyunun soğumasıyla birlikte balıkçıların ağlarına bol miktarda hamsi takılmaya başladı.
#HamsiEgeli balıkçılar, denizlerdeki balık miktarı ve satışların düşük olması nedeniyle av sezonuna umduğu gibi başlayamadı. İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkanı ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, satışlar düştüğü için tutulan balıkların yüzde 60-70'inin balık çiftliklerine yem olarak verildiğini belirterek, "Geçen sene 1-15 Eylül arasında tutulan balık çeşidi ve miktarı bu yılın aynı döneminde yarı yarıya düştü. Satışlarımız da körfezdeki kirlilikten sonra yarı yarıya azaldı" dedi.
#BalıkBalık hem tadının verdiği keyif hem de kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına saymakla bitmeyen onlarca yararıyla çoğumuz için vazgeçilmez bir besin. Onu haftalık beslenme düzenimize daha sık dahil etmenin en kolay yollarından biriyse ton balığı… Yazarımız Dr. Ayça Kaya güçlü bir magnezyum ve protein kaynağı olduğunu; semizotu, roka, dereotu gibi yeşilliklere katarak dengeli bir öğün hazırlayabileceğimizi söylüyor.
#Balık2023-2024 su ürünleri av sezonu açılış programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yarın itibariyle gemi başına 3 bin 500 ila 60 bin lira arasında desteği depremzede balıkçılarımızın hesaplarına yatırıyoruz" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanAvlanan balık miktarının son 20 yılda yüzde 50 azaldığına dikkat çeken Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Türkiye, 1940’lı yıllardan itibaren uyguladığı balıkçılık politikasını değiştirmeli. Deniz bitti, rotayı değiştirmemiz lazım” dedi ve şu uyarılarda bulundu:
#Balık1 Eylül itibarıyla av yasağı bitti, balıkçılar mavi sulara ağ attı. Hallere kasalarla gelen balıklar mezat usulü satıldı, sonrasında tezgâhlarda yerini aldı. Sezonun ilk gününde balık çarşısında palamutun tanesi, hamsi ve istavritin kilosu 70 lira oldu. Bereketli bir sezon bekleyen esnaf “Balık bollaştıkça fiyatlar düşecek” dedi.
#BalıkçıDenizlerde 1 Eylül’de başlayan av sezonu sürüyor. Sezona istavrit bolluğu ile başlayan Karadenizli balıkçılar deniz suyunun soğumasıyla kendini gösteren hamsi avına yöneldi. Bu yıl sınırlı miktarda avlanan palamut ise tezgâhlarda tanesi 50 TL’ye satılıyor. Geçen yıl 22 bin 500 ton dolayında avlanan palamudun bu yıl 3-4 bin ton seviyelerinde kalması bekleniyor.
#PalamutAkdeniz'in kâbusu olan istilacı türler Marmara ve Karadeniz'e de yayılmaya başladı. Uzmanlar denizlerimize has balıkların ve diğer canlıların bu istiladan avantajlı çıkmasının zor olduğunu belirtiyor. Peki hamsi gibi adı Karadeniz'le özdeşleşmiş balıkları, dolayısıyla balıkçılığı ve sofraları neler bekliyor? Uzmanlara sorduk...
#İstilacı TürlerKaradeniz’de 1 aylık aranın ardından getirilen ek tedbirlerle yeniden başlayan hamsi avı sürüyor. Balıkçıların gece başlayan ve günlerce deniz üzerinde süren zorlu maratonunda avlanan kasa kasa hamsiler tezgâhlarda yerini alıyor. Hamsi avlandığı bölgeden nakledildiği illere olan uzaklığa göre tezgâhlarda 3 katını bulan fiyatlarla satılıyor. Hamsinin kilosu Rize’de 20, Trabzon’da 25, Samsun’da 30, İstanbul’da ise 40 ile 50 TL’ye satılıyor.
#GazetehaberleriTarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklama ile Karadeniz’de hamsi avına 10 süreyle yasak getirildi. Öte yandan avlanması yasaklanan hamsinin boyları tartışılırken, 'yunuslar kontrollü avlansın' önerisiyle eleştirilen Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Kocabaş açıklamalarda bulundu. Yunusların, hamsi popülasyonunu etkilediği görüşünü öne süren Kocabaş, “'Yunuslar kontrollü avlatılsın' demişim diye günah keçisi ilan ediliyorum. Demedim ama popülasyon yönetimi diye bir kavram var. Onun arkasındayım" dedi.
#TRABZONRİZELİ girişimci Hasan Kuzuoğlu, Artvin’in Borçka Barajı gölüne kurduğu çiftlikte Karadeniz somonu üretiyor. Yılda 3 ton balık, 15 bin lira ciro ile işe başlayan Kuzuoğlu, 9 yılda 16 bin ton somon balığı üretimine ulaştığı çiftliğinde 500 milyon gelir elde edip, 12 ülkeye de ihracat yapıyor. Kuzuoğlu, bağışıklığı güçlendiren somonun koronavirüs salgını sonrası satışının arttığını, siparişlere zor yetiştiklerini söyledi.
#SomonDünyanın en büyük sorunlarından biri haline gelen küresel ısınmayla deniz suyu sıcaklığının yükselmesi bir yandan denizlerdeki canlı çeşitliliğini tehdit ederken bir yandan da balıkçıların ekmek kapısına ve vatandaşların cebine olumsuz etki ediyor.
#Balık