Dünya makarna üretiminde lider ülkelerden Türkiye’de ‘durum’ krizi yaşanıyor. Bazı üreticilerin maliyet avantajı sağlamak için üretimde ‘durum buğdayı’ yerine ‘ekmeklik buğday’ kullandığı belirtildi. Söz konusu şirketlerin, bundan yüzde 15 ila 20 arasında fiyat avantajı sağladığını söyleyen sektör temsilcileri; yaşanan bu durumun kaliteyi düşürdüğünü, tüketicileri yanılttığını ve haksız rekabetin yaşanmasına yol açtığını savunuyor.
#Makarna2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞTürkiye'nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının yüzde 29,1'lik kısmını karşılayan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yılın ilk yarısında 1 milyar 214 milyon 635 bin dolarlık ihracata imza attı.
#Güneydoğu Anadolu BölgesiTÜRKİYE'nin milli ve stratejik ürünleri arasında yer alan fındığın ihracatından, geçen yıl yüzde 36 oranında düşüşe rağmen, toplamda 280 bin 924 ton iç fındıkla 1 milyar 945 milyon 299 bin 937 dolar elde edildi. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Vekili Dursun Oğuz Gürsoy, Özellikle Azerbaycan, Gürcistan ve İtalya'dan çok fazla fındık satıldı. Onların her sattığı mal bizim ihracatımızda düşüşe tekabül etti dedi.
#Fındık14 Şubat Sevgililer Günü’ne çok az kaldı. Birçok kişi planlarını çoktan yaptı ama siz henüz ne yapacağınıza karar veremediyseniz bu önerilerimize bir göz atın. İşte herkese uygun seçeneklerle Sevgililer Günü tavsiyelerimiz...
#Sevgililer GünüSıfır atık politikasını üretim anlayışlarının temeline taşıdıklarını ifade eden Bürotime Yönetim Kurulu Üyesi Mevlüt Tosunoğlu, “Geri dönüşüme kazandırdığımız hammaddeler sayesinde, her yıl 60 bin metrekarelik ormanlık alanı kesilmekten kurtarıyoruz. Çalışma alanlarında gün ışığından faydalanarak enerji tasarrufuna da dikkat ediyoruz” dedi.
#GazetehaberleriKARDEMİR Genel Müdürü Hüseyin Soykan "Kütük döküm kapasitemizi yıllık 3,5 milyon tona ulaştırmış olduk. 6 no'lu yeni yüksek fırın yatırımını da 2021 yılı içinde tamamladığımızda, uzun yıllardır hayali kurulan 3,5 milyon ton çelik üreten KARDEMİR hedefini gerçekleştirmiş olacağız" dedi.
#KARDEMİRKaradeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, "Sezonun ilk ayında (eylül) geçen yıla göre ihracatımız yaklaşık yüzde 75 artmış durumda. Bir ayda 46 bin ton civarında iç fındık ihracatı yapıldı. Bu hızla devam ettiğimiz takdirde bu sezon 310 bin ton fındık ihraç edilebilir. Fındığı işlenmiş formda, çikolata, pasta ve bisküvinin içinde satabilirsek ülkemize uzun dönemde 5-6 milyar dolar getiri sağlamamız mümkün olacaktır" açıklamasında bulundu.
#Karadeniz Fındık Ve Mamulleri İhracatçıları BirliğiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ardahan mitinginde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tanzim satışlarıyla ilgili "Benim vatandaşlarım simsarların elinden alındı. Fiyatlar tanzim satışlarda yüzde 50 düştü, daha da düşüyor. Eğer fiyatlar yerine gelirse sahadan çekiliriz ama fiyatlar yerine gelmez de hala böyle devam ederse biz daha da farklı adımlar atacağız. Bay Kemal rahatsız olsan da olmasan da biz sömürücülere bu ülkede hayat hakkı tanımayacağız." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanGeleneksel Türk ihraç ürünlerinden çekirdeksiz kuru üzümde dış satım, sezonun 4 aylık döneminde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 212 milyon dolara ulaştı. Türkiye'den en fazla Birleşik Krallık, Hollanda ve Almanya'ya üzüm gönderildi. Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap: "İhracattaki bu başarının en önemli sebebi ürünün kalitesi. Manisa bu bereketli topraklardaki ürünün kalitesini dünyaya kanıtlamıştır." açıklamalarında bulundu. Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker: "Ambalajlı üretime başladıktan sonra katma değerli ürünlere yöneldik. Artık çoğunlukla ambalajlı yapmaya çalışıyoruz. Ambalaj küçüldükçe katma değer artıyor." ifadelerinde bulundu.
#Kuru ÜzümMasterChef Türkiye'de bu hafta nefes kesen dakikalar yaşanmaya devam etti. Final haftasına çok az bir zaman kala son sınavlarını veren yarışmacılar bu hafta zorlu dakikalar yaşadılar. Croquembouche adlı tatlıyı yapmak için takım halinde çalışan yarışmacılar adeta ter döktü. Hakan ve Kerem mavi takımda yer alırken Burcu ve Uğur'da kırmızı takımda yer aldı. Peki, MasterChef Türkiye'de kim elendi? İşte hayallerine veda eden isim.
#MasterchefHamilelikte beslenme konusu tüm gebelik boyunca önemli bir konudur. Hamileliğin ilk aylarında bulantı ve kusmalar, yeterince sıvı tüketememe, anne adayında halsizlik baş dönmesi, bayılma ve kilo kayıplarına yol açabilir. Anne adayının sık sık, azar azar beslenmesi ve yemek içmek için kendisini zorlamaması gerektiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Çiğdem Yavuz Yurtsever, yaz hamilelerin nasıl beslenmesi gerektiğini anlattı.
#Hamilelikte Beslenme ÖnerileriCildin yaşı, zamanı, mevsimi filan yoktur. Herkes öncelikle de kadınlar -haklı olarak- cilt sağlığı konusunda dikkatlidir. Ama ne yazık ki bu en büyük ve çok hassas organın düşmanı da çoktur. Bunlardan ilk 5’i ise cilt yaşlanmasının en az yüzde 90’ından sorumludur. Eğer onu bu 5 zararlıdan uzak tutabilirseniz cildiniz size minnettar kalır. Evet bugün DERSİMİZ genç, formda, zinde ve ipek gibi bir cildin yol haritası. Bu zararlılar nelerdir? Hangi besinler cilt dostu desteğidir? Bugün onları anlatacağız. Buyurun...
#Osman MüftüoğluKaradeniz Bölgesi'nde nisan ayında ilk hasadına başlanılan çilekte elde edilen verim ve gelir çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Teşviklerin de etkisiyle çilek üretimine yoğun ilgi gösterilirken, bu yıl toplamda 350 dönüm araziden 750 ton hasadın yapılması bekleniyor.
#Çilek