Soru: 1975 doğumluyum. 24.11.1999 da sigortalı oldum ve 2000 yılında yedek subay olarak 16 ay askerlik yaptım. 1 yıl olan 4/C süremi 450 gün olarak prim günlerime ilave ettiler. Halen çalışıyorum. SGK’dakiler fiili hizmet zammı süremin olduğunu, 2002 den önce yedek subaylık yaptığım için sigorta girişimin 90 gün geri geleceğini, geri çekildiğindeki tarih EYT kapsamına girdiği için bana emekli olabilirsiniz dediler ve yazılı da verdiler. Sürem geldiğinde SGK’ya gittiğimde emekli aylığı bağlama servisindekiler böyle bir şeyin olmadığını, emekli olamayacağımı söylediler. Gözlemlediğim kadarıyla fiili hizmet zammının tam olarak nasıl uygulanacağını bilmiyorlar. Benim hakkım var mı, yok mu? Şuan 6039 günüm var. Erman İ.
#EYTAK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, CNN TÜRK'te gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Elitaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel'in 29 Ekim'de Külliye'de düzenlenecek resepsiyonda görüşebileceklerini söyledi. Erken seçim tartışmalarıyla ilgili konuşan Elitaş, "Erken seçim konusunda Özgür Özel'e baskı yapıyorlar. CHP'de parti içi dinamikler sıkıntıda. 2028 yılına kadar bizim gündemimizde seçim yok" dedi.
#Mustafa ElitaşMilyonlarca çalışan kıdem tazminatını beklediği için işinden ayrılamıyor. Kıdem tazminatı almak için de bilindiği gibi sadece işverenin işten çıkarması gerekmiyor. Bazı şartları sağlayan kişiler kıdem tazminatlarını talep ederek istifa edip işinden ayrılabiliyor. İşte sağlanması gereken 3 şart…
#Kıdem TazminatıEYT kısmi emeklilik var mı, gelecek mi, soruları emeklilikte yaşa takılanları kaçıran vatandaşların gündemine geldi. Yıllardır beklenen EYT yasasının hayata geçmesi ile emekliliği kaçıranlar EYT kısmi emeklilik şartlarına odaklandı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, CNN TÜRK yayınında kısmı emeklilik formülünün detaylarını anlattı. Buna göre birinci olarak kadınlarda 58 yaş sınırı 50’ye erkeklerde 55’e düşürüldüğü takdirde 3600 gün sayısını tamamlamışsa çalışan emekli olabilecek. Kısmi emekli olanlar, en düşük emekli maaşından faydalanabilecek. Tüm dikkatler şimdi EYT kısmi emeklilik şartlarında. Peki, EYT kısmi emeklilikten kimler yararlanabilecek? Kısmi emeklilik nedir? İşte, o konular hakkında bilgiler.
#EYT Kısmi EmeklilikEYT kısmi emeklilik gelecek mi, sorusu emeklilikte yaşa takılanları kaçıran vatandaşların gündemine geldi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, CNN TÜRK yayınında kısmı emeklilik formülünün detaylarını anlattı. Buna göre birinci olarak kadınlarda 58 yaş sınırı 50’ye erkeklerde 55’e düşürüldüğü takdirde 3600 gün sayısını tamamlamışsa çalışan emekli olabilecek. Kısmi emekli olanlar, en düşük emekli maaşından faydalanabilecek. Tüm dikkatler şimdi EYT kısmi emeklilik şartlarında. Peki, EYT kısmi emeklilikten kimler yararlanabilecek? Kısmi emeklilik çıkacak mı? İşte, o konular hakkında bilgiler.
#EYT Kısmi EmeklilikEYT'yi az farkla kaçırana "kısmi emeklilik" formülü getiriliyor. Kısmi emekli olanlar, en düşük emekli maaşından faydalanabilecek. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, CNN TÜRK yayınında kısmı emeklilik formülünün detaylarını anlattı.
#Emeklilik3600 gün EYT ile emeklilik Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasıyla günün öne çıkan konularından oldu. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin Meclis'ten geçmesiyle EYT kısmi emeklilik şartlarına gözler çevrildi. Son dakika bilgisine göre 4 maddeden oluşan EYT'ye ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda 395 oyla kabul edildi. Teklifle; 8 Eylül 1999'dan önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlayanların, yaş haddi aranmadın emekli olabilecekler. Prim gün sayısını ve çalışma süresini, sigortalılık süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan istisnasız emekli olabilme hakkına sahip olacaklar. Peki, 3600 kısmi emeklilik EYT kapsamında mı? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Kısmi EmeklilikEmeklilik yaşı, kişilerin kaç yaşında sigortaya dahil oldukları ve çalışmaya başladıkları dikkate alınarak hesaplanır. Bu hesaplamalarda önem arz eden konulardan biri, yatırılan prim gün sayılarıdır. Türkiye’de emekliliğin hesaplanması noktasında bazı yıllar dikkate alınmaktadır. 1999 öncesi ve sonrası, 2008 öncesi ve sonra gibi yıllar baz alınarak hesaplamalar gerçekleştirilmektedir. Emeklilik yaş hesaplaması nasıl yapılır, 4A ile 4B emeklilik nasıl hesaplanır işte karşınızda tüm detaylar.
23.05.2002 tarihinden önce sigortalı olan, 15 yıllık çalışma süresi, 3600 prim ödeme günü ile kadınlar 50 yaşında emeklilik olma hakkını elde edebilir. Bu durum kadınlarda 50 yaşında erkeklerde ise 55 yaş olarak belirlenmiştir. Peki, kadınlarda 3600 günden emeklilik yaşı kaçtır ve şartları nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#KadınSosyal güvenlikte en çok soru aldığım konular arasında engellilerin emeklilik şartları geliyor. En çok merak edilen de engelli çalışanlara erken emeklilik hakkı olup olmadığı ve emeklilik şartları. Engelli çalışanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor. Detaylı anlatayım.
#Erken EmeklilikYurt sıkıntısının en önemli nedeninin pandemi dolayısıyla öğrenci kapasitelerinin düşürülmesi olduğu belirtiliyor. Bir başka nedenin de yurt yapma yetkisinin YURTKUR’dan alınarak Spor Bakanlığı Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne devredilmesi olduğu söyleniyor. Onun da yeni yurt yapmak yerine ‘kiralama’ yöntemini tercih etmesi sorunu büyütüyor.
#YurtSoru: İşçinin iş akdi işveren tarafından feshediliyor. Kişiye ihbar süresi bildiriliyor, ihbar sürenizin sonunda iş akdiniz sonlandırılacaktır bilgisi veriliyor. Fakat işçi işten çıkarılacağını öğrenince 4 haftalık ihbar süresini çalışmak istemediğini yazılı beyan ediyor, aynı gün mesaisi dolmadan işi bırakıp ayrılıyor. Bu durumda işçiye ihbar tazminatı hakkı doğar mı? Emel Y.
#Yazar2021’in ikinci yarısında kıdem tazminatı 7 bin 638 TL’den 8 bin 284 TL’ye çıktı. Buna göre 2021’in temmuz-aralık döneminde işçilere ödenecek kıdem tazminatı tavanı 8 bin 284 lira olarak belirlendi. Böylece bir işyerinde 5 yıl çalışmış biri eğer işten çıkarılırsa kıdem tazminatı olarak 41 bin 420 TL alacak.
#YazarKıdem tazminatı alt ve üst limitleri asgari ücret ve memur maaşına endeksli. Alt limit asgari ücretteki artışa göre yükselirken, üst limit yani tavan memur maaşına yapılan zamma paralel artıyor. Temmuz ayı memur maaşı yüzde 8.45 zamlanınca kıdem tazminatı tavanı da bu oranda yükseldi ve 7 bin 639 liradan 8 bin 284 liraya çıktı.
#Kıdem TazminatıAçıkçası bir okuyucum, sorduğu soru ile hatırlatmasa, sosyal güvenlik açısından önemli bir konuyu atlamış olacaktım. Okuyucum, detaylı şekilde sağlık sorununu anlatarak, ‘bizim gibi kişilerin emekli olabilmesi için özel bir durum var mı?’ diye soruyor.
#NOYAN DOĞANKıdem tazminatı tavanı 7 bin 117 liraya yükseldi. Rakam 2020 temmuz-aralık döneminde geçerli olacak. 10 yıl çalışan bir işçi Haziran ayına göre 3.870 lira fazla para alacak. Genelge Bakan Albayrak'ın imzasıyla yayımlandı.
#Kıdem Tazminatı