2018 YKS haberleri sayfasında 2018 YKS hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 506 2018 YKS haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
YÖK tarafından, 2018-YKS'ye başvuran 2 milyon 381 bin 412 adayın ve bunlardan üniversiteye yerleşenlerin verilerinden yararlanılarak il ve bölgeler bazında yükseköğretime geçiş hareketliliğinin incelendiği rapor yayımlandı. Raporda, her il ve coğrafi bölge için ‘YKS puan ve başarı sıraları’, ‘başarı sırasına girenlerin sayıları’, ‘üniversiteye yerleşme oranları’, ‘adayların yerleştikleri il ve bölgeler, puan türleri’ gibi birçok bilgi yer aldı. Adayların ikamet ettikleri ildeki üniversiteye yerleşme oranlarına bakıldığında, İstanbul yüzde 64 ile ilk sırada yer aldı.
#YÖKYÖK’ün yeni aldığı karara göre verilen süre içerisinde üniversiteye kayıt yapamayan öğrencilere yeni bir hak tanındı. Buna göre ek yerleştirme sonucunda kayıt yaptıramayan adayların 26 Ekim’e kadar mazeretlerini belirten belgeleriyle üniversitelerine başvurmaları gerekiyor.
#YÖK2018-YKS ile herhangi bir bölüme yerleşemeyen adaylara ikinci şans olan ek yerleştirme kayıtları için bugün son şans. 28 Eylül’de ek yerleştirme sonuçlarına göre kazandıkları üniversiteyi öğrenen adaylar, 1 Ekim itibariyle tercihlerini yapmaya başlamıştı.
#Ek Yerleştirme31 Temmuz'da açıklanan 2018-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları ardından tercih telaşı başlamıştı. 7 Ağustos'ta başlatılan üniversite tercih süreci ise 14 Ağustos Salı günü yani bugün saat 23.59'da sona erecek. ÖSYM, bu sürenin uzatılmayacağını açıkladı. Peki, üniversite tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?
#YKSÖSYM tarafından YKS’ye yönelik detaylı rapor açıklandı. Raporda ilk oturuma giren adayların yüzde kaçının ikinci ve üçüncü oturumlara katıldığı, soruların zorluk düzeyleri, okul türlerine göre sınavın ilk oturumu olan TYT’ye katılım durumları gibi bilgiler yer alıyor.
#ÖSYMÜniversite hayali kuran öğrencilerin merakla beklediği YKS sınavı için başvurular bugün son buluyor. Başvuru sürecinin bitmesinin yaklaşmasıyla birlikte henüz başvuru yapmamış öğrenciler YKS için nasıl başvuru yapıldığını ve YKS başvuru ücretinin nasıl ve nereye yatırılacağını merak edip araştırıyor. Peki, YKS başvurusu nasıl yapılır? YKS başvuru ücreti nereye yatırılır?
#YKSÜniversite tercihi yapacak adaylar “Nasıl tercih yapmalıyım?”, “Kimlerle konuşmalıyım?”, “Ailemin istediği bölümü mü yazmalıyım?” gibi sorularla bir yol haritası oluşturmaya çalışıyor. Her yıl sınava giren milyonlarca adaydan barajı geçenler tercihlerini buna göre yapıyor. İşte biz de bu süreci önde tamamlayan geçmiş yılların sınav birincilerine sorduk. Şampiyonlar, tercihte nelere dikkat ettiklerini, kimleri dinlediklerini, nasıl bir araştırma yaptıklarını anlattı.
#ÜniversiteYükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında 16 pilot üniversitedeki 3 bin öğretim üyesi ve yaklaşık 36 bin öğrenciye dijital dönüşüm eğitimi verildi. Akademide ‘Açık Erişim ve Açık Bilim’ çalışmaları başlatıldı. ‘Geleceğin Meslekleri, Mesleklerin Geleceği’ başlıklı kongrede, gelecek yıl açılacak yeni üniversite programları masaya yatırıldı. Vakıf üniversitelerini Ar-Ge'ye ve öğretim üyesi yetiştirmeye teşvik eden, reklam-tanıtım bütçesine sınırlama getiren kararlar alındı. ‘Hedef odaklı uluslararasılaşma’ politika sonucu 2014'te 48 bin olan uluslararası öğrenci sayısı, dört yılda 178 bine ulaştı.
#Yök2 milyondan fazla öğrencinin katılım sağladığı 2019 YKS'de sınav sonuçlarının ardından tercih klavuzu yayımlandı. YKS puanı kadar, doğru tercihin de üniversite kazanmada etkin rol oynadığı sınavda, adaylar konuya dair detaylar araştırıyor. Bu yıl tercih yaparak kayıt olup, yerleştikleri programa gidip gitmeme konusunda kararsız kalanlar, 'Tercih yapıp kayıt yaptırınca okul puanı düşer mi?' sorusunun yanıtını arıyor. İşte, tercihlerin OBP puanı katsayı etkisi hakkında detaylı bilgiler.
#2019-YksYKS sonuçları önceki gece açıklanırken puanların yüksek, sıralamaların düşük çıkması üniversite adaylarını şaşırttı. Adaylar geçen yıla göre sayısalda 30 bin, eşit ağırlıkta 35-36 bin, sözelde ise 41-42 bin civarında daha kötü sıralama elde etti. Bu durumun sınavın kolay olmasından kaynaklandığını belirten uzmanlar adayları puanı değil, sıralamaları dikkate alarak tercih yapmaları için uyarıyor.
#Ölçme Seçme Ve Yerleştirme MerkeziY-TYT puanı, YKS sonuçları içerisinde merak edilen konular arasında yer almaya başladı. YKS sonuçları içerisinde Y-TYT olarak hesaplanan puan türü, tercih aşamasında önemli bir yer tutacak. Peki, Y-TYT puanı nedir ve hangi aşamada kullanılmaktadır? İşte, Y-TYT puan türünün kullanım alanı hakkında bazı bilgiler
#Y-TYT PuanıYÖK’ün, ‘Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2019’ raporuna göre, öğrenci başına harcama geçen yıla oranla yüzde 23.3 artarak 13 bin liraya ulaştı. 25 kurumda bu harcamanın 10 bin TL’nin altında olduğu vurgulanan raporda, bu durumun endişe yarattığı da belirtildi. Üniversitelerin reklama ayırdığı harcamadaki yüzde 13 artış da dikkat çekti. Vakıf üniversitelerinin toplam Ar-Ge harcaması 1.6 milyar liraya yaklaşırken, bunda dış kaynağın yüksek olduğu görüldü. 30 vakıf üniversitesi öz kaynağından Ar-Ge’ye bütçe ayırmazken, sekiz üniversite ise araştırmaya hiç para harcamadı.
#JyökYÖK, ‘Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2019’ raporunu yayınladı. Vakıf üniversitelerinin akademik, mali ve idari açılardan değerlendirildiği rapora göre, 2016-2017 eğitim döneminde öğrenci başına cari gider 9 bin 724 TL iken 2017-2018 öğretim yılında yüzde 23.3 artarak 12 bin 992 TL’ye ulaştı. 25 kurumda bu harcamanın 10 bin TL’nin altında olduğu vurgulanan raporda, bu durumun endişe yarattığı da belirtildi.
#YÖKBUGÜN ve yarın yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) 2.5 milyonu aşkın aday katılıyor. Binlerce gencin kaderini belirleyeceğini düşündüğü bu maraton aslında sınava giren adayların neredeyse yarısını hayal kırıklığına uğratıyor. Nasıl mı?
#YazarlarÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, "Üç oturumdan oluşan YKS, 188 sınav merkezinde uygulanacak. YKS'ye toplam 2 milyon 528 bin 110 aday girecek. Sınavlar için yaklaşık 5 milyon adet kitapçık basıldı. 420 şehirlerarası nakil aracı kullanılacak. Sınavlarda toplam 692 bin 978 kişi görev alacak. TYT'ye 2 milyon 515 bin 91, AYT'ye 2 milyon 24 bin 596 aday, YDT'ye ise 137 bin 772 aday girecek" dedi.
#Prof. Dr. Halis AygünÜniversite adayları için fen bilimlerinde başarının sırrı, şekilleri doğru okumaktan geçiyor. Uzmanlar “TYT sorularına bilgiye bağlı olarak muhakeme gücüyle yaklaşın. AYT’de ise şekilli sorular olabileceği için şekil okuma mantığına göre cevaplayın. Bunun için de şekil okuma becerilerinizi geliştirin. Artık salt formül ve denklem sorulmuyor” diyor.
#Alan Yeterlilik TestiGalatasaray Lisesi’nin tarihçesi 1481 yılında Sultan II. Beyazıd tarafından kurulan “Galata Sarayı Ocağı”na uzanıyor. 1868’de “Mekteb-i Sultani” adıyla, Fransa’daki liselere denk bir kurum olarak eğitim vermeye başlandı. 1924’te Galatasaray Lisesi adını alarak, Cumhuriyet devrimleri doğrultusunda eğitime devam edildi.
#Galatasaray LisesiYÖK tarafından hazırlanan rapora göre, geçen yıl üniversiteyi kazanan adayların yüzde 62'si ikamet adresini değiştirerek farklı ildeki bir yükseköğrenim kurumunda öğrenim görmeyi tercih etti. Adayların yüzde 38'i yaşadığı ildeki bir üniversiteye gitmeyi seçti. İstanbul'da ikamet eden öğrencilerin yaklaşık yüzde 65'i bu ildeki bir üniversiteye yerleşti. Osmaniye'deki adayların 86.56'sı başka ildeki bir üniversiteyi kazandı. Engelli adayların en çok yerleştiği il Eskişehir oldu.
#YÖKYÖK tarafından, 2018-YKS'ye başvuran 2 milyon 381 bin 412 adayın ve bunlardan üniversiteye yerleşenlerin verilerinden yararlanılarak il ve bölgeler bazında yükseköğretime geçiş hareketliliğinin incelendiği rapor yayımlandı. Raporda, her il ve coğrafi bölge için ‘YKS puan ve başarı sıraları’, ‘başarı sırasına girenlerin sayıları’, ‘üniversiteye yerleşme oranları’, ‘adayların yerleştikleri il ve bölgeler, puan türleri’ gibi birçok bilgi yer aldı. Adayların ikamet ettikleri ildeki üniversiteye yerleşme oranlarına bakıldığında, İstanbul yüzde 64 ile ilk sırada yer aldı.
#YÖKMilli Eğitim Bakanlığınca, Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile bir yükseköğretim programını kazanan ancak tek ders veya staj bitirme sınavına katılamadığı ya da başarısız olduğu için mezun olamayan lise öğrencilerine yeni sınav hakkı tanındı. Bu kapsamda düzenlenecek sınavlar, okul müdürlüklerince 21 Aralık Cuma günü mesai bitimine kadar yapılacak ve başarılı olan öğrencilere diploma verilecek
#MEBMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile bir yükseköğretim programını kazanan ancak tek ders veya staj bitirme sınavına katılamadığı ya da başarısız olduğu için mezun olamayan lise öğrencilerine yeni sınav hakkı verildi.
#Milli Eğitim BakanlığıÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından uygulanacak 2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ne zaman yapılacağı, üniversiteli olma hayali kuran yüz binlerce gencin merak ettiği konu oldu. 2019 YKS kapsamında TYT ve AYT sınavlarının yapılacağı tarihi merak eden öğrenciler, konuya dair araştırma yapıyor. Peki, üniversite sınavı ne zaman yapılacak? 2019 YKS ne zaman?
#YKS2018 YKS’den istediği sonucu elde edemeyen vatandaşlar ya da gelecek yıl ilk kez YKS'ye katılım sağlayacak lise son sınıf öğrencileri, henüz uzun bir süre olmasına rağmen 2019 YKS sınavının tarihine yönelik araştırmalara başladı. ÖSYM'nin söz konusu sınav için tarihleri belirleyip belirlemediği bu kişilerce merak ediliyor ve araştırılıyor. Peki, 2019 YKS sınavı ne zaman yapılacak?
#YKSYükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) 2019 yılında hangi tarihte yapılacağı şimdiden merak edilmeye başladı. 2018 YKS’den istediği puanı elde edemeyen ve bir daha hazırlanma kararı alan ya da bu yıl lise son sınıfa geçen öğrenciler, 2019 YKS için tarih araştırması yapıyor. Peki, 2019 YKS ne zaman yapılacak? TYT ve AYT sınavları ne zaman?
#2019 YKS2018 YKS ek yerleştirme sonucu kayıt yaptıramayan adaylara mazeret gerekçesiyle birlikte kayıt müjdesi verildi. 3 hafta içinde başvurulması durumunda yükseköğretim kurumu tarafından değerlendirilecek olan mazeretler, olumlu dönüş alındığı takdirde kayıt işlemleriyle sonuçlanacak. İşte, YÖK'ten gelen kayıt açıklaması.
#YÖKYÖK’ün yeni aldığı karara göre verilen süre içerisinde üniversiteye kayıt yapamayan öğrencilere yeni bir hak tanındı. Buna göre ek yerleştirme sonucunda kayıt yaptıramayan adayların 26 Ekim’e kadar mazeretlerini belirten belgeleriyle üniversitelerine başvurmaları gerekiyor.
#YÖK2018-YKS ile herhangi bir bölüme yerleşemeyen adaylara ikinci şans olan ek yerleştirme kayıtları için bugün son şans. 28 Eylül’de ek yerleştirme sonuçlarına göre kazandıkları üniversiteyi öğrenen adaylar, 1 Ekim itibariyle tercihlerini yapmaya başlamıştı.
#Ek YerleştirmeÜniversitelerde boş kalan kontenjanlar için yapılan YKS ek tercihlerine ait sonuçların, ne zaman açıklanacağı merak konusu oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) internet adresinde devamlı takipte olan üniversiteli adayları, sonuç haberine odaklanmış durumda. Peki, YKS ek tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?
#Ek Tercih Sonuçları