Basketbol yıldızlar kategorisinde Türkiye’nin en iyi oyun kurucusu seçildi. Türkiye 21’incisi olarak üniversiteye girdi. Henüz 28 yaşında ikinci romanını yazdı, 50 bin sattı. Tüm geliri öğrencilere burs olarak aktarılan kitap, Uluslararası Türk Dünyası Edebiyat Ödülleri’nde de finale kaldı.
#1Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği 2016 Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarının açıklanmasıyla, adaylar seçecekleri bölüm ve üniversitelerle ilgili tercih hazırlıklarına başladı. 29 Temmuz’da başlayacak tercih maratonu ise 3 Ağusutos’a kadar sürecek. ÖSYM’nin açıkladığı LYS sonuçlarını yorumlayan uzmanlar, ortalamaların yükseldiğini, adayların beklediklerinden daha alt sıralamalarda yer aldıklarını belirtiyor.
#ÖSYM460 bin 362 adayın başvurduğu LYS-2 (Fen Bilimleri) sınavında fizik testi öğrencileri zorladı. Adaylardan aldıkları bilgilere göre soruları yorumlayan uzmanlar, fizik testinin geçen yıla göre hem zorluk derecesinin artırıldığını, hem de bilgi ağırlıklı sorulara daha fazla yer verildiğini söyledi. İşte LYS-2 yorumları.
#LYSÜniversite girmek için ikinci adım olan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) ilk günkü oturumu olan tarih, coğrafya-2, felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testlerinin yer aldığı LYS-4 (Sosyal Bilimler) bitti. Uzmanlar, öğrencilerden edindikleri bilgilere göre yaptıkları değerlendirmede sınavın zorlayıcı olmadığını belirtirken, yorum kabiliyetini ölçen soruların da yer aldığını söyledi.
#LYSÜniversiteye geçişte ikinci adım olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) için sayılı günler kaldı. Adaylar, son günleri nasıl değerlendireceklerini düşünürken bir yandan da yoğun heyecan ve stres yaşıyor. Oysa geçen yıl dereceye giren öğrencilerin ilk tavsiyeleri, son haftada özellikle stresle başa çıkabilecek bir psikoloji içinde olunması gerektiği. Ayrıca süre kontrolü, uyku düzeni gibi konulara ağırlık verilmesini öneriyorlar. İşte geçen yılki sınavlarda üst sıralarda yer alarak, başarılarıyla Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde eğitim almaya hak kazanan gençlerin tavsiyeleri.
#LYSYaklaşık iki milyon adayın iyi bir üniversiteye girmek için yarışacağı YGS için geri sayım başladı. Haliyle adaylarda heyecan dorukta. Ancak 2015 YGS ve sonrasında yapılacak LYS derece yapmış öğrencilerin bir önerisi var: “Kendinize inanın, başarı gelecektir.”
#Üniversiteİki milyona yakın öğrencinin katılacağı Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) 18 gün kalmışken, son yıllarda ‘sıfır çeken’ bölümler olarak tanımlanan fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi temel bilimler alanları ile ilgili tartışmalar hâlâ sürüyor. YÖK geçen yıl 11’den az öğrencinin kayıt yaptırdığı bölümleri kapatma kararı aldı. Bu karar, “Temel bilimler olmazsa, bilim olmaz” gerekçesiyle akademik çevre tarafından eleştirildi. Peki ne olacak bu temel bilimlerin hali? Yanıtını, akademisyenlerden aldık.
#EğitimÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ (ÖSYM) TARAFINDAN AÇIKLANAN 2015 YGS VE LYS PUAN ORTALAMALARI VE BRANŞ NET ORTALAMALARINA GÖRE, ŞEHZADE MEHMET FEN LİSESİ TÜRKİYE GENELİ 7 BİN 420 OKUL ARASINDAN GEOMETRİ BRANŞINDA TÜRKİYE 4'ÜNCÜSÜ, FİZİK BRANŞINDA TÜRKİYE 5'İNCİSİ, TÜRKÇE BRANŞINDA TÜRKİYE 6'NCISI OLARAK BÜYÜK BİR BAŞARIYA İMZA ATTI.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, tıp ve hukuktan sonra mühendislik fakültelerine de ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç en düşük başarı sırasının 240 bin olacağını açıkladı. 2015’te en düşük başarı sırasının 252 bin civarında olduğunu belirten uzmanlar, bu yıl barajın yaklaşık 12 bin öğrenciyi etkileyeceği düşüncesinde.
#Üniversite2015 LYS ek yerleştirme başvuruları ÖSYM tarafından 17 Ağustos'ta başladı. Ek yerleştirme tercih başvuruları için son tarih ne zaman? LYS ek yerleştirme başvurusu yaparken dikkat edilmesi gerekenler neler? Haberimizde...
#LysYüksek öğretim programına yerleşmemiş adaylar için ek yerleştirme işlemleri başladı. 2015 LYS ek yerleştirme tercih kılavuzu açıklandı. Tercihleri yaparken dikkat edilmesi gerekenler neler? Üniversite taban puanları ve boş kontenjan öğrenme
#MebLYS ek yerleştirmeler bugün başladı. Üniversite tercihlerinin yapılmasının ardından öğrenciler kazandıkları okullara kayıt yaptırdı. Bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylar ise ek yerleştirmeler ile tercih ettikleri yükseköğretim programlarına girebilecekler. Peki ek yerleştirme nasıl yapılır? Ek tercih ücretleri ne kadar? Detaylar haberimizde.
#Ek Yerleştirme BaşvurularıHerhangi bir Yükseköğretim Programına yerleşememiş adaylar için ek yerleştirmeler bugün başladı. Peki ek yerleştirme tercihlerimizi yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Ek yerleştirme taban puanları! Detaylar haberimizde.
#Ek Yerleştirme BaşvurularıEski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada 2015 LYS sonuçlarına göre üniversiteye yerleşen öğrencilere başarılar diledi. Ayrıca Abdullah Gül Üniversitesi’nin devlet üniversiteleri arasında üst sıralarda yer aldığını belirterek, “büyük kıvanç duydum” dedi.
#KayıtEge Üniversitesi’ne yerleşmeye hak kazanan 9 bin 961 öğrenciden 3 bine yakını kaydını e-Devlet üzerinden elektronik kayıt olarak gerçekleştirdi. Elektronik kaydı tercih etmeyen öğrenciler, üniversiteye gelerek Merkez Kütüphanesi’nde kayıtlarını yaptırıyor. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz, 2015 LYS sonucuna göre ilk 1000’e giren ve çoğunluğu Tıp Fakültesi’ni kazanan öğrencilerin kayıtlarını kendisi yaptı.
#KayıtÖğretmen adayları Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) dışında 2013 yılından bu yana Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) adını taşıyan bir başka sınava daha giriyor. Ancak önceki gün açıklanan bu sınavın sonuçları öğretmen adaylarının tıpkı üniversite sınavlarına giren gençler gibi sayısal testlerde başarısız olduklarını gösterdi. Üstelik de bu başarısızlığı gösteren adaylar girdikleri bu derslerin öğretmeni olacaklar.
#Kpss