Az stres, yüksek motivasyon, sıkı çalışma

Güncelleme Tarihi:

Az stres, yüksek motivasyon, sıkı çalışma
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2016 16:04

Yaklaşık iki milyon adayın iyi bir üniversiteye girmek için yarışacağı YGS için geri sayım başladı. Haliyle adaylarda heyecan dorukta. Ancak 2015 YGS ve sonrasında yapılacak LYS derece yapmış öğrencilerin bir önerisi var: “Kendinize inanın, başarı gelecektir.”

Haberin Devamı

Kaygı iyi sonuç getirmez, sakin olun
Melih Demir 2015 YGS-4 Türkiye 2’ncisi YGS-3 Türkiye 3’üncüsü LYS Dil-3 Türkiye birincisi Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü: YGS’ye sayılı günler kala adayların neler hissettiğini tahmin edebiliyorum. Kimi öğrenciler sınav zamanına doğru rahatlar, “Artık çalışsam da fayda etmez” gibi düşüncelere kapılır geçer. Ben de bu gruba dâhil olsam da önemli bir gerçeği öğrendim: “Çalışma hiçbir zaman bitmez.” Sınav sabahı tekrar ettiğiniz bir paragrafla iki soru öne geçebilirsiniz. Tabii ki son günlerde fazla sıkı çalışmayı önermiyorum, ancak çalışmayı sonlandırmak için seçeceğiniz herhangi bir vakit çok erken olacaktır. Kimileri ise zaman daraldıkça daha gerginleşir. Sonuçlar için endişelenir, korkar. Stresin bir işin sonucunu daha iyi hale getirdiğini hiçbir yerde duymadım. Aklınızı bu dar zamanda sonuçlar, bölüm, üniversite gibi geleceğe dair unsurlarla meşgul etmek sadece zamanınıza mal olmaz, bildiklerinizi unutmanıza da sebep olabilir. Ne var ki stres -özellikle sınav stresidışarıdan bir etkiyle kaldırılamıyor, bireyin içinde stresin gereksiz olduğunu kavraması gerekir.

Haberin Devamı

Benim en çok karşılaştığım engel, çalışmak için motivasyonumun olmamasıydı. Burada iki kilit madde var: Takım çalışması ve planlama. Her öğrencinin kendisi için çalıştığı ve öğrencilerin birbirleriyle yarıştığı bir sınav sisteminde ‘takım çalışması’ biraz yabancı gelebilir. Ama ben sınıf arkadaşlarım olmadan şimdiki yerimde bulunamazdım. Hem dersler ve çalışma disiplini gibi konularda destek oldular, hem de sosyal etkinliklerle moral verdiler. Planlama, sınav için seminer düzenleyenlerin en sevdiği başlık. Siz de YGS için birilerinden tavsiye istemişseniz illa ki planlı çalışmanız söylenmiştir. Buna rağmen tekrarlayacağım, çünkü bence iyi öğrenci zeki, her şeyi bilen veya çok çalışan değil, neyi ne zaman çalışacağını bilendir. Sınav için az zamanınız kalsa da bunu doğru değerlendirebilirsiniz. Eksik olduğunuz konular neler? Hangi sorular sizi zorluyor? Yanıtlar, sizi çalışılması gereken kısımlara yönlendirir. Özellikle son günlerde eksik konulara yönelmek sizi üst seviyelere çıkarabilir.

Haberin Devamı

Aşırı heyecan emeklerinizi boşa çıkarır
Alperen Aygören 2015 YGS-4 Türkiye 14’üncüsü Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü: Sınava bu kadar az bir süre kala milyonlarca aday heyecan içindedir. Bunu biliyorum çünkü ben de geçen yıl bu süreçten geçtim. Öncelikle sınava hazırlanırken bir hedef ve plan doğrultusunda çalışılmalı. Mesela benim hedefim ilk 100’dü ve ben bu doğrultuda çalıştım. Hedeften sonra bir plan lazım. Uzun vadeli bir plandan ziyade haftalık ve gerçekçi hedefler belirlemeli adaylar ve her hafta onları bitirmeli. Gerçekçi hedeflerin belirlenmesi önemli çünkü bitirilemezler ise adayı strese sokabilirler. YGS konuları çeşitli yayınevlerinin kitaplarından tekrar edilmeli. Değişik yayınevlerinden olursa, farklı soru tarzları görülebilir. En bilinen derslerden bile en az bir soru bankası çözülmeli çünkü bilinmeyen noktalar illa ki vardır. Ayrıca düzenli deneme çözmeleri lazım. Son iki hafta her gün deneme çözülmeli. Denemeler asıl maçtan önceki hazırlık maçları gibi. Eksiklerin görülmesi açısından en iyi yöntem bence.

Haberin Devamı

Hafta içi pek mümkün olmasa da adayların hafta sonu kendilerine vakit ayırması çok önemli. Sinema, tiyatro gibi faaliyetler beynin boşalmasına yardımcı olur. Bu yoğun tempoda insanı dinlendirir.

Son bir, hatta 2-3 hafta kala konu çalışmasının bitmiş olması gerekir. Soru çözümüne ve denemelere odaklanılmalı. Tabii ki akla takılan konulara bakılabilir ancak sıfırdan bir konunun kalmaması iyi olur.

Son hafta psikolojik de bir süreç. Heyecan, stres, sıkıntı gibi birçok şeyi adaylar yaşayabilir. Aday, bu heyecanı yenebilmeli. Aşırı heyecan emeklerin karşılığının beklenilen kadar alınamamasına neden olabilir. Ayrıca sınava girilecek merkezin öncesinde görülmesi iyi olur. Sınavdan önceki gün ders çalışılıp çalışılmayacağı adaya kalmış. Kendini nasıl iyi hissedecekse öyle yapmalı. Sınav sabahı ise olağanüstü bir şeymiş gibi değil de, normal herhangi bir gün gibi rahat olunmalı. Sınav merkezine 40 dakika kadar önce gidilmeli. Adayın sırasına alışması, heyecanını biraz daha kontrol altına alması için sınav salonuna erken girmesi bence önemli. Sınav başladıktan sonra da hiçbir şeye aldırmadan sadece sorulara odaklanılmalı.

Haberin Devamı

Son hafta başarınızı arttırmak için bir fırsat
Yunus Emre Erdölen 2015 LYS 23’üncüsü Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hazırlık Sınıfı: Uzun bir çalışma temposunun meyvesini alacağınız YGS’ye az kaldı. Aynı aşamadan geçen sene geçtiğim için nasıl bir ruh hali içerisinde bulunduğunuzu anlayabiliyorum. Son bir hafta stresinizi azaltmanız ve bilinçli şekilde çalışmalarınızı devam ettirmeniz gereken bir dönem. Ayrıca küçük dokunuşlarla sınavda sergileyeceğiniz başarınızı artırabileceğiniz bir fırsat. Nasıl mı?

Öncellikle deneme sınavları dışında özel konu testlerini çözmenizi çok tavsiye etmiyorum. Ben sınavdan bir gün öncesine kadar günde üç deneme çözdüm ve yapamadığım her soruyu hocalarıma, arkadaşlarıma sorarak tekrar ettim. Özellikle son hafta boyunca saat 10.00’da ilk denememi çözerek kendimi gerçek sınava psikolojik olarak hazırladım. Üçünü de farklı kaynaklardan çözerek çok fazla soru tipini bir arada görme şansı yakaladım. Geçmiş yılların sınavlarını da çözdüm. Bu süreçte en çok dikkat etmeniz gereken, her deneme bittiğinde boş bıraktığınız veya yanlış yaptığınız soruları işaretlemek ve mutlaka çözümlerini öğrenmek. Deneme aralarında ve akşamları konu tekrarı yaptım. Eşit ağırlık öğrencisi olduğum ve fene diğer konulara nazaran çok çaba göstermediğim için son bir haftada belli fen konuları seçip çalıştım. Böylece küçük nokta atışlarıyla fendeki net sayımı artırdım. Özellikle son bir haftada eşit ağırlık öğrencilerinin fen; sayısalcı öğrencilerin de sosyal konularını tekrar etmelerini öneriyorum. Felsefe ve din kültürünü de gözden geçirdim.

Haberin Devamı

Sınavdan bir gün önce ise çalışmayı kesinlikle bırakın. Ben o günü ailem ve arkadaşlarımla geçirdim, böylece stresimi azaltıp yatağa huzurlu girdim. Kendimi çok erken yatmaya zorlamadım.

Sınav günü en önemlisi, kaygılanmamak. Geçen seneki YGS hiç beklemediğim kadar zordu. Ağlayarak sınıfı terk eden adaylar kaygımı daha da artırdı. Ama bütün sene verdiğim emeğimin boşa gitmesini istemediğim için kendimi zorladım ve sınava odaklandım. Böylece yapabileceğim dikkatsizlikleri azaltarak zamanımı doğru yönetebildim.

Unutmayın, YGS sonuçlarınız üniversiteye giriş sürecinin sadece küçük bir aşaması, iyi veya kötü de gelse sınavdan sonra üç günlük küçük bir ara verip LYS’ye çalışmaya başlamanız gerektiğinden her koşulda moralinizi yüksek tutup kendinizi motive etmeniz şart. İyi şanslar!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!