Sağlık Bakanlığınca, Kovid-19'la mücadele kapsamında uygulanan birinci ve ikinci doz toplam aşı miktarı 34 milyon 618 bin 154'e ulaştı. Aşılama çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, bir yandan öncelik grubunda olmayanlar için aşılama takvimi merak konusu oldu. Özellikle 20'li yaşlarda olup SGK'lı olmayan kişiler aşı takvimini merak ediyor. Peki, 20 yaş üstü ne zaman aşı olacak?
#20 Yaş ÜstüSağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Ulusal Sağlık Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı"nın ardından yaptığı basın toplantısında MHRS'de yeni dönemi açıkladı. Koca, "Sistem artık şöyle işleyecek: Ertesi gün randevusu olan her hastamız, akşam saat 8’e kadar randevusuna onay verecek veya gelemeyeceğini bildirecek. Bu sisteme Onaylı Randevu Sistemi, MHRS’de başlatılan bu yeni döneme de 'Onaylı Randevu Dönemi' diyoruz. Uygulama pazartesi günü başlıyor" dedi.
#Sağlık BakanıÜst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle acile başvurularda yüzde 20 artış olduğunu açıklayan Bakan Koca, en çok grip, RSV ve COVID görüldüğünü söyledi, “Aşı, maske, hijyen gibi COVID tecrübemizin birazı bile bu kışı sağlıklı geçirmemizi sağlar” dedi.
#Fahrettin KocaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, son günlerde artan solunum yolu enfeksiyonlarında son durumu anlattı. Geçen yıla göre acile başvurularda yüzde 20 artış olduğunu belirten Koca, “İstanbul’da ise yoğun bakım doluluk oranı yaklaşık yüzde 83. Yani en fazla artışın olduğu il İstanbul” dedi.
#Fahrettin KocaYaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#SağlıkDünyanın çeşitli ülkelerinden birçok bilim insanı İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda virüsleri masaya yatırdı. Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID), Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) işbirliğiyle düzenlenen ve COVID-19 pandemisi başta olmak üzere yeni salgınların değerlendirildiği toplantıda toplam 12 farklı ülkeden enfeksiyon konusunda dünyanın önde gelen 26 bilim insanı konuşma yaptı.
#Sponsorlu İçerikDünyanın çeşitli ülkelerinden birçok biliminsanı İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda virüsleri masaya yatırdı. Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID), Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) işbirliğiyle düzenlenen ve COVID-19 pandemisi başta olmak üzere yeni salgınların değerlendirildiği toplantıda toplam 12 farklı ülkeden enfeksiyon konusunda dünyanın önde gelen 26 biliminsanı konuşma yaptı.
#Koç ÜniversitesiSon yaptırdığı aşının üzerinden altı ay geçenler için yeni hatırlatma dozu randevuları e-Nabız sistemine tanımlandı. Pek çok şehirde hastane önlerinde kuyruk oluştu. Fakat üç doz aşıdan sonra dördüncü doz için tereddüt yaşayanların sayısı da çok fazla. Peki hatırlatma dozunu kimler ne zaman olmalı? 1-2 ay içinde koronavirüs geçirmiş olanlar aşı kararını ertelemeli mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve haftalık tabloyu paylaştı. Türkiye'de son 1 haftada 57 bin 113 vaka açıklanırken koronavirüsten 25 kişi hayatını kaybetti. Tabloda bir önceki haftaya göre vakaların artmaya devam ettiği görüldü.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve haftalık tabloyu paylaştı. Açıklanan tabloya göre, 6 - 12 Haziran arasında, 7 bin 556 kişinin testi pozitif çıktı, 20 kişi hayatını kaybetti, iyileşen sayısı ise 7 bin 241 oldu.
#Covid-19Sağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Türkiye'de son 24 saatte 118 bin 852 test yapılırken 905 vaka belirlendi. Koronavirüsten 5 kişi ise hayatını kaybetti. Günlük vakanın binin altına düşmesi sonrası Bakan Koca şu mesajı paylaştı: "Vaka sayısı üç gün üst üste binin altında gerçekleştiğinde, maske kullanımı toplu taşımada da zorunlu değil serbest olacak. Daha düşük sayıların haberini vermek dileğiyle." Peki, bugün coronavirüs vaka sayısı ne kadar oldu? İşte, 22 Mayıs Sağlık Bakanlığı kovid-19 vaka ve ölüm sayısında son durum bilgileri.
#Koronavirüs TablosuSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Tabloya göre son 24 saatte 138 bin 386 test yapıldı, bin 264 vaka belirlendi. Tabloda günlük vefat 3 olarak açıklandı.
#KoronavirüsSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aydın'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Uçaklarda maske kullanımının kaldırılıp, kaldırılmayacağına ilişkin soruya Bakan Koca, "Sadece ulaşım ve sağlık kuruluşlarında vaka sayısı, binin altında olana kadar maske kullanımı devam edecek. Onun dışında hiçbir alanda maske kullanımı olmayacak." cevabını verdi.
#Sağlık BakanıSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Türkiye'de son 24 saatte test sayısı 153 bin 733 olurken, 3 bin 364 vaka tespit edildi. Koronavirüsten 17 kişi hayatını kaybederken hastalığa yakalanıp iyileşen sayısı 18 bin 964 oldu. Ayrıca toplumsal bağışıklığın güçlenmesiyle vaka ve vefatlardaki düşüş, hız kazandı.
#Sağlık BakanlığıAnkara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, koronavirüs kaynaklı başvuruların şubat ayına kıyasla 20 kat azaldığına dikkat çekerek, “Bu yılın yaz döneminde, geçtiğimiz iki yılla kıyaslayamayacağımız kadar konforlu günler bizi bekliyor” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı corona virüsü (koronavirüs) için son gelişmeleri ve Türkiye Günlük Korona Tablosu'nu açıkladı. Türkiye'de son 24 saatte 301 bin 14 test yapılırken 17 bin 161 vaka belirlendi. Koronavirüsten hayatını kaybeden sayısı ise 84 oldu. Öte yandan tablodaki iyi gidişatın devam ettiği görüldü.
#KoronavirüsSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı corona virüsü (koronavirüs) için son gelişmeleri ve Türkiye Günlük Korona Tablosu'nu açıkladı. Tabloya göre son 24 saatte 366 bin 536 Kovid-19 testi yapıldı, 33 bin 243 kişinin testi pozitif çıktı, 143 kişi hayatını kaybetti.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs salgınında İstanbul'da vaka sayısının düşmeye başladığını belirterek, "Anadolu'da da aşağıya doğru gidişin olabileceğini düşünüyorum. Vakalar bu ay sonuna doğru daha aşağıya doğru inebilir. Vefatların da giderek aşağıya doğru düşmesini bekliyorum" dedi.
#KoronavirüsOmikron varyantının etkisiyle yüz binlere kadar tırmanan vaka sayılarında düşüş seyri başladı. Uzmanlar, vaka artış hızının durakladığı plato dönemine 3 hafta sonra girileceğini öngörüyor. Mart ortasında düşüşün hızlanması, bahar aylarında virüs baskısının azalması, mayısla birlikte de rahatlama bekleniyor...
#OmikronSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, pandeminin başından beri ilk kez "Kovid'e karşı da etkinliği ispatlanmış" bir ilacın kullanıma girdiğini söyledi. "Molnupiravir" etken maddeli antiviral ilaca hangi hasta gruplarında öncelik verileceğine dair DHA'ya önemli açıklamalarda bulunan Yavuz, "Ancak burada da zamanlama çok önemli, ilk 5 günde ilaç başlanırsa etkinliği yüksek. O nedenle nezle oldum, üşüttüm diye belirtileri geçiştirmeden şüpheli durumda hemen test yaptırmaları çok önemli" dedi. Omicron'un henüz pik noktasına ulaşmadığını da kaydeden Yavuz, "Mart ortasına kadar Türkiye'de pikini tamamlamış olacak diye düşünülüyor. Analizler, modellemeler bunu gösteriyor" diye konuştu.
#KoronavirüsOmicron, dünyada vaka sayılarının hızla artmasına neden olurken bilim insanları da varyantın semptomlarıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Omicron tespit edilen hastaların yüzde 20'sinde deri semptomlarının ortaya çıktığı belirtildi. Omicron’un derideki etkileri ise en çok çocuklar ve gençlerde görülüyor. Peki Omicron deride hangi sorunlara neden oluyor? Çocuklar neden daha çok etkileniyor? Uzmanlar saha gözlemlerini hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsProtein bazlı eski yöntemlerle koronavirüse karşı geliştirilen ABD çıkışlı Novavax aşısının, 21 Şubat’tan itibaren Almanya’da yapılmaya başlanacağı bildirildi. İlk etapta 1 milyon 750 bin doz aşının öncelikli olarak sağlık çalışanları tarafından kullanılması bekleniyor.
#Almanya