Yeni yargı paketi görüşmeleri bir süredir devam eidyordu. İkinci yargı paketini içeren Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. Peki, yeni yargı paketinde yer alan maddeler neler? İşte 2. yargı paketi içeriği...
#Yeni Yargı Paketiİnfaz yasasında son durum ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. AKP milletvekilleri, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda değişiklik öngören 2. Yargı Paketi'ne ilişkin kanun teklifini Meclis Başkanlığına sundu. Kanun teklifi ardından 2. Yargı paketinin içeriği bir kez daha gündeme geldi. Peki, 2. Yargı paketinde neler var?
#İnfaz YasasıAf yasasındaki son gelişmeler vatandaşların gündemindeki yerini korurken; Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 19 Kasım Salı günü 2. yargı paketi ve ceza indirimi konuları hakkında açıklamada bulundu. Yargı reformu kapsamında yapılan çalışmalar içerisinde yer alan infaz rejimi değişikliğinin onaylanması durumunda binlerde hükümlü tahliye olabilecek. Peki, Af yasasında son gelişmeler neler? 2. yargı paketinde ceza indirimi olacak mı?
#2. Yargı Paketinde Ceza İndirimi2. Yargı Paketi için güncel bilgiler, ilk yargı paketinin yasalaşmasının ardından pek çok kişinin kıskacında yer almaya başladı. 2. Yargı Paketi için düzenlenen toplantılarda infaz yakma konusu geniş bir yer buldu. Peki, 2. Yargı Paketi ne zaman çıkacak? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#2. Yargı PaketiKadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2024 bitmeden 405 kadın en çok, en güvende hissettiği yer olan evlerinde ve yakını olan erkekler tarafından öldürüldü. Şüpheli kadın ölümlerinin sayısıysa geçen seneye göre artarak 276 oldu. Platformun avukatlarından Leyla Süren’e göre erkekler artık ceza almamak için şüpheli bir şekilde kadınları öldürmeye başladılar ve bu ölümlerin sayısı her geçen gün artıyor.
#KadınAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İyi hal indiriminin her suçta olmayacağını söyleyen Bakan Tunç, "2 yılın altında ceza alan ceza evinde hiç yatmamış oluyor. 1 yılı denetimli serbestlikten yararlanması için kişinin ne kadar cezaevinde kalacağına yönelik taslağımızı sunduk. Basit suçlara da hapis cezası olacak. Cezasızlık algısı ortadan kalkacak." dedi. Bakan Tunç, Narin Güran cinayeti ile ilgili de "Kimin hangi dakikada nerede olduğu, kimlerle kimin beraber olduğu belirlendi. Teknolojinin son imkanları kullanılarak bu soruşturma yapıldı. Oda oda herkesin nerede olduğu baz kayıtlarında belli." ifadelerini kullandı.
#Yılmaz TunçAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İyi hal indiriminin her suçta olmayacağını söyleyen Bakan Tunç, "2 yılın altında ceza alan ceza evinde hiç yatmamış oluyor. 1 yılı denetimli serbestlikten yararlanması için kişinin ne kadar cezaevinde kalacağına yönelik taslağımızı sunduk. Basit suçlara da hapis cezası olacak. Cezasızlık algısı ortadan kalkacak." dedi. Bakan Tunç, Narin Güran cinayeti ile ilgili de ""Kimin hangi dakikada nerede olduğu, kimlerle kimin beraber olduğu belirlendi. Teknolojinin son imkanları kullanılarak bu soruşturma yapıldı. Oda oda herkesin nerede olduğu baz kayıtlarında belli." ifadelerini kullandı.
#Yılmaz TunçSon günlerde ‘cezasızlık politikası’ tartışılıyor. “Toplumda faillerin cezasız kaldığına dair bir algı mı oluştu, yoksa bu gerçek bir olgu mu” diye kadın hakları savunucularına ve avukatlara sorduk: “Ortada somut bir gerçek var. İşlenen suçlara karşı kanunlarda düzenlenen ceza miktarıyla infaz miktarının (yatarı) farklı oluşu, yani ‘yatarı’nın daha düşük oluşu, cezasızlığın infaz düzenlemelerinden kaynaklandığını gösteriyor.” Peki, neyi değiştirmeli, nasıl önlemler almalı?
#Kadına Şiddet9. Yargı Paketi maddeleri ve içeriği TBMM'de görüşülürken, infaz düzenlemesi tartışmaları kamuoyuna yansıdı. 2 aylık aranın ardından TBMM Genel Kurulu'nda 9. Yargı Paketi olarak bilinen teklifin görüşmeleri yeniden ele alınacak. Kamuoyunun yakından takip ettiği "9. Yargı Paketi" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis tatile girmeden önce TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. Öte yandan 39 maddelik 9. Yargı Paketi'nde infaz düzenlemesi, ceza indirimi beklentileri de artarken, Bakan Tunç son günlerde gündeme gelen cezasızlık algısına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Tunç yaptığı açıklamada, "Denetimli serbestlik, iyi hal ve cezasızlıkla mücadele, yargı reformu strateji belgesinde bir sonuca bağlanacak ve yasamayı ilgilendiren hususlar Meclis'e gelecek" dedi. İnfaz Yasası'nda değişiklik olacak mı? sorusunun yanıtına yönelik ise Bakan Tunç "İyi hal indirimi tartışılmalı. Toplumdan gelen eleştirileri dikkate almalıyız" ifadelerini kullandı. Peki, 9. Yargı Paketi içeriği nedir, infaz düzenlemesi olacak mı? 9. Yargı Paketi ne zaman çıkacak, İşte, Yeni Yargı Paketi tüm maddeleri ve ayrıntılar.
#9. Yargı Paketi Maddeleri9. Yargı Paketi son durum gelişmeleri 1 Ekim 2024 tarihinde yeniden gündeme geldi. 2 aylık aranın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yeni yasama yılı 1 Ekim'de başlıyor. Yoğun mesai ile çalışmalarına başlayan TBMM'de en önemli gündem başlıklarından biri de Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 9. Yargı Paketi görüşmeleri olacak. Kamuoyunun yakından takip ettiği "9. Yargı Paketi" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis tatile girmeden önce TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. 39 maddelik 9. Yargı Paketi'nde infaz düzenlemesi, ceza indirimi beklentileri de artarken, Yargı Paketi'nde af var mı? konusu merak konusu oldu. 9. Yargı Paketi maddeleri arasında; konusu 920 bin Türk lirasını aşan vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemler hakkında açılan davalarla ilgili temyiz kararı yer aldı. Öte yandan daha önce 9. yargı Paketi içeriği ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Tunç, kanun teklifinin adalet hizmetlerinin etkinliğini artırma, yargısal süreçleri hızlandırma, suçla etkin mücadele sağlama, ceza adalet sistemini düzenlemeleri içerdiğini belirtmişti. Peki, 9. Yargı Paketi ne zaman çıkacak, yürürlüğe girdi mi? İşte, ayrıntılar...
#9. Yargı Paketi MaddeleriTBMM Genel Kurulu, 28. Dönem 3. Yasama Yılı 1 Ekim Salı Günü TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında açıldı. 2 aylık aranın ardından yasama çalışmalarına yeniden başlayan Meclis'te bugün gündeme dair önemli konular ele alınacak. Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, 9. Yargı Paketi gibi önemli başlıkların görüşüleceği Genel Kurul'da ayrıca 2025 yılı bütçe teklifi Meclis'e sunulacak. Peki, TBMM gündem konuları neler? Meclis'te hangi konular görüşülecek? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.
#TBMM KonularıTBMM açılış tarihi için beklenen gün geldi. 2024 Meclis yeni dönem açılış tarihi 2024 belli oldu. TBMM Genel Kurulu, 30 Temmuz'da tatile girdi. Genel Kurul'da son olarak sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi görüşüldü ve kabul edildi. Ardından da çalışmalara 2 aylık ara verildi. Verilen aranın ardından 28. Dönem 3. Yasama Yılı'nın mesai hızla başlayacak. Öğretmenlik Meslek Kanunu, 9. Yargı Paketi, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında kanuni düzenlemeler gerektiren reformlar gündeme gelmesi gereken konular arasında yer alıyor. Peki Meclis ne zaman açılıyor, Ekim'in kaçında? Yeni dönem TBMM gündem konuları neler? İşte ayrıntılar...
#Meclis Ne Zaman AçılacakAK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 2025 yılında emekli olanlara, 2024 yılında emekli olanlara göre daha az aylık bağlanacağına yönelik değerlendirmelere ilişkin olarak "Şu anda kanun teklifi haline gelmiş bir şey yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bu konuda çalışmalarını devam ettiriyor. 2024 ile 2025 arasında enflasyondan kaynaklı nasıl bir etki ortaya çıkabilir, bunun bir rapor haline getirilmesi lazım" dedi.
#EmekliBugün, bir milletin küllerinden yeniden doğduğu 30 Ağustos Zafer Bayramı... 30 Ağustos 1922’de Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin başarıyla sonuçlandığı bu kutlu günde Hürriyet okurları için verilen özel izinle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’i gece sessizliğinde ışıklar içinde görüntüledik.
#30 Ağustos Zafer BayramıAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sosyal medya üzerinden hakaret suçuna düzenleme olacağını ifade eden Tunç, "Sosyal medyadaki hakaretler arttı. Bunu önlemeye yönelik çalışmamız var. " dedi. Bakan Tunç ayrıca kadınların kendi soy isimlerini kullanabilme tercihiyle ilgili düzenlemenin Meclis gündeminde olduğunu söyledi.
#Yılmaz TunçTürkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu'nda, kadınların evlenince kocasının soyadını alacağına ilişkin düzenlemeyi de içeren '9'ncu Yargı Paketi' üzerindeki görüşmeler başladı. Teklifin imza sahibi AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, "Kullanılacak soyadı nedeniyle aile bütünlüğünün zarar görmemesi ve çocukların olumsuz etkilenmemesi amacıyla kadınların evlenince eşlerinin soyadını alacağı ve isterlerse önceki soyadlarını da kullanabilecekleri düzenlememizde yer almaktadır" ifadelerini kullandı.
#Soyadı9. Yargı Paketi son durum gelişmeleri 1 Temmuz 2024 gündemde yakından takip edilen konular arasında yer alıyor. Adalet Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalarla 9. Yargı Paketi'nde son viraja girildi. Gelen son bilgiye göre yeni yargı paketi olarak da bilinen 9. Yargı Paketi bu hafta Meclis'e gönderilecek. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9. Yargı Paketi'nin, milletvekillerinin taslak üzerindeki değerlendirmelerinin tamamlanmasının ardından teklife dönüşeceğini bildirdi. Öte yandan 9. Yargı Paketinde denetimli serbestlik var mı? sorusu da gündeme gelen bir diğer konu oldu. TBMM'de yapılan görüşmeler sonucu 9. Yargı Paketi Resmi Gazete'de yayımlanacak. Peki, 9. Yargı Paketi ne zaman çıkacak, Meclis'ten geçti mi, maddeleri neler? 9'uncu Yargı Paketi'nde denetimli serbestlik var mı? İşte, 1 Temmuz 2024 9. Yargı Paketi son durum gelişmeler...
#9. Yargı Paketi Son DurumKabine Toplantısı 2 Temmuz kararları kamuoyu tarafından bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında başladı. Saat 17.07'de başlayan toplantıda bakanların kendi alanları ile ilgili sunum yapacağı belirtildi. Ayrıca toplantıda bölgesel gelişmeler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve ateşkesin sağlanmasına yönelik adımların da gündemde olacağı öğrenildi. Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılacak olan Kabine Toplantısı'nda, Türkiye'nin iç ve dış siyasi meseleleri ile ekonomideki son durum ele alınacak. Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği toplantıda, 9. yargı paketi, torba yasa, memur ve emekli zammı gibi konu başlıklarının ele alınması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan millete sesleniş konuşması gerçekleştiriyor. Peki, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı kararları ne zaman açıklanacak, gündem konuları neler? İşte, 2 Temmuz Kabine Toplantısı konuları ve tarihi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Kabine ToplantısıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ramazan ve Kurban bayramlarında ödediğimiz emekli ikramiyesi 2024 yılı itibariyle yüzde 50 artışla 3 bin liraya çıktı. Kurban Bayramı ikramiyesini 10-14 Haziran tarihleri arasında emeklilerimizin hesaplarına yatırıyoruz. Böylece tek kalemde emeklilerimize toplam 42 milyar tutarında bir ödeme yapmış olacağız" dedi.
#Kabine ToplantısıTorba yasa son durum bilgisi kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. Seçim sürecinin sona ermesinin ardından Meclis'in çalışmalarına yeniden başlamasıyla beraber 2. torba yasa içeriği gündeme geldi. Özellikle Bağ-Kur prim gün sayısının düşürülmesi, taşerona kadro, 9. Yargı Paketi'ni bekleyenler, 'torba yasa ne zaman çıkacak?' sorusuna yanıt aramaya başladı. Diğer yandan kademeli emeklilik ile ilgili atılacak adımlar için de beklentiler torba yasaya çevrildi. TBMM'de yapılan görüşmeler ile oylamaya sunulan torba yasa maddeleri, kabul edildikten sonra yürürlüğe giriyor. Peki, torba yasa maddeleri neler ve torba yasa içeriği ne? Torba yasa Meclis'ten ne zaman geçecek, Torba yasa ne zaman çıkacak? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Torba Yasa Son Dakika