Dün, sanatçılar Umut Akyürek ile Oktay Ertuğrul’un, kızları Melek Bal’ın uyuşturucu madde ile mücadelesinde yaşadıkları zorlukları yazdım. Bugün sırada Türkiye’nin bağımlılığı önleme, tedbir ve terapisinde en yetkili kurumlardan biri, Yeşilay’ın genel başkanı, psikolog Doç. Dr. Mehmet Dinç var. Diyor ki: “Türkiye’nin sadece madde değil kumar bağımlılığı da olmak üzere iki büyük sorunu var. Sağlam, toplumsal bir duruş sergilemezsek toparlamamız çok zor.”
#Uyuşturucu BağımlılığıAslına bakılırsa bu durum onun başına dördüncü kez geldi... Yani kimi sevse, kiminle evlenip yuva kursa sonu onun için hep hüsran oldu. Bunun son örneğini de daha kısa bir süre önce yaşadı... Yıllar önce nişanlanıp ayrıldığı sevgilisiyle yine bir araya geldi ve bu kez yol evliliğe uzandı. Herkes onların ömür boyu olmasa bile en azından daha uzun süre birlikte kalacaklarını beklerken bir boşanma haberi daha geldi.
#Jennifer Lopez4. kez, 21 gün boyunca Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde uyuşturucu madde bağımlılığı tedavisi gören sanatçı Umut Akyürek ile Oktay Ertuğrul’un kızları Melek Bal, ailesinin yaptığı yardım çağrısının ardından, anne ve babası ile Silivri’deki Liman Ayık Yaşam Derneği’nde ilk kez kamera karşısındaydı.
#Bakırköy Ruh Ve Sinir Hastalıkları Hastanesiİş Bankası ve Genç Başarı Eğitim Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen GençBizzTech projesinin yeni dönem başvuruları başladı. 13 Aralık’a kadar devam edecek başvurular kapsamında fen lisesi öğrencilerine bilim, teknoloji, finansal okuryazarlık ve girişimcilik odaklı çevrim içi eğitimler verilecek.
#Türkiye İş BankasıGöz boyama, kılık değiştirme ve en sonunda da adeta buhar olup havaya uçma... Bunların bir sihir gösterisinde yaşandığını düşünüyor olabilirsiniz. Haksız da sayılmazsınız. Ancak bu aynı zamanda genç bir kadının gerçek hikâyesi...
#İngiltere13 yaşındaki bir çocuğun AIDS’ten ölümü, tehlikeyi göz önüne serdi. İstanbul Tıp Fakültesi’nde 100 çocuğun HIV nedeniyle tedavi gördüğü belirtilirken Hürriyet’e konuşan uzmanlar “Vakalarda en çok artış 25-35 yaş grubunda ancak onları 15-19 yaş aralığı takip ediyor” dedi.
#İzmirTürkiye yanarak ölen 1-5 yaşlarındaki 5 kardeşe ağlıyor. Baba cezaevinde, anne ve çocukları zor şartlarda. Peki Aile Bakanlığı’nın girişimlerine rağmen çocukları devlet korumasına vermeyen anneye karşı ne yapılabilirdi? Medeni Kanun’un 348. maddesine dayanarak çocuklara devlet koruması yolu açılabilir miydi?
#5 KardeşTürkiye’nin yakından takip ettiği Narin cinayeti davasının ikinci gününde 18 yaş altı çocuklar pedagog eşliğinde ifade verdi. Daha önce amca Salim Güran’ın yönlendirmesiyle Narin’i gördükleri saati yanlış verdiklerini anlatan 2 kuzen, hâkim karşısında “Biz öyle demedik, baskı altındaydık” dedi...
#Narin GüranHenüz 14 yaşındaydı; 9'uncu sınıfa giden başarılı bir öğrenciydi. Formula 1 yarışları izlemekten, arkadaşlarıyla bilgisayar oyunları oynamaktan büyük keyif alıyordu. Ancak bunların hepsi geçmişte kaldı çünkü o artık hayatta değil ve annesi oğlunun kaybından bir yapay zekâ uygulamasını sorumlu tutuyor. İşte yaşananların perde arkası ve acılı annenin açtığı davanın ayrıntıları...
#Yapay ZekaMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), açık öğretim ortaokulu ve liselerinde tüm derslerden geçme notunu 45’ten 50’ye yükseltti. Ortaokullara ise Türkçe dersinden 70 alma zorunluluğu getirildi. Böylece açık öğretim puanlama sistemi, örgün eğitimle uyumlu hale gelmiş oldu.
#Milli Eğitim Bakanlığıİslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) tarafından bu yıl 36’ncısı düzenlenen Avrupa Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması, 19 Ekim Cumartesi günü Almanya’nın Hagen kentinin kapalı spor kompleksinde yapıldı. Program geçen yılın birincisi Furkan Vural’ın Kuran tilavetiyle başladı.
#AVRUPADAN HABERCağaloğlu Anadolu Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi İlhan Emre Çolakgil, yapay zeka dil modellerinin Türkçe dilinde sakıncalı ve tehlikeli cevaplar vermesinin önüne geçecek ‘Piskevit’ isimli bir sistem geliştirdi. Çolakgil, geliştirdiği sistem ile 2-6 Ekim tarihlerinde Adana’da düzenlenen TEKNOFEST’te Türkiye üçüncüsü oldu.Cağaloğlu Anadolu Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi İlhan Emre Çolakgil, yapay zeka dil modellerinin Türkçe dilinde sakıncalı ve tehlikeli cevaplar vermesinin önüne geçecek ‘Piskevit’ isimli bir sistem geliştirdi. Çolakgil, geliştirdiği sistem ile 2-6 Ekim tarihlerinde Adana’da düzenlenen TEKNOFEST’te Türkiye üçüncüsü oldu.
#İlhan Emre ÇolakgilDeniz Toprak 6 Şubat depremlerinden sonra yardım için Hatay’a giden bir kimya mühendisi ve sosyal girişimci. Sörf yapmak da onun tutkusu. Samandağ sahilindeki dalgaları görünce büyülenen Toprak, kurduğu Hatay Sörf Merkezi’yle bugün bölgedeki gençlere ilham veriyor.
#Deniz ToprakTuzlu ya da tatlı, besleyici ya da değil; ekmek arası cips, baharatlı meyve, buz, balık burger, turşu ile dondurma ve hatta toprak… Hamileyken beklenmedik yiyeceklere istek duyabilirsiniz. Tüm bu aşermelerin perde arkasını bilim açıklıyor.
#HamileTrendyol Süper Lig'de 9. hafta heyecanı cumartesi başlayacak. Milli aranın sona ermesiyle birlikte takımlar hazırlıklarına başlarken, İngiltere'nin saygın gazetelerinden biri olan The Guardian, Galatasaray'ı da yakından ilgilendiren bir liste sıraladı. İşte detaylar...
#GALATASARAYDünya Obezite Federasyonu tarafından 2023 yılında yayınlanan rapora göre, Türkiye 2030 yılında Avrupa’nın en obez ülkesi olmaya aday. Federasyon, dünya genelinde en hızlı obezite artışının da çocuk ve gençlerde görüldüğünü belirtti. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu ise özellikle erken yaşlarda çocuklara sağlıklı beslenme bilincinin aşılanması gerektiğini belirterek, okullarda sağlık okuryazarlığı dersinin verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
#Dünya Obezite Federasyonu10 Ekim Dünya Görme Günü’nde uzmanlar, kullanımları yaygınlaşan akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar nedeniyle gelecek nesillerin miyopi tehlikesi ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. “2040 yılında her iki kişiden biri miyop olabilir” diyen uzmanlar Hürriyet’e şu değerlendirmede bulundu.
#10 Ekim Dünya Görme GünüŞiddet, istismar, pedofili, şantaj, uyuşturucu madde, bireysel silahlanma, yasadışı bahis çeteleri... Suçun ve suçlunun örgütlenmesi için bir ‘ağ bağlantısı’ yetiyor. Peki çocukları ‘deep web’ olarak bilinen bu ağlardan nasıl koruyabiliriz? Uzmanlar Hürriyet’e anlattı:
#Karanlık AğlarTBMM Genel Kurulunda, çocukların korunmasıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık, "Bugün kurduğumuz komisyon, 'ihtiyaçların, güncel gelişmelerin ışığında yapılabilecek ne var?' sorusunun peşinde koştuğumuz bir çalışmadır." dedi.
#TBMM Genel Kurulu