Para icat edilmeden önce, deniz kabuğundan kıymetli metallere kadar çeşitli mallar değişim aracı olarak kullanılmıştır. Tarihi kayıtlara göre, M.Ö. 118 yılında Çinliler deri para kullanmışlardır. İlk kâğıt para ise M.S. 806 yılında yine Çin'de ortaya çıkmıştır. Batıda kâğıt paraların basılması ve kullanılması 17. yüzyılın sonlarına rastlamaktadır. Peki, Osmanlı ve cumhuriyet döneminde ilk kağıt para ne zaman basıldı? İşte kağıt paranın tarihçesi...
#Kağıt ParaAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Darülaceze’nin kuruluş süreci 1877 Osmanlı-Rus Savaşı’na kadar uzanmaktadır. Okullar, dernekler, vakıflar ve meslek odaları gibi kurum ve kuruluşlar belirtilen günler ve saatler arasında Darülaceze’yi ziyaret edebilir. Peki, Darülaceze nedir, nerede yer alıyor?
#Darülaceze NedirCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çatalca Cumhuriyet Meydanı'nda Kuzey Marmara Otoyolu Açılış Töreni'nde konuştu. Erdoğan konuşmasında Millet İttifakının Ankara adayı Mansur Yavaş ile ilgili çok sert sözler kullanarak "Ankara’da yine yolsuzluklar içinde olan bir aday bulmuşlar. Adamda her türlü yolsuzluk var. Buyrun ve bir senet... Hesabını veremiyor şu anda. Hadi ver hesabını. Bay Kemal bu; afedersin karşılıksız senediyle ortada dolaştığını sen izah et. Niye? Hepsi ortalıktan kaçıyorlar. Şimdi arkadaşlarımız da onları kovalıyor." dedi.
#HaberOsmanlı- Rus Savaşı'nda Erzurum halkının taş, sopa ve baltalarla geri aldığı Aziziye Tabyaları'ndaki destana tanık olmak için sabah namazında düzenlenen etkinliğe, her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce Erzurumlu katıldı. Yaklaşık 10 bin kişi, atalarının izinde yürüdü.
#ErzurumHiyeroglif ve çiviyazısı uzmanıydı, İÜ’de Hititçe öğretirdi. Doğrusu bir ekol olan Türk arkeolojisini ve eski Şark filolojisini dünyada meslektaşları arasında ehliyetle temsil etti. 12 yıl boyunca Fırat Havzası Şemsiye Tepe kazılarını yönetti. Kendine has coşku ve kızgınlığıyla kazı yardımcısına çok sinirlenmiş ve onu itmeye kalkmış... Koca adam itilir mi: “Şekerim, herifin yüzünden İkinci Bronz’a kadar düştüm.”
#YazarlarAnadolu'ya gelen Türk göçebelerin, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde iskan edilmeye çalışıldıklarını anlatıyorduk. Göçebelerin iskanı, hiç de kolay olmuyordu, yüzyıllar almış, 18. yüzyıla kadar bitirilememişti. Bu arada Selçuklu ve Osmanlı'nın göçebe Türkmenlerden hoşlanmadıklarından ve aralarında sık sık sorunlar, çatışmalar çıktığından bahsediyorduk.
Kış bir türlü gelmedi. Bahar, ağaç dallarında ve yol kenarlarında açan papatyalarla kendini göstermeye başladı. Biz de mesire yerlerine, göl kıyılarına, çiçekli vadilere doğru düştük yollara ve İstanbul’un artık kaybolmaya yüz tutmuş köylerine gittik. Arnavutköy, Kadıköy, Ataköy gibi olanlarına değil, derelerinde mandaların yıkandığı, yollarında paytak kazların dolaştığı, çimenlerinde kuzuların otladığı köylere.
Bu saray bizi bozar Doğan Bey - Cipe binen çiftçiler - 2004’ten 1905 çıkarsa, kaç kalır - Tehditle istediği parayı ‘otobüs şoförüne ver, bana getirsin’ demiş - Taha Kıvanç ile Zülfü Livaneli’nin ortak başlığı neydi - Oruç bozar mı bilmem ama, asap bozduğu muhakkak - Amerikalılar neden ‘ismi kısa olan’ adaya oy veriyormuş - Yaşar Kemal Fransa’ya madalyayı geri versin mi, vermesin mi - Bugün bunlar beni deli etmeye yeminli... vs
Mehmetçik, Osmanlı tarihinin önemli savaşlarından birisi olan ve "93 Harbi" diye adlandırılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda savunma hattı olarak kullanılan tabyalara bu kez temizlik ve tamirat için geldi.
#MehmetçikTarihte 93 harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı’na sahne olan, Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın bir dönem kullandığı Mecidiye Tabyası, bugünlerde ahıra döndü. ‘Erzurum Nene Hatun Tarihi Milli Parkı’ içinde olmasına rağmen yöredeki köylüler, büyükbaşlarını güneşten korumak için günün belirli bölümlerinde tabyanın odalarını kullanıyor. Ecdadın kemiklerinin sızlatıldığını belirten Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, tarihi binaya sahip çıkılmasını istedi.
#Erzurum