BİR önceki yazıma, "Türk tarım, gıda ve orman ürünleri sektörlerimizin geleceği ihracattan geçiyor. Türkiye’nin tarım, gıda ve orman ürünleri ihracatında 50 milyar dolarlık hedefe odaklanmasının çoktan zamanı geldi" diyerek başlamıştım. Daha sonra sormuştum, “Peki bu nasıl olacak? Nasıl bir yol haritası hazırlanacak? Türkiye tarım ve gıda ürünleri ihracatını nasıl artıracak?” Bugün sıra, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı Emre Uygun’da...
#1HER dönemde sanat ve spor, toplumları bir araya getiren köprüler oldu. Dil, din, etnik köken ya da siyasi görüş fark etmeksizin, bir konser salonunda ya da stadyumda aynı duygularla bir araya gelmek, insanları o an için aynı tarafta hissettirir. Fakat son yaşananlar, bu iki evrensel alanın bile toplumları birleştirmekte zorlandığını gösteriyor.
#1Milas’ı zeytinin anavatanı olarak gördüklerini ve zeytinciliğin kökeninin çok eskilere dayandığını belirten Kamil Gül, ilçede yetişen memecik cinsi zeytinin hem lezzeti, hem de sağlıklı yapısıyla farklı bir konumda olduğunu, Avrupa Birliği’nden alınan coğrafi işaret belgesiyle de bu kalitenin tescillendiğini kaydetti. Gül, “Memecik zeytininin özelliği bölgedeki endemik bitkilerin aromasını da içinde barındıran bir lezzete sahip olması. Ayrıca, içeriğindeki yüksek polifenol oranıyla da vücut sağlığı için önemli bir yağ türü. Milas’taki yerel yöneticilerin ve zeytincilik sektörü üreticilerinin yoğun çabalarıyla AB’den alınan coğrafi işaret belgesiyle zeytinyağımızın kalitesini tescilleterek önemli bir başarıya imza attık. Şimdi sırada Milas yağlı zeytini için aynı belgeyi almak var” dedi.
#İzmirTaklit ve tağşiş yapan 229 firmanın 386 ürünü Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ifşa edildi. Listede en çok yer alan ürünler arasında ise zeytinyağları vardı. Listeye göre sahtekârlar zeytinyağına ayçiçekyağı ya da trans yağ karıştırdı. Bazıları ise beyan ettiklerinden daha kalitesiz yağları tüketiciye sundu.
#Gazetehaberi