Güncelleme Tarihi:
SALİHLİ Ticaret ve Sanayi Odası'nda biraraya gelen sofralık zeytin ve zeytinyağı üreticileri, kalitesiyle aranan bir ürün haline gelen Salihli zeytinine coğrafi işaret alınması konusunda harekete geçme kararı aldı.
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, sektör incelemeleri kapsamında, geleceğe yönelik bir perspektif çizmek için sofralık zeytin ve zeytinyağı üretimi yapan üyelerini bir araya getirdi. Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu'ndaki toplantıya Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Demir, Salihli Ziraat Odası Başkanı Necati Aktürk, Tariş Salihli Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Onur, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden konuyla ilgili yetkililer ile 30'a yakın zeytin ve zeytinyağı işletmesinin temsilcileri katıldı.
ORTAK ÇALIŞMA İSTEDİ
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, zeytinciliğin Salihli'de giderek yükselen bir değer olduğunu, üzümden beklediği randımanı alamayan üreticilerin yavaş yavaş zeytinciliğe geçiş yaptığını kaydetti. Salihli zeytininin kalitesiyle aranan bir ürün haline geldiğini, yaptıkları üye ziyaretlerinde bunu yakından gördüklerini kaydeden Yüksel, "Akhisar'dan, Gemlik'ten, Bursa'dan, Salihli'ye zeytin almaya gelenler var. Bunun yanı sıra İstanbullu, Bursalı yatırımcılar Salihli'de zeytinliklere yatırım yapıyor. Yağ veriminin oldukça iyi olduğu belirtiliyor. Bu sene fiyatların yüksek olması, zeytin üreticisini sevindirdi. Sektörün geleceği konusunda bir yol haritası belirlemeliyiz. Toplantıya gösterdiğiniz ilgi, bu konuda ortak çalışmalar yapılabileceğinin bir göstergesidir" dedi.
Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Demir de Türkiye ve dünyada zeytin ve zeytinyağı üretimi ve tüketimi hakkında bilgi verdi. Ağaç varlığında Türkiye'nin dünyada İspanya'dan sonra ikinci sırada, zeytinyağı üretiminde ise 4'üncü sırada olduğunu kaydetti. Kişi başına tüketimde ise ülkemizin gerilerde kaldığına dikkat çeken Demir, "Manisa'da mevcut 22 milyon zeytin ağacının 3 milyonu Salihli'de bulunuyor. Akhisar'daki 13 milyon zeytin ağacı ile şimdilik boy ölçüşemez ama Salihli'nin avantajı genç ağaçlara sahip olması ve zeytin tanesinin kaliteli olmasıdır. Zeytin ilçemizde üzümden sonra ikinci ürün olma yolunda emin adımlarla ilerliyor" dedi. Demir, Manisa'daki 169 zeytin ve zeytinyağı tesisisin 14'ünün Salihli'de bulunduğunu da kaydetti.
ZEYTİN BORSASI VE COĞRAFİ İŞARET ALINMASINDA GÖRÜŞ BİRLİĞİ
Toplantıya katılan firma temsilcileri, Salihli'de bir zeytin borsası kurulması ve ürüne coğrafi işaret tescili alınması konusunda fikir birliğine vardı. Tek tek sorunlarını ve önerilerini dile getiren Salihli Ticaret ve Sanayi Odası'nın zeytinci üyeleri, bir kooperatif çatısı altında toplanma ve ortak hareket etme konusunda da öneriler sundu. Zeytin ve zeytinyağı üretimi yapan firmaların ortak sorunlarından birinin budama konusunda yoğunlaştığı da ortaya çıktı. Üyeler, bilinçli budama yapacak elemanların yetiştirilmesi için budama kursları düzenlenmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.
Köylülerin bilinçlendirilmesi konusunda eğitim çalışmaları yapılması fikrini ısrarla öne süren zeytin ve zeytinyağı üreticileri, katma değeri zeytinyağına göre daha yüksek olan sofralık zeytin üretimi konusunda devlet desteği istediklerini ifade etti.
Tariş Salihli Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Onur, 30 kişinin bir araya gelmesiyle Tariş Zeytin Birliği kurulabileceğini, bunun için Salihli'de yeterli sayıya ulaşılabileceğini vurguladı.
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası'nın Salihli kirazı ve Odun Köfte'ye geçtiğimiz yıllarda coğrafi işaret tescili aldığını, şu anda Kula leblebisi konusunda benzer bir çalışma yürütüldüğünü kaydeden İbrahim Yüksel, Salihli zeytininin de coğrafi işaret koruması altına alınması konusunda girişim başlatmaya hazır olduklarını ifade etti.
Ekrem ÇAĞLAR / SALİHLİ (Manisa), (DHA)
FOTOĞRAFLI