İSTANBUL Ecza Kooperatifi’nin, yüksek fiyata ilaç alımı yolu ile dolandırıldığı iddiası ile açılan davada karar bugün çıktı. Mahkeme; 4 bin 500 üyeli kooperatifin eski başkanı M. Sait Yücel’in de bulunduğu 5 sanık hakkında beraat kararı verdi.
#Bakırköy 9. Ağır Ceza MahkemesiSSK’ya fahiş fiyatla ilaç satarak devleti zarara uğrattıkları iddiasıyla aralarında uluslararası ilaç firması Roche’un ve SSK’nın eski yöneticilerinin de bulunduğu 18 kişi hakkında Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden görülen davada 10 kişi 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.
#RocheBundan 12 yıl kadar önce başlayan 18 sanıklı Roche davasında karar az önce çıktı. Hurriyet.com.tr’nin ulaştığı karara göre sanıkların bir bölümüne 4 yıl 2 ay hapis cezası çıktı. Sanıklar, SSK’ya fahiş fiyata ilaç satmakla suçlanıyordu.
#Roche DavasıTürkiye’nin en çok konuşulan davalarından Roche davasının açılmasına neden olan ihbar mektubunu yazan Veysi Mungan’ın ‘dolandırıcılık’tan yargılandığı ortaya çıktı. İzmir ve İstanbul’daki iki ecza kooperatifine, anlaştıkları eczaneler aracılığıyla yüksek fiyatla ilaç sattıkları iddia edilen Mungan suçlamaları reddetti.
#Edak Ecza KooperatifiSSK’ya fahiş fiyatla ilaç alınmasıyla ilgili davada yargılanan, 2 aydan fazla süre de tutuklu kalan kurum daire başkanlarından Hülya Özdemir, terfi etti. Özdemir, devletin 10 milyar doları bulan ilaç ödemelerine karar verecek kritik öneme sahip üst komisyonda üye, alt komisyonda da başkan oldu. Özdemir’in davası ise, halen Ağır Ceza’da devam ediyor.
Veysi Mungan ilaç firması Roche’ta üst düzey yöneticiydi. 2004’te şirkette ciddi bir usulsüzlük, yasa ihlali tespit etti. Yönetime laf anlatamayınca işini kaybetmeyi, dünya devi bir şirketi karşısına almayı göze alarak suç duyurusunda bulundu. Bir ay boyunca bütün gazeteler Mungan’dan ve Roche skandalından bahsetti. Onun yaptığı bu ifşaata Anglosakson literatürde ıslıkçılık deniyor. Bir usulsüzlüğü fark ettiğinde önce çalıştığı kurumu sonra da yetkili merciileri uyaran kişiye verilen ad bu.
Roche firmasının SSK’ya fahiş fiyatla ilaç sattığı yönündeki şikayetiyle soruşturma açılmasını sağlayan, eski Roche çalışanı Veysi Mungan, bu kez kamunun “örgütlü” bir şekilde zarara uğratıldığını savunarak Sağlık Bakanlığı’nın bazı yetkilileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Roche Türkiye Genel Müdürü George Hadjiev, Neopogen ilacıyla ilgili olarak 2006’da teknik bir hata yapıldığını belirterek, bunun düzeltilmesi için Sağlık Bakanlığı’na 1.4 milyon Euro ödediklerini açıkladı. Hadjiev, "Doktorların disko paralarını ödemek kurumsal alışkanlığımız değil. Bu işi yapanları ortaya çıkaran polise teşekkür ederiz" dedi.
ALTINI çizerek tekrarlayalım: Tayyip Erdoğan'ın bugünkü Meclis tarafından Cumhurbaşkanı seçilmesi kanunen meşru olur, hukuken meşru olamaz. Kanuna uygunluk, her zaman hukuka uygunluk değildir. Ama ne yazık ki ülkemizde, nasıl elde edilirse edilsin, çoğunluk kararı meşruiyet için yeterli kabul edilmektedir!
Bir bilgisayar, bir internet bağlantısı ve bir de kredi kartı. Milyonların hayatını değiştiren bu üçlü, kimilerininkini değiştirmekle kalmadı, sonlandırdı. "Sonlandırdı" derken, kumar oynayıp iflas edenlerden, çocuk pornografisi ile uğraşıp hapse girenlerden değil, gerçekten ölenlerden söz ediyorum.
Roche’un Neorecormon adlı ilacı SSK’ya fahiş fiyatla sattığının ortaya çıkmasında kilit isim olan Roche eski satış müdürlerinden Veysi Mungan, Roche yönetiminin susması için kendisine 5 milyon dolar teklif ettiğini savundu. Roche ise Mungan'ın susmak için 2 milyon dolar istediğini iddia ediyordu.