Güncelleme Tarihi:
YAZDIĞI ihbar mektubuyla, kamuyu zarara uğrattıkları iddiasıyla yargılanan 18 sanıklı ‘Roche davası’nın açılmasını sağlayan Roche eski çalışanı Veysi
Mungan ile birlikte, İstanbul Ecza Kooperatifi’nin eski başkanı M. Sait Yücel’in de aralarında olduğu sanıklar, dolandırıcılık yapmakla suçlanıyor. İddianamede, sanıkların ecza kooperatifleri ile eczaneler arasında oluşturdukları baş döndüren trafik ve sanal faturalarla iki ecza kooperatifine pahalı ilaç satıldığı ileri sürülüyor.
İzmir’deki Edak Ecza Kooperatifi ile İstanbul Ecza Kooperatifi’nin milyonlarca liralık zarara uğratıldığı savunuldu.Bakırköy 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen beş sanıklı davada yargılanan isimler arasında Roche eski çalışanları Veysi Mungan, Gökhan Akdoğan ile İstanbul Ecza Kooperatifi eski başkanı M. Sait Yüce, İstanbul Ecza Kooperatifi’nin eski genel müdürü Hasan Özer Ertekin ve satın alma müdürü Ayfer Ballık yer alıyor. Sanıklar 2 yıl ile 7 yıl arası hapis cezasıyla yargılanıyorlar.Söz konusu dava ise İstanbul Ecza Kooperatifi’nin kurucusu Kadri Arslandoğan ve üye Bedis Babi’nin yaptığı suç duyurusu sonrası açıldı. İkilinin avukatı Z. Selay Kaya üç yıl önce savcılığa şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda, kooperatiflere pahalı ilaç satıldığı, şüphelilerin haksız kazanç elde ettikleri öne sürüldü. Suç duyurusu başvurusu ile bazı tanık ifadeleri ve eczanelerden alınan faturalar da dosyaya konuldu.
54 LİRA YERİNE 76 LİRA
Soruşturmayı Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Salih İlkin Dolay yürüttü. Geçtiğimiz eylül ortasında hazırlanan iddianamede sanıklar dolandırıcılık yapmakla suçlandı. İddianameye göre, İstanbul Ecza Kooperatifi’ne, piyasa fiyatının üzerinden fiyata ilaç satıldı. Kooperatife pahalı satılan ilaçlardan biri olan Xenical’in birim fiyatı 54 lira olmasına karşın, İstanbul Ecza Kooperatifi’ne 75.9 liraya satıldı. Böylece her bir kutudan 20 lira zarar edildiği savunuldu.Dava dosyasının ekinde yer alan bilgilere göre, sanıklar, dolandırıcılık faaliyetini, oluşturdukları zincir sayesinde yürüttü. İddiaya göre, İstanbul Ecza Kooperatifi’nin kasası kurulan bu ağ sayesinde boşaltıldı.
PAHALI İLAÇ ZİNCİRİ
Şüpheliler piyasada 40’a yakın eczane ile temasa geçti. Bu eczaneler ile anlaşmaya varıldı. Anlaşmaya göre, söz konusu eczanelere piyasadaki İzmir’deki Edak Ecza Kooperatifi’nden yüklü ilaç alımı yapılıyor. Eczanenin bu yüklü alımı nedeni ile belli sayıdaki ilaç bedelsiz alınıyor. Eczaneden aynı gün bu ilaçlar, Gökhan Akdoğan’ın sahibi Veysi Mungan’ın ise yetkili müdürü olduğu Ekuberg Farma İlaç Sanayi’ne ‘kârsız satış’ olarak fatura ediliyor. Ekuberg bu ilaçları İstanbul Ecza Kooperatifi’ne fatura ediyor. Böylece, İstanbul Ecza Kooperatifi, piyasada daha ucuza alabileceği ilacı, Ekuberg’ten daha pahalı fiyata alıyor. Bir veya iki gün sonra aynı ilaçlar ilk satışın yapıldığı Edak Ecza Kooperatifi’ne tekrar satılıyor. Böylece bir kaç günlük sürede Edak Ecza Kooperatifi ilk sattığından daha yüksek fiyata aynı ilaçları geri almış oluyor.
Bu baş dördüren satış trafiğinde hem İstanbul Ecza Kooperatifi hem de Edak Ecza Kooperatifi zarara uğratılmış oluyor. İddiaya göre, İstanbul Ecza Kooperatifi’ne pahalı ilacın yanı sıra, son kullanma tarihi yaklaşan ilaçlar da satıldı. 4.500 üyesi olan kooperatif böylece iflasın eşiğine geldi.
Şüpheliler ise, gerek savcılık aşamasında, gerek mahkemede kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetti. Sanıklar, iki kooperatifi zarara uğratmak bir yana, uygun fiyata ilaç alındığını savundu. İlk duruşması 10 Aralık’ta yapılan davanın ikinci duruşması 1 Mart günü yapıldı ve dava 12 Mayıs’a ertelendi.
dgokce@hurriyet.com.tr