Gündönümü ve Hekate Tapınağı

Gündönümünü Hekate Tapınağı’nda karşıladım. Müthişti! Tabiatın bütün varlıkları bize eşlik etti ve doğa ile bütünleştik.

Bize diyorum, çünkü öğrencilerimden oluşan küçük bir grubuz. Ve şimdiye kadar hiç hissetmediğimiz derecede heyecan verici bir deney yaşadık. Doğayı hissettik. Doğanın içinde eridiğimizi ve yok olduğumuzu hissederken aynı zamanda doğanın kendimiz olduğunu anladık.

Hem yoktuk, hem de vardık.

Bu çok farklı bir duygu. Ve bu duyguyu açıklamak neredeyse imkansız. Ancak yaşadığınız zaman anlayabileceğiniz bir deneyim. Fakat size ancak şu kadarını açıklayabilirim; Yasemin olarak bildiğim ben yoktum. Tabiatın içinde eriyip kaybolduğumu hissetim. Fakat eriyip kaybolurken aynı zamanda var olan her şeyle bütünleşiyordum. Tabiatın tüm varlıklarıyla bütünleşiyordum. Ve evrendeki her şeyle bütünleşirken aynı zamanda var oluyordum. Fakat bu var olma hali muazzam bir varlığa dönüşüyordu. Ve bu varlık, bütün evreni kaplayan, ışıl ışıl parlayan ve her şey olan bir varlıktı. Bu bendim ve kendimi olağanüstü bir varlık olarak hissediyordum.

Ağaçlar, çiçekler, böcekler, taş, toprak, hava olmuştum. Hem uzayın bilinmeyen karanlığında parlayan bir yıldız, hem de toprağın derinliklerinde yaşayan henüz keşfedilmemiş bir böcektim. Evrende bilinen ve bilinmeyen her şeydim. Her şeyi tek tek hissediyordum. Her biri başka titreşiyordu ve ben bu titreşimleri hissediyordum. Uyum ve ahenk içinde titreşiyor ve bütünlüğü oluşturuyorlardı ve ben bu bütünün kendisiydim. Kendim dediğim şey yok olmuş, böylesine muazzam bir şeye dönüşmüştü.

İşte bu nedenle hem yoktum, hem de vardım diyorum. Böyle bir tecrübe yaşamamı sağlayan bir zamanların dini merkezi Lagina’da bulunan Hekate Tapınağı’na teşekkür ediyorum. Ve beni buraya getiren içimdeki duyguya, öğrencilerimi buraya getiren duyguya teşekkür ediyorum.

Lagina, Karialıların çok önemli bir dini merkezi. Muğla’nın Yatağan ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Turgut kasabasının sınırında bulunuyor ve şimdiye kadar gördüğüm Hekate Tapınakları’nın en görkemlisini içinde bulunduruyor.

Geçen sene keşfettiğim bu tapınağı ilkbaharda gördükten sonra sonbaharın ilk günü olan ekinoksta tekrar gelmek için niyet etmiştim. Ve niyetimi gerçekleştirmenin ödülü büyük oldu.

Korku suyüzüne çıkıyor

Bugün Akrep burcunda dolaşmaya başlayan Ay, bilinçaltının derinlerinde saklı olan korkuları sembolize ediyor. Açığa çıkan olaylar korku uyandırabileceği gibi korkuların neden olabileceği olaylar da meydana gelebilir. Her zaman olduğundan daha tedbirli olma ihtiyacının açığa çıktığı bir gün. Bilinenden fazlasını görmek, anlamak ve bilmek için kuvvetli arzular uyanacak. Gökyüzünün konumu, ölüm ve ölüm ötesi konulara ilgi ve merakın yükseldiğini işaret ediyor.
Yazarın Tüm Yazıları