Güllü ayva reçeli

Yapmaktan ziyade yemekten sıkıldığım ama yıllardır ister istemez karşıma çıkan yiyeceklerdendir reçel.

Haberin Devamı

Yaz ya da kış belli baÅŸlı üç-beÅŸ çeÅŸidinin dışında bir reçel yapmak isterseniz, bu haftaki güllü ayvayı deneyebilirsiniz. Tarçın, karanfil gibi baharatla da piÅŸirebileceÄŸiniz bu reçeli, derinlik saÄŸlamak için beyaz tatlı ÅŸarapla lezzetlendirdim Â

YAPILIÅžI

Ayvaları güzelce yıkayıp soyun ve çekirdeklerini çıkartıp içlerini iyice oyun. Birer lokmalık olarak ince ince doğradıktan sonra çekirdekleriyle beraber bir tencereye koyun ve toz şekeri ilave edip karıştırın. Bu karışımı ayvanın suyunu salması için 5-6 saat kadar oda sıcaklığında bekletin. Pişireceğinizde gül suyu ve beyaz şarabı ilave edip kısık ateşteki ocağa koyun. Şeker iyice eridiğinde altını orta ateşe getirin ve üstünde biriken köpüğü sürekli olarak alın. Termometreniz varsa, reçeli 108 dereceye geldiğinde ocaktan alın. Yoksa, kıvam alan reçelden bir çorba kaşığı kadar tabağa döküp dolaba alın, bir dakika sonra istediğiniz koyuluğa gelip gelmediğini test edin: Soğuduğunda kıvamının çok daha koyulaşacağını unutmamak gerekir. Reçeli ocaktan aldıktan sonra tuzunu ekleyip karıştırın. Bu haliyle kavanoza alıp oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.

MALZEMELER

Haberin Devamı

Güllü ayva reçeli

Kocaman bir Galata

CENOVA

Liman boyunca sıralanmış pasajların taş zeminine bile sinmiş baharat kokuları sizi hayalinizdeki akşam yemeğinden uzaklaştırır ama, yöre insanlarının karın doyurduğu yerleri bulmak için yürümeye devam edersiniz. Le Maschere gibi lokantalara, genellikle bu yürüyüşlerin sonunda rastlanır.
Kocaman bir adamın göbeğini yıllar içinde nasıl şişirdiğinin kanıtı midyeleri görürsünüz ilkin. Yan masadan size, hiçbir zaman sizde olmayan bir medeni cesaretle ikram edildiğinde denemeden edemezsiniz; sarmısak, domates ve beyaz şarapla pişmiş, kabuğunu suyuna kaşık gibi daldırdığınız kum midyesidir bu.
Saat ilerlemiş, maydanoz ve tereyağıyla kaplanmış koca deniz taraklarından kalmamıştır; yola ızgara ahtapot ve ıstakozlu linguiniyle devam etmeye karar verirsiniz. Yediğiniz nefis makarnanın üstünde dev bir kıskaç vardır; içini açtığınızda buharı tüten, lokum gibi pişmiş ıstakoza aittir.
İnsanların yüzyıllardır güneşin kavurucu sıcağından kaçarak ıssızlaştırdığı, dar mı dar sokakları var bu şehrin. Çoğu sıcak Akdeniz şehrindeki gibi aralarına çamaşır ipi gerilebilecek kadar bitişik nizam binaların altından geçerkenki tek teselli, yüzünüze çarpan serinletici hava cereyanı belki.
Cenevizlilerin inşa ettiği Galata’nın daha büyüğünün hayalini kuranlar görmeli Cenova’yı.  Via al Ponte Calvi, 2, 16100 Genova, İtalya. (39) 010 246 55 50

Yazarın Tüm Yazıları