Filler ve insanlar

Baktığımız zaman filler ile insanlar arasında benzeşen bir taraf yok.

Fakat derinden bakacak olursak ortak yönleri var. Her iki tür de bu dünyanın birer parçası ve her ikisi de duygusal... Üstelik filler sadece ot yedikleri için sakin ve uysal yaratıklar. Fakat her ne olduysa bu sakinliklerinden eser kalmamış ve saldırgan olmuşlar. Üstelik hayli iri cüsseleriyle son derece tehlikeli yaratıklara dönüşmüşler.

Geçenlerde fillerle ilgili bir belgeseli izlerken çok etkilendim. Bu dev yaratıkları son derece zeki ve sakin hayvanlar olarak tanımlıyorlardı. Ve büyük bir aile olarak yaşayan fillerin kuvvetli hafızalarıyla duygusal özellikleri anlatılıyordu.

Annesiz kalmış yavruları da kendi yavruları arasına alıyor, ölmüş atalarının kemikleri önünde saygı duruşunda bulunuyor ve izledikleri yol dünyanın dengesini oluşturuyor. Son derece ilginç olan bu belgeselin daha ilginç tarafı bir süredir fillerin insanlara saldırmaya başladığını anlatıyor olması...

Son derece sakin olan bu hayvanların çıldırmalarının nedenlerini araştıran bilim insanları, "Must" adı verilen salgının ortaya çıktığı kızışma döneminde erkek fillerin delirdiklerini belirtiyorlar. Fakat kızışma dönemleri hem belli bir süreyi kapsıyor, hem de yaşlı filler çıldıran gençleri sakinleştiriyor. Fakat şimdi sakinleştiren filler de çıldırmış durumda. Fillerin grup halinde saldırıya geçtikleri, hatta bir köyü tamamen harabeye çevirdikleri görülen belgeselde, köylüler büyük bir korku içinde geceleri nöbet tutmaya başlamışlar.

Araştırmacılar fillerin bu tuhaf davranışını, köylülerin ormanlık alana yayılıp fillerin yaşam alanlarını daraltmasına bağlıyorlar. Filler ile aynı alanı paylaşan köylülere yaşadıkları yer dar geliyor. Buna karşılık fillerin sayılarını azaltmak amacıyla yetişkin filleri öldürmüşler. Annesiz babasız kalan yavru filler, eğitimsiz büyüdükleri için ne yapacağını ve nasıl yetişkin olacaklarını bilmiyorlar. Kızışma döneminde genç filleri sakinleştirecek yetişkin fil yok. Çünkü hepsini öldürmüşler. Şimdi ise, çözüm olarak dışardan yetişkin fil getiriyorlar. Duruma derhal el koyan yaşlı filler gençleri hizaya sokuyor.

Son derece zeki olan fillerin sergilediği duygusal davranış karşısında çok etkilendim ve insanları düşünmekten kendimi alamadım.

Sürpriz aşklar yaşanabilir

Aniden ortaya çıkan olaylar, durum değiştirici ve etkileyici olacak. Sürpriz aşklar ve heyecan uyandıran buluşlar ortaya çıkabilir. Gizli arzuların uyanacağını işaret eden gökyüzünün konumu, ölüm ve ölüm ötesi konularına yönelik ilginin artacağını, yeraltı kaynakları ve cevherlerle ilgili yeni tasarıların ortaya çıkacağını gösteriyor. Bilinmeyen enerji kaynaklarının açığa çıkması ve ilginç keşiflerde bulunulması son derece dikkat çekici olacak. Yaratıcı çalışmalar gerektiren işler yapmak için uygun bir gün.
Yazarın Tüm Yazıları