Ercan Kumcu: Enflasyon, hükümeti köşeye sıkıştırıyor

Ercan KUMCU
Haberin Devamı

Cuma günü saat 16.30'da şubat ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Ocak ayı enflasyon rakamları herkesin beklentisinin üzerinde çıkmıştı. Hükümet, ‘‘yüksek ama, zaten bekliyorduk’’ gibi yaklaşımlarla durumu idare etti.

İstikrar programının başarısını, ulaşılması neredeyse imkánsız bir hedefe endekslemenin sıkıntısını yaşıyoruz. Toptan eşya fiyatları bazında şubat enflasyonu yüzde 4 olursa, yılın ilk iki ayında enflasyon yüzde 10 olacak. Başka bir ifadeyle, yıllık enflasyon hedefinin yarısına yılın ilk iki ayında ulaşmış olacağız.

Mart ayında da yüzde 4 civarındaki bir fiyat artışı, yılın ilk üç ayındaki enflasyonu yüzde 15'e yaklaştıracaktır. Sorun da bu aşamada çıkacaktır.

İŞLER ZORLAŞIYOR

Hükümet memurlara yılın ilk yarısı için yüzde 15 maaş zammı vermiştir. İlk altı ayda enflasyonun yüzde 15'in üzerinde çıkması halinde, fark artı 2 puan daha ek maaş zammı verileceği söz verilmiştir. Bu niyet 2000 yılı Bütçe Kanunu'na da konulmuştur.

Hükümetin ekonomik istikrar konusunda ne kadar kararlı olduğunun ilk testi de bu konudaki davranışı olacaktır. IMF'ye verilen niyet mektubunda ek maaş artışı olasılığından söz edilmemiştir. Hükümet ek maaş artışı verecek midir?

IMF heyeti nisan ayında Ankara'ya yine gelecek. Bu kez mart ayı sonuna kadarki gelişmeler masaya yatırılacak. Yapılacak müzakerelerde büyük bir olasılıkla hükümetin istikrar programından sapmalara yol açabilecek tasarrufları engellenmeye çalışılacak. Enflasyon ne olursa olsun, yeni harcamalara yol açabilecek kararların alınmaması üzerinde durulacak.

Bundan sonra IMF ile yapılacak her toplantı bir öncekinden daha zor olacaktır. Hükümetin, programı bozacak kararlar alması için bahaneleri artarken bürokrasi ve IMF, hükümeti bu çeşit kararlar almaması için ikna etmeye çalışacak. Şimdiye kadar bu programı sahiplenmekten çekinen hükümet ister istemez programı sahiplenebilir. Aksi takdirde, programa boş verdiğini açıkça ilan etmiş olacaktır.

Şubat ayı enflasyonu, hükümetin köşeye ne kadar çabuk sıkışıp sıkışmayacağını belirleyecektir. Bu nedenle de çok önemlidir.

Normal şartlarda hükümetin haziran ayından sonra sıkışması beklenirdi. Gelişmeler sıkışmanın çok daha çabuk geleceğini gösteriyor. Yanlış kararlar finansal piyasaların asabını bozacağından faizler yükselecektir. Doğru kararlar ise finansal piyasalardaki olumlu havayı devam ettirecektir.

TAVİZ VERİLMEMELİ

Hükümetin yılın başlarında taviz vermez bir tutum takınması yılın ikinci yarısındaki ekonomik gelişmeleri daha da olumluya çevirebilir. Bütün bunlar hükümetin önümüzdeki aylarda çıkacak enflasyon rakamlarına göstereceği tepkiye bağlıdır.

Şubat ayı enflasyon rakamı yüksek çıkarsa, bahane üretmek yerine konuya ciddiyetle yaklaşmak gerekmektedir. Olasılığı düşük dahi olsa, şubat ayı enflasyonunun beklenenden düşük çıkması durumunda ise hemen sevinmek için fazla bir neden yoktur.

Yazarın Tüm Yazıları