Enis Berberoğlu: Haider, Türkler için ne diyor?

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Avusturya'da Özgürlük Partisi'nin ırkçı söylemlerle iktidara gelmesi Türk medyasında hemen her yanıyla tartışıldı... Ama ilgi daha çok Avrupa Birliği'nin ırkçı lider Jörg Haider'in koalisyon hükümetine girmesi konusunda odaklandı... Bir de, Haider ve hükümet ortağına Avusturya Cumhurbaşkanı tarafından ‘‘Avrupa değerleri belgesi’’ imzalatılması ile Refahyol'un önüne 28 Şubat kararlarının konulması arasında paralellik kuruldu... Bu haber/yorum trafiği sırasında Avusturya'da yaşayan 170 bin Türk unutuldu demiyoruz ama bu vatandaşlarımızın gelecekle ilgili endişeleri Türk medyasında pek öne çıkmadı.

İşin bu kısmı Avusturya'da yaşayan gazeteciler tarafından internette yayımlanan Yeni Vatan Gazetesi'ne (www.yenivatan.com) düştü. Gazete'nin Haider'le yaptığı uzun bir söyleşi önceki gün yayımlandı.

Biz satır başları ile özetledik...

IRKÇI DEĞİLİM

- Sayın Haider; siz dünyayı ayağı kaldıran bir ırkçı mısınız?

Haider: Ben ırkçı değilim. Bizler legal olmayan göçmen politikasının Türkler'in aleyhine olduğu inancındayız. Bizim için birinci derecede önemli olan Avusturya'daki Türkler'in insanca yaşamalarıdır. Onların ailelerini yanına getirmeleridir. Amacımız Türkler'in sosyal statülerinin yükseltilerek Avusturya'ya uyumlarına yardımcı olmaktır. Bizim karşı olduğumuz, legal olmayan yöntemlerle Avusturya'ya gelen yabancıların Avusturya iş piyasasında Türkler'in rakibi olmalarıdır.

AİLE BİRLEŞMESİ:

- Yeni hükümette yabancılarla ilgili ele alınacak en önemli konu nedir?

Haider: Avusturya'da yaşayan yabancıların sorunları ile gerçekten birinci derecede ilgilenilmesi ve onların entegrasyonu. Yanlış anlaşılmasın asimilasyonu değil, entegrasyonu. Bunun yanında yabancıların Avusturya dışında yaşayan ailelerini Avusturya'ya getirmesinde kolaylık sağlanması.

TÜRKİYE VE AVRUPA

- Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği hakkındaki görüşleriniz nedir?

Haider: Avusturya'da Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne alınması gerektiğini söyleyen ilk politikacıyım. Şimdi de aynısını söylüyorum. Türkiye ayrıca NATO'nun önemli bir müttefikidir. Türkiye'ye Avrupa Birliği haksızlık etmiştir. Avrupa Birliği'nin son Helsinki zirvesinde Türkiye ile ilgili aldığı karar geç ama doğru ve yerinde bir karardır.

* * *

Avusturya hükümeti önceki gün büyükelçisi aracılığıyla Başbakan Bülent Ecevit'e iki güvence verdi:

1) Avusturya'daki Türkler için korkmaya gerek olmadığı,

2) Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi de kapsayacak biçimde genişlemesine karşı olmadıkları...

Resmi mesajlar, basın yoluyla verilen güvenceler ortada.

Ya Haider ‘‘takiyye’’ yapıyor... Veya iç/dış baskılar nedeniyle kendisini iktidara taşıyan politikayı uygulama şansının bulunmadığının farkında... Umarız ikinci seçenek doğrudur.

Özetle Jörg Haider'in ne olduğu ortada ama icraatı hakkında karar vermek için çok erken gibi gözüküyor.

Yazarın Tüm Yazıları