‘En iyi yemek filmleri’ni görün

En sevdiğim yönetmenlerden biri Ferzan Özpetek. Sinema eleştirmeni olmadığım için onun filmlerinin iç açıcı bir bakış açısı olduğunu söylemekle yetineceğim.

Haberin Devamı

Özpetek filmlerini bu kadar çok seviyor olmamın bir nedeni de onun, filmlerinde kurduğu güzel sofralar...
Bir de “yemek filmleri” var tabii. Yani direkt olarak yemeği konu alan filmler. İşte Bilgi Üniversitesi ve Mutfak Dostları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “En İyi Yemek Filmleri” de bu filmlerden bazılarını bir araya getirip göstermeyi amaçlıyor.
Sinema eleştirmeni Atilla Dorsay tarafından seçilen sekiz yemek filminin gösterimi 4 Mayıs’ta başlayacak ve mayıs ayı boyunca da devam edecek. Filmler, Bilgi Üniversitesi’nin Dolapdere kampüsünde görülebilecek ve film gösterimleri ücretsiz olacak.
Hem yemeğe hem de sinemaya meraklı olanlar için Dorsay’ın seçtiği filmleri sıralayalım istiyorum: “Bir Tutam Baharat”, “Babette’in Şöleni”, “Eti Senin, Kemiği Benim”, “Tampopo”, “Aşçı, Hırsız, Karısı ve  Aşığı”, “Şarküteri”, “Vatel” ve “Büyük Tıkınma”.
Son olarak, seçkiyi yapan Atilla Dorsay’ın sözlerine kulak verelim diyorum: “Seçtiğimiz filmlerin her biri, yemek olayının bir başka yönüne eğiliyor. Ama temelde bunun hayatlarımız içindeki yerini, bizim de Mutfak Dostları Derneği olarak varlık nedenimize en uygun biçimde veriyor. Yani, yemek yemeyi sadece hayatta kalmak için başvurulan bir kaçınılmaz görev olmanın ötesinde, bir zevk, bir keyif, bir haz nesnesi, giderek bir sanat olarak sunuyorlar...”

MARMELATLI DİLBER TATLISI

Haberin Devamı

Hamur için yumurta, yoğurt, su, sıvıyağ, karbonat ve tuzu hamur yoğurma kabına koyup karıştırın. Unu azar azar ekleyip yoğurarak pütürsüz ve kulak memesi yumuşaklığında, hafif ele yapışan kıvamda bir hamur hazırlayın.
Hamuru uzatıp bilek kalınlığına getirdikten sonra keskin bir bıçakla 18 eşit parçaya ayırın. Üzerlerini temiz bir bezle örtüp 60 dakika oda sıcaklığında bekletin.
Kıvama gelen hamurların her birini hafif nişasta serpilmiş tezgahın üzerine koyun. Merdane yardımıyla hamur parçalarını yarım santim kalınlığında dikdörtgen şekilde açın. (A4 kağıdı boyutu)
Cevizli marmeladı fırçayla hamurun her tarafına dağıtın. Sonra da uzun kenarlarından başlayıp rulo yapın. Keskin bir bıçakla 4-5 cm eninde dilimleyin.
Kalan tüm hamurları aynı şekilde hazırlayıp üzerine eritilmiş sıcak yağı fırçayla bolca sürün. Fırın tepsisini yağlayıp hazırladığınız hamurları tepsiye aralıklı olarak yerleştirin.
Tatlıyı 10 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında üzeri sarı - kahverengi oluncaya kadar, en az 30 dakika pişirip çıkarın.
Henüz sıcak haldeyken üzerine pudra şekerini bolca serpip ılınınca servise sunun.

Malzeme listesi

Haberin Devamı

Hamur için;
3 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı su
1 çay kaşığı karbonat
Yarım su bardağı sıvıyağ
6 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Hamuru açmak için;
1 su bardağı nişasta
İç harcı için;
1 su bardağı marmelat (Portakal, kayısı olabilir.)
Üzeri için;
150 gr eritilmiş bitkisel margarin (Sıcak olacak.)
2 su bardağı pudra şekeri

Yazarın Tüm Yazıları