Düşler ve düşünceler

Düşüncelerinizi izlemeyi hiç düşündünüz mü? Düşünceyi düşünmek, az rastlanılır olduğu için çok aykırı bir durumla karşılaşmadığınız sürece aklınıza gelen fikirlerin kaynağını araştırmazsınız.

Ancak biri işaret edecek olursa düşünürsünüz ama bu da pek uzun sürmez. Çünkü dikkat etmek ve düşünmek için önemsemek gerekir. Önem vermek için, daha önce önemli olduğu öğrenilmiş olmalı, ki bizim içinde yaşadığımız çağ, derin düşünmek yerine ezbere yaşamayı öğretiyor. Böyle bir durumda düşünmek için neden yok.

Birileri tecrübe etmiş, üzerinde düşünmüş ve ortaya koymuş, biz ise bu ortaya konulmuş olanı yani sonucu değerlendiriyoruz, kullanıyoruz. Nasıl olduğuyla ilgilenmiyoruz. Sadece sonuçla ilgileniyoruz. Birileri keşfettiğine göre bizim bir daha keşfetmemize gerek yok, diyoruz. Hatta bununla ilgili özlü sözler bile üretiyoruz. Sonra keşfeden kişinin yorumuyla yetiniyoruz. Yani düşünmüyoruz.

Halbuki tecrübeler kişiseldir ve bilgiye ulaşma yolunda yaşanan olaylar, kişinin sahip olduğu birikim sonucunda ortaya çıkardığı kendi yorumudur. Siz aynı tecrübeyi yaşarken çok başka algılayabilir ve bambaşka bir yorum yapabilirsiniz. Çünkü düşünce akışınızı belirleyen bilgi birikiminiz farklı bir yorum yapmanızı sağlayacak. Zaten yaşayacağınız tecrübe de aynı olmayacak ve yaşadığınız her tecrübeyle biraz daha büyüyecek ve gelişeceksiniz.

Başkasının yaşadığı tecrübeleri bilmek yolunuza ışık tutabilir, fakat ışığı tutan kişinin gördükleriyle yolda ilerleyen kişinin gördükleri başka olacaktır. Ve her görülen bütünün başka bir parçasıdır. Her biri doğrudur fakat herkes kendi doğrusunu bulmak için kendi tecrübesini yaşamalıdır. Başkalarının tecrübelerini değerlendirmeyi bilmek ve kendi tecrübesini yaşarken bu bilgileri ilave etmek, kişiyi daha ileri bir düzeye getirecektir. Ancak keşfe çıkmak, tecrübe yaşamak gibi bir istek uyansa bile hemen vazgeçilir. Çünkü ürkütücü gelir.

Korkular bizi tecrübelerden uzaklaştırır. Yaşamaktan ve düşünmekten uzaklaştırır. Yaşamak, tecrübe etmektir ve bir keşif yolculuğudur, bu müthiş maceradır. Fakat ne yazık ki, olaylar zorlayıp yapılacak bir şey kalmadığı zaman, kendinizi zorlu bir tecrübenin tam ortasında bulduğunuz zaman, düşünmeye başlarsınız. O zaman da ne kadar talihsiz olduğunuzu düşünürsünüz. Düşünceleriniz gelişirken yaratıcı zekanız ortaya çıkar. (Devam edecek)

Olaylar baskı uyandırabilir

Bugün Aslan Burcuna giren Ay, öğle saatlerinde Aslan Burcunda dolaşan Satürn’ü tetikleyecek. Gösteri dünyası, çocuklar ve yaratıcılığı sembolize eden Aslan Burcu’nun sembolize ettiği özellikler görünür hale gelecek. Sinema, tiyatro ve eğlence yerleriyle ilgili dikkat çekici çalışmalar ortaya çıkabileceği gibi aynı zamanda meydana gelen olaylar baskı yaratabilir. Koç burcunda dolaşmaya başlayan Venüs ise, iyimser duygular uyandırarak girişimde bulunmak için güçlü arzular uyandıracak.
Yazarın Tüm Yazıları