Dillere destan Dana Ferhat

Başsağlığı ziyareti için Çeşme’ye gelen Muammer Başkan’dan, ilginç anılarını anlatmasını istedik.

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ günlerde içimiz yandı.. Çeşme Basın Merkezi’mizin kurucusu, Çeşme Basın ve Fotoğraf Emekçileri Platformu (ÇEBFOD) Başkanı, yılların fotoğrafçısı Simavlı Akif Balta kardeşimizi Bursa yakınlarındaki bir feci trafik kazası sonucu kaybettik..
O kadar çok seveni varmış ki, Çeşme böyle bir cenaze töreni görmedi, muazzam kitleler herkesin kalbine yerleşmiş fotoğraf emekçisini ebediyete uğurladı. Rahmetlinin Çeşme Basın Merkezi’ndeki masası boş kaldı, kedisi boynunu büktü, yüzlerce kişinin bizzat gelerek başsağlığı dileyişini hüzünle izledik. Bir çok gazeteci, gazete yetkilisi telefonla, mesajla, gazetesindeki haberle, facebook bildirileriyle üzüntülerini bildirdi.
Ama önemli bir basın müdürü, Çeşme Basın Merkezi’ne gelerek buradaki arkadaşlara başsağlığını bizzat iletti.. Merkez çalışanlarından Yeni Asır ve TRT muhabiri Armağan Durkan’a, Anadolu Ajansı Çeşme yurt muhabiri Denizhan Güzel’e, Çeşme Güneşi muhabiri İlker Kabadayı ve Hürriyet Ege yazarı Yaşar Aksoy’a teker teker üzüntülerini belirtti.
Anadolu Ajansı İzmir Bölge Müdürü Muammer Başkan’ı, bu vefakarlığı ve inceliği dolayısı ile kutluyorum.

Haberin Devamı

TARİHİ AJANS
Anadolu Ajansı İzmir Bölge Müdürlüğü, İzmir merkez olmak üzere Ege bölgemizde Denizli’den Aydın’a, Manisa’dan Uşak’a kadar örgütlü bir haber ağına sahiptir. Bölge müdürü Muammer Başkan ile Çeşme Basın Merkezi’nin cephesine yerleştirdiğimiz bir Akif Balta fotoğrafının önüne oturduk ve sohbete başladık.

Gazetecilik yaşamınız?
Üniversite eğitimi sonrası Milliyet ve Hürriyet gazetelerinin 8 yıl muhabirliğini yaptım, 1996’da Anadolu Ajansı Sivas Büro Müdürü oldum. Daha sonra Trabzon Bölge Müdürü idim ve 2006’dan beri İzmir Bölge Müdürü olarak görev yapıyorum.

Ajansımız kaç yaşında?
Bizim kurum, Atatürk ismiyle adeta özdeştir. 6 Nisan 1920’de milli mücadele sürerken Atatürk tarafından kuruldu. O tarihten beri milli bir görev almış gibi çalışan ajans muhabirleri tarafından başarıdan başarıya koşuyor. Bir milli kurum olarak canla başla çalışıyoruz. 91. kuruluş yıldönümümüzü onurla kutladık.

Haberin Devamı

Bölgenizde kaç eleman var?
İzmir merkezde 33, taşrada yurt muhabiri olarak 36 gazeteci arkadaşımız gece gündüz haber peşinde koşarak, gündemi yakalamaya, bazen de gündemi tek başlarına belirlemeye çalışıyorlar.

ESPRİLİ FOTOĞRAF

En ilginç anınız?
Dillere destan “Dana Ferhat” olayını anlatayım.. 2002 yılında dönemin Tarım Bakanı Prof. Hüsnü Yusuf Gökalp’in Sivas programını, (-20) derecelik dondurucu soğukta kendi aracımız ile takip ediyorduk. Yolumuz üzerinde önümüzde giden bir taksinin arka tarafına yerleştirilmiş bir dananın garip halini 3-5 kare fotoğrafladım..
Geri dönünce bu esprili fotoğrafı silmeye gönlüm razı olmadı ve hemen merkeze servis ettim. Bu fotoğraf ertesi günü tüm Türk Basını’nda bomba gibi patladı. Her gazete kendine göre yorum yapmıştı. İngiliz Guardian gazetesi birinci sayfasından haberi, taksi şöförünün “Dün arabama öyle bir müşteri aldım ki, bahşiş vermediği gibi arka koltuğa bıraktığı şey bambaşkaydı” diye yazdı.
Ama biz işin esasını öğrenmekle görevlendirildik. Fotoğrafımda açıkça gözüken araba plaka numarasından sürücüyü bulduk. Meğer kendisi bir çiftlikte çalışıyormuş. Ferhat isimli dana hastalanınca bir taksinin arka koltuğunu söküp danayı içeri koymuşlar, veterinere götürüyorlarmış, sürücünün 5 yaşındaki oğlu Ahmet ise araba içinde dananın ipini tutarmış.
Dana Ferhat bir anda meşhur oldu.. İşadamları, sanayiciler, sivil toplum kuruluşları ayaklandı, bir işadamı ürettiği çoraplarına Dana Ferhat resimleri işletti. Kilimciler danamızı anlatan kilimler dokudu. Sünnet düğünü davetiyelerine dananın resimleri basıldı. Danayı bulup hatıra fotoğrafı çektirenler çığ gibi büyüdü. Kitap kapaklarına, tiyatro oyunu afişlerine geçti.
Ama sonunda ne oldu biliyor musunuz?.. Dananın sahibi parasal bakımdan zora düşünce zavallıyı, bir sucuk fabrikasına satmış. Biz yine dananın peşine düştük. Ama fabrikaya onu kurtarmak için yetiştiğimiz zaman az önce sucuk olduğunu söylediler. Bize de, Dana Ferhat’ın sucuklarının resmini çekmek düştü.. İyi mi?..

Yazarın Tüm Yazıları