Çocuk ürünlerinde kullanılan kahramanların yüzde 95’inin erkek olduğunu biliyor muydunuz?

Geçen hafta önemli biri konferans vermek için buradaydı: Dr. Daniel S. Acruff. Çocuk ve tüketim üzerine son derece faydalı kitapları var. Bütün bir gün onu dinledim.

Dinlerken de bol bol not aldım. İlginç bulduğum bazı şeyleri sizinle de paylaşayım dedim. Çünkü çocuklar artık tüketim hayatımızın büyük bir kısmına hakimler, kararlarımızda etkililer. Bu durumda anne-babaların biraz daha bilgiye ihtiyacı var.

Çocuklar en çok ne alıyor dersiniz? Kendi paraları olduğu zaman yani...

Hemen sırasıyla söyleyelim: 1. Yiyecek içecek 2. Oyuncak ve eğlendirici şeyler 3. Kızlar ağırlıklı olmak üzere giyecek 4. Diğer.

Gördüğünüz üzere bu sıralamada temel neden, ihtiyaç değil, eğlence ve zevk... Biz yetişkinlerden ilk farkları bu sanırım. (Biz bütün alışverişimizi, özellikle de kıyafetleri tamamen ihtiyaca yönelik yaparız ya!)

Yaş gruplarına göre çocuklar için pek çok ürünün anlamı değişiyor. Çünkü farklı yaşlarda farklı bakıyorlar her şeye. Bu, ebeveynler için de geçerli. Mesela üç yaşındakilerin favori kahramanı Ayı Winnie, sekiz yaşındaki çocuklar için " o küçükler için" diye tanımlanıyor. O çocuk 20 yaşına geldiğinde, Winnie sadece geçmişinden bir parça. Ama o çocuk bir gün baba ya da anne olduğunda bu sefer Winnie, "onun çocuğu" için olacak...

Dolayısı ile çocuklarımızın yaşları, tercihlerini çok etkiliyor. Paketin şekli, renkleri, üzerindeki çarpıcı görüntüler. Ve tabii karakterler ve kahramanlar. Bu arada kahramanların yüzde 95’inin erkek olduğunu biliyor muydunuz? Kadın olan yüzde beş ise pek işe yarar türden değil zaten. Bunun sebebi çok açık aslında. Kadınlar da erkek kahraman istiyor, erkekler de! Ne de olsa kızlar o kahraman tarafından kurtarılacak, değil mi?

ABARTIYA BAYILIYORLAR

Üç-yedi yaş arası gerçekten önemli ve etkili bir dönem. Bu dönemde abartı çocuklar için çok önemli. Tatmin olmaları da tamamen abartının yüksekliği ile alakalı. Bir şeyin "on yüz bin milyon tane" olması anca kesiyor onları! Veya, cafcaflı bir ambalajda bile tek bir noktaya dikkat ediyorlarmış. O da yazılı ya da görsel, en çarpıcı bölüm hangisiyse.

Konferansın ilerleyen bölümlerinde Çocuk Aklı Pazarlama ve İletişim şirketinden Senem Ekermen ve Semin Yılmaz da konuşmacılar arasındaydı. Özetle, annelerin de artık çok değiştiğini, ürünlerin annelere nasıl beğendirileceğini anlattılar.

Daha da önemlisi, çocukları alışverişte neyin motive ettiğini özetlediler: Eğlence, güç, ait olmak ve özgürlük... Bunların hepsini içine alan en büyük alan ise internet!

Yaaa, çocukların yaşı büyüdükçe internetin neden bu kadar önemli olduğunu buradan öğrenebiliyoruz işte.

Bebekler de masaj sever

Bebeğinizin fiziksel ve duygusal gelişimine katkıda bulunmak için masajdan yararlanabilirsiniz. Masaj anne-babanın bebekleriyle iletişim kurmaları ve ilişkilerini güçlendirmelerinin en keyifli ve etkili yollarından biri. Bebeğin ağrılarıyla başetmesine de yardımı oluyor. Türkçe’ye çevrilen Euphia Masaj Kitabı’nda, bebeğe masajın ne zaman, nerede, nasıl yapılacağı sorularının yanıtlarını bulacaksınız. Masaj tekniklerinin fotoğraflarla gösterildiği kitapta, shantala ve İsveç masajlarıyla refleks bölgeleri terapisinin nasıl yapılacağı da anlatılıyor. Euphia Doğal Bebek Ürünleri Firması Genel Müdürü Michel Calewaert, Türkiye ziyaretinde bebek masajı ve kitabını anlattı.

STRESE DAYANIKLILIĞINI MASAJLA ARTIRIN

Bebekle konuşmak, iletişim kurmanın bir yolu. Masaj ise bebeğe dokunarak iletişim kurmanın geleneksel yollarından biri. Yumuşak hareketlerle yaptığınız masajla, konuşmasanız bile bebeğinize sevginizi ve şefkatinizi aktarabilirsiniz. Hiç kuşkunuz olmasın, bebeğiniz bunu anlayacak ve karşılığını verecektir. Unutmayın ki bebeklerin ve küçük çocukların kesinlikle fiziksel temasa ihtiyacı var.

Michel Calewaert, bebek masajının bir faydasına daha değiniyor: "Stres ve psikolojik sorunlar çoğunlukla yetişkinlerin sevgi eksikliği yaşadıkları çocukluk çağlarına dayanır. Anne ve babanın çalıştığı ve bu sebeple yeni doğan bebeğine yeterince zaman ayıramadıkları günümüzde, bebekler endişe ve suçluluk duygusuna kapılabilirler. Bu duyguların oluşumu, ebeveyn ve bebeğin birbirlerinden uzaklaşmasına sebep olabilir. Her gün uygulanan masaj, iletişimin tekrar kurulması, duyguların ve bağların derinleşmesi, böylece aile içi dengeyi kurmayı sağlar. Bu yolla bebek kendini güvende hisseder, iletişim kurmayı öğrenerek aidiyet duygusu gelişir ve sevildiğini hisseder." Araştırmalar, ebeveynlerinden düzenli ilgi gören bebeklerin daha seyrek ve daha kısa ağladıklarını gösteriyor. Gözyaşları ve çığlıklar sadece acıdan veya ağrıdan kaynaklanmaz. Aynı zamanda, doğuştan gelen, stres ve gerginlik anlarında devreye giren bir nevi korunma mekanizması işlevi görürler. Sevgi, ilgi ve fiziksel temasla büyüyen bebekler, strese karşı daha dengeli, huzurlu ve dayanıklı olurlar. Masaj, aynı zamanda, bebeğinizin tepkilerini gözlemlemek ve öğrenmek için de iyi bir yol.

GERGİNSENİZ MASAJ YAPMAYIN

Masajın bir duygu alışverişi olduğunu unutmayın. İstekli değilseniz ve gerginseniz masaja girişmeyin. Çünkü olumsuz duygularınız ellerinizle bebeğinize geçer. "Bebeğiniz kadar sizin de masaj için istekli olmanız gerek. Masaj sırasında bedeniniz ve ruhunuzu bebeğinize adayın. Bebeğiniz kendini güvende hissedebilsin" diyor kitap. Yoğun bir işgününün bitiminde, alışveriş ve hazırladığınız akşam yemeğinin sonrası, bebeğinizle şefkatle ilgilenmeniz için elverişli bir zaman olmayabilir. Mümkün olduğunca günün aynı saatlerini ayırın masaja. Masaja ayaklardan başlayın. Sabahları kısa ve canlandırıcı, akşamları sakinleştirici bir masaj yapın. Baş başa sessizliğin tadını çıkarabilmek için telefonun fişini çekin, televizyonu, radyoyu kapatın. Bebeğiniz açsa, oyun oynamak istiyorsa veya yemeklerden veya emzirdikten hemen sonra masaj yapmamaya özen gösterin. Banyo sonrası da masaj için uygun bir vakit.

MASAJIN BEBEKLERE FAYDALARI

Masaj, bebeğin vücudunu, organlarını daha iyi algılamasına yardımcı oluyor.

Zeka ve duygularının gelişimine katkıda bulunuyor.

Sinir ve sindirim sistemi, kan dolaşımı, çeşitli kas grupları ve solunum yolları, eklemlerin gevşemesi, elastikiyeti, kasların yumuşaklığı ve rahatlama-gevşeme yeteneği üzerinde olumlu etkiler yapıyor.

Esansiyel yağlarla yapılan masaj, bebekleri soğuk algınlığına karşı korumada, mide gazının çıkartılmasında yardımcı olmak ve rahat bir uykuya hazırlamak için de etkili.

Kitap, Belçika’dan ithal edilen Euphia bebek ürünlerinin satıldığı eczanelerde ve kitapçılarda 19 YTL’den satışa sunuldu. Rahatlatıcı buhar banyosu, masaj yağı ve hassas temizleme jelinden oluşan Euphia Hediye Seti’ni alanlar kitaba ücretsiz olarak sahip oluyor. Euphia Doğal Bebek Bakım Ürünleri hiçbir sentetik parfüm, SLS, paraben, silikon veya renklendirici madde, hormon, kimyasal veya genetiğiyle oynanmış madde içermiyor.
Mesude ERŞAN

ANNEMİN KÖŞESİ

Fazla yazıya gerek yok. Hep derdim ya, annem Maria Callas’ın kopyasıdır diye. İşte bana inanmayanları Dishy dergisinin ekim sayısı ikna edecek. Dergi, ekim sayısı için ünlülerin yerli benzerlerini buldu. Ama ciddi benzerler! İşte bu da annemin resmi!
Yazarın Tüm Yazıları