CHP’de yüz bin kişi

İŞ müfettişliği kökenli, SBF mezunu, bir ara DİSK’te çalışmış olan Perihan Sarı şu anda CHP’de eğitimden sorumlu genel başkan yardımcısı.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’nun önerisi üzerine Sarı, bir eğitim programı hazırlıyor. Belediye başkanları ile il ve belediye meclis üye aday adayları için. Haziranda başlayan eğitim seminerleri aralık ayına kadar devam ediyor. Seminerlerde aday adaylarına; CHP felsefesi, sosyal demokrat belediyecilik, yerel yönetim modeli, kentsel dönüşüm, halkla ilişkiler anlatılıyor.
Anlatanlar eski ve yeni milletvekilleri, eski belediye başkanları, Parti Meclisi üyeleri, akademisyenler.

YARISI ADAY

Belirli merkezlerde düzenlenen bu seminerlere yüz bin kişi katılıyor. Bir seçim öncesinde, böyle bir çalışma rekor. Belediye başkan aday adayı olarak 11.400 kişi eğitimden geçiyor, onların yarısı bugün aday. Benzer eğitim seminerlerini AKP de yapıyor, bir farkla. AKP bu seminerlerde kendine kadro oluşturmayı amaçlıyor. CHP üyeleri seçilecekleri görevlere hazırlamaya çalışıyor. İki parti arasında nicelik- nitelik farkı.

SANDIK EĞİTİMİ

Eğitim sadece aday adayları için değil. Hepimizin kaderini belirleyecek bir seminer daha var: Seçim sandığı eğitimi.
Oyların kaybolması, sandıkların çalınması, oy sayımında hile, aniden elektrik kesilmesi gibi, seçim sandığında ortaya çıkabilecek herhangi bir aykırılığa karşı, seçim sandıklarında görev alacak olanlar da eğitimden geçiyor. Sandıklara nasıl sahip çıkacaklar, bunlar anlatılıyor. Adayları belirleme sürecinde CHP ilk kez bu kadar programlı, düzenli ve uzun soluklu bir çalışma yürütüyor. Buna eğilim yoklaması ve anketler ekleniyor.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu ve sabır

YİRMİ dört saate yaklaşan maraton. CHP’nin MYK ve Parti Meclisi’nde belediye başkan adaylarını belirleme sürecinde bu kurullara üye olan herkes görüşünü çok net açıklıyor. Birileri bazen itiraz ediyor, bazen diretiyor, buna rağmen, Kılıçdaroğlu herkesi sabırla ve hoşgörüyle dinliyor. Parti içi demokrasi. Görüşmeler onun için uzun ve sancılı geçiyor.
Birilerinin yaptığı gibi, “dediğim dedik” diyerek, kestirip atmak mümkün. Herkesi susturursun, başkan ne diyorsa, herkes ona “Evet efendim” der, o zaman ne süre uzar, ne de “sancı” doğar. Durup dinlenmeden, yaklaşık yirmi dört saate rağmen, Kılıçdaroğlu ne sinirli ne de kimsenin sözünü kesiyor. Adaylarda şu niteliklere önem verilmesini istiyor:
“Genç olsun, örgütle iyi geçinsin, halkla bütünleşsin.”

Haberin Devamı

CHP’de isyan

“BEN bu adayı istemiyorum” diyen CHP’li hemen isyan bayrağını çekiyor. Ya parti binasını (genel merkez, il ya da ilçe) basmaya kalkıyor ya istifa ediyor.
Aday sakıncalı olabilir, bu doğru da olabilir, bunu düzgün biçimde anlatmak varken, aday olamayanlara alet olmak parti disiplini ile bağdaşmıyor. Başka hiçbir partide benzer gürültü çıkmıyor.
Buna karşılık, bir nedenle uygun olmayan aday varsa, bunu belgelemek ve ondan sonra peşine düşmek en doğrusu.

Adım adım örtmek

17 Aralık yolsuzluk iddialarında tutuklu olmayanlara konulan yurtdışı çıkış yasağı ve adli kontrol önlemi kaldırılıyor.
O iddiaları paralel devlet oyunu diye nitelemenin ardından, AKP rüşvet
iddialarını gündemden indirmeye çalışıyor. Tutuklu olanlar da, yakında bırakılır, hesabı sandıkta sorulur.

Yazarın Tüm Yazıları