Çağdaşlık ve yurttaşlık nedir

ÇOK kullandığımız bazı kelimeleri, kavramları derinlemesine biliyor muyuz?

Genellikle bu konuda bilgilerimiz eksiktir.

Çağdaşlık ve Yurttaşlık Bilinci (1) kitabındaki değişik yazarların görüşlerini okurken, bu tür kitapların bizi, tartışma konularında daha donanımlı kıldığını fark ediyoruz.

Önsöz, kitabın, kitapta yer alan yazarların buluştukları ortak noktayı belgelemesi açısından mutlaka okunmalı:

"Emperyalizmin yeni adı olan küreselleşmenin hedefi (yeni dünya düzeni), dünya milletlerini bölüp parçalayarak daha rahat yönetmek için diğer ulus devletleri yıkmaktır.

Bu kitap, ulus devletin yurttaşlık kavramına karşı yapılan saldırılara karşı ulusal birlikten yana olan yurttaşlarımıza bu konudaki görüşleri aktarmak, temel bilgileri hatırlatmak amacı ile yazılmıştır."


Kitap iki bölümden oluşuyor: Makaleler ve Ekler.

Konuyu irdeleyen yazarların adlarını vereceğim:

Erol Manisalı, Aysel Ekşi, Yaşar Hacısalihoğlu, Nazan Moroğlu, Oktay Ekinci, Deniz Banoğlu, Zafer Fortacı, Barış Doster, Alpaslan Işıklı, Aydemir Alisbah Tuskan.

Çok yazarlı kitapların yararına inanırım. Aynı kavramların değişik kişilerce yorumlanması, düşünme özgürlüğünün alanını genişletir. Ayrıca kabul edelim ya da karşı düşüncede olalım, bize yararlı malzeme sunma işlevini üstlenir bu tür kitaplar.

ATATÜRK’ÜN VEFATLARI

AYIN TARİHİ dergisindeki bilgiler, belgeler bugün birçok yazar, tarihçi için vazgeçilmez kaynak özelliğini taşır.

Orhan Erinç’in yayına hazırladığı Ayın Tarihi - Atatürk’ün Vefatları. 10 Kasım’ın Öncesi ve Sonrası, İlave Sayı’sı (2) Ankara İkinci Teşrin 1938 tarihini taşıyor.

Bu dergi/kitabın sadeleştirilmiş baskısında, o günün düşüncelerini, yazarların bakışını, ruh hallerini, şairlerin imgelerini okuyoruz.

Özel sayının içindekiler listesi, kitaplığımız için gerekliliğini yeterince ispatlıyor.

Hadiselerin Takvimi, 8 Sonteşrin (Kasım) 1938’de başlıyor, 29 Sonteşrin 1938’de bitiyor. Vesikalar (Belgeler), bütün Türkiye topraklarında düzenlenen törenler burada bulunabiliyor. Akisler (Yankılar) yazarların, gazetecilerin Atatürk’ün ölümünün ardından yazdıkları. Şiirler’de O’nun ardından yazılan şiirleri okuyoruz, Atatürk’ün Vefatı Karşısında Yabancı Matbuat, yurtdışındaki basında çıkan yazı ve yorumlar.

Özel Sayı’nın sonunda; Sözlük, Ad Dizini, Yer Dizini yer alıyor.

* * *

HER Türk’ün kitaplığında bulunması gereken bir dergi/kitap.

1) ’Çağdaşlık ve Yurttaşlık Bilinci’, Cumhuriyet Kitapları

2) ’Ayın Tarihi, İlave Sayı. Atatürk’ün Vefatları, 10 Kasım’ın Öncesi ve Sonrası’, Ankara II. Teşrin 1938, Yayına Hazırlayan: Orhan Erinç, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları.
Yazarın Tüm Yazıları