Büyümüş kampçılar çocuklarıyla kamp yapıyor

Üniversiteli gençlerin dünyayı ve farklı kültürleri görme ihtiyacından doğan kampçılık fikri, hem bir sosyal hizmet aracı, hem de yaşadığın yerden çıkıp başka kültürlerle tanışmak ve dünya görüşünü genişletmek için müthiş bir fırsat.

Tabii işin macera boyutu ve heyecanını da düşünecek olursak gençliğin heyecanına sahip olmak gerektiğini anlayabiliyoruz ve kampçılığın sadece genç işi olabileceğini düşünüyoruz.

Ancak gençliğinde kamp yapmış, çeşitli ülkelerin çalışma projelerine katılmış olanlar büyüyüp çoluk çocuğa karıştıktan sonra bu heyecanlarını kaybediyorlar mı?

Bence hayır. Farklı bir heyecanı deneyimlemiş olanlar geçmişte yaşadıkları kamp maceralarını hatırladıkları zaman yine heyecanlanıyor ve sanki o günleri yaşıyormuşçasına enerjileri yükseliyor. Çünkü öğrenilmiş duygular hatırlandıkları zaman tekrar uyanıyor ve kişinin aynı hali yaşamasına neden oluyor. Buna bağlı olarak geçmişte yaşanmış maceraya özlem duyuluyor.

Sanırım İtalya bunun farkına varmış ve "Neden büyümüş kampçılar çocukları ile sosyal projelere imza atmasınlar?" fikrinden yola çıkarak çalışmaya başlamışlar ve geçen yıl ilk kez bu fikirlerini uluslararası boyuta taşımışlar.

Şimdi İtalya’nın öncülüğünde Türkiye ve Estonya bu pilot projeye katılıyor. Proje AB tarafından fikren ve maddi olarak destekleniyor ve bu fonu İtalya organize etmiş durumda. Bu projenin yaratıcısı Paolo Madonni ve çocukları da Türkiye’de gerçekleştirilen bu kampa kampçı olarak katılacaklar.

Zimbabwe doğumlu bir baba ve çocuğu. Ayrıca hayatında ilk kez yurt dışına çıkacak olan bir Sicilyalı aile ve 4 çocuğu da bu kampta olacaklar.

Güney Kıbrıslı bir aile ki, içindekiler bir anne, teyze ve iki çocuk diğerleri ise Yunanlı iki aile, bir diğeri ise bu tür bir kamp fikrinin yaratıcısı!

Melek Sarı ve kızı 9 yaşındaki Elifsu Türkiye’de gerçekleşen bu projenin hem liderliğini yapıyor, hem de kampçı olarak projede gönüllü çalışıyorlar.

Yaşlar ebeveynlerde oldukça yüksek sayılır; 30’lu yaşlardan başlayıp 60’lı yaşları geçen bir yelpaze. Kampta şu an 11 çocuk var. En küçüğü 3, en büyüğü 14 yaşlarında.

Türkiye’deki bu organizasyonun gerçekleşmesini sağlayan ise Gençtur. Gençlerin dünyayı kamp yaparak dolaşmasını sağlayan Gençtur şimdi "Sahil temizleme ve çevre halkını bu konuda bilinçlendirme amacını taşıyan kamp projesi"ni Zeytinlik Belediyesi’nin katkısıyla gerçekleştiriyor. Ben de bu projeyi çok merak ediyorum ve kampçıları ve çalışmalarını görmek için gitmeyi düşünüyorum.
Yazarın Tüm Yazıları