Bugünün çocukları çok zeki

Mektupları okurken çocuğunun anlattıklarından çok etkilenen bir annenin mektubu dikkatimi çekti, aynen aktarıyorum;

Sekiz yaşındaki oğlum babasıyla birlikte tatil yapmıştı ve geri döndüklerinde çok öfkeli bir şekilde babasıyla bir daha gezmeye gitmeyeceğini anlattı. Ben de oğluma babasının yanlış anlamış olabileceğini, insanlar arasında bazen iletişim sorunları yaşandığını ve kızmaması gerektiğini söyledim. Bunun üzerine oğlum dönüp bana "Merkür yine geri mi, gidiyor" diye sorunca çok şaşırdım. Acaba biz konuşurken duymuş olabilir mi, diye düşündüm. Fakat o sırada babasıyla seyahatte idi ve "Sen nereden biliyorsun" diye sordum. O da izlediği çizgi filmi anlattı.

Filmde uzaya roket fırlatmaya çalışırken ortaya çıkan terslikler üzerine proje üzerinde çalışanlar Merkür’ün geri gittiği bir dönemde olduklarını anlatmışlar. Dahası gezegenlerin hareketleriyle ilgili detaylı bilgiler verip Merkür’ün dünyaya göre geri gidiyormuş gibi göründüğünden söz etmişler ve bu tip dönemlerde iletişim sorunları yaşandığı gibi üzerinde çalışılan konular ve yapılan işlerle ilgili problemlerin ortaya çıktığını bütün ayrıntılarıyla dile getirmişler.

Çocuk izlediği filmi bütün detaylarıyla annesine anlatmış. Kadın çok şaşırmış. Fakat beni etkileyen kısmı çocuğun izlediği filmden yola çıkarak yaşadıklarını böylesine net bir biçimde yorumlayabilmesi ve babasıyla arasındaki sorunu çözümleyebilmesi oldu.

Şimdiki çocuklar anne-babalarından daha zeki. Yetişkinler pek çok bilgiye sahip olmakla birlikte bu bilgi yaşadıkları hayatın içinde pek işlerine yaramıyor. Çünkü bilginin işe yaraması için doğru yorumlamak gerekiyor. Halbuki çocuklar öyle hızlı kavrıyor ve öğrendiklerini hayata öylesine rahat bir biçimde uyarlıyorlar ki, gelişen çağın değişen gerçeklerini yetişkinlerden çok daha hızlı anlıyorlar.

Sanırım çocuklara bilgiyi aktarıp onları yönlendirmeden yorum yapmalarına izin versek ve sonra dönüp onların yorumunu dinlesek değişen dünyaya daha kolay uyum sağlayacağız.

Heyecanı kontrol edin

Aşk arzuları yükselirken savaş potansiyeli de açığa çıkıyor. Güç ve yeteneklerin sergilenmesi için kuvvetli arzuların uyandığını işaret eden gökyüzünün konumu geçmişin derinliklerinde saklı duran isteklerin açığa çıkacağını gösteriyor. Meydana gelen olaylar kararların yeniden gözden geçirilmesi için zorlayacak. İstekleri gerçekleştirmek için büyük bir heyecanla harekete geçilebilir. Ancak fazla düşünülmeden alınmış kararlar sorunların çıkmasına ve güvenlik ihtiyaçlarının artmasına neden olabilir.
Yazarın Tüm Yazıları