Bu yazın son tatili

Ailece bu yazın son tatilini yapıyoruz şu sıralar. Uzunca bir süre Alaçatı ve peşinden Babakale’de...

Ama tüm ailenin birlikte çıktığı, herkesin işine gücüne ara verdiği, planlarını askıya aldığı bu tip uzun tatil programlarında, başlangıçlar hep stresli oluyor bizde.

Öncelikle "tatil moduna girme", "eğlenmeye hemen başlama" stresleri ile boğuşuyoruz; tabii Emre Berent dışında... Çocuğu doğal olarak kasan bir durum yok zaten, çünkü tüm yaz tatili onun mutlu olması üzerine kurulu. "Çocuk rahat ise aile rahat" felsefesi tüm ailelerde olduğu gibi bizim evde de geçerli... Ne kadar doğru bilinmez ama tatil ortaya çıktığı andan itibaren ilk düşünülen o, yapılan ilk bavul da onun bavulu oluyor.

Alaçatı’dan çıkıp Babakale’ye gitmek için eşyaları toparlarken gördüm ki hepimizden çok eşyası var küçük adamın. Renk renk külotlar, şortlar, yedek mayolar, kitaplar, oyuncaklar, şapkalar, tarağı, jölesi, kendi parfümü, araba oyuncakları, kalemleri, defterleri ve MFÖ, Pink Martini, Phil Collins dinlediğinden kendi I-POD’u...

Sonra biz iki yetişkinin eşyalarına baktım. Kısa, öz ve sadeyiz. Ne makyaj malzemesi, ne yedek giysiler, ne de süslü eşyalarımız var. İkimizin toplam eşyası Emo’nun eşyaları kadar yer tutmuyor. İşte çocuklu kadın ile çocuksuz kadın arasındaki fark da burada ortaya çıkıyor.

"Çocuklu kadın, tatillerde kimdir, neye benzer?" derseniz, işte size cevap:

Çocuklu kadın yanında birkaç yedek bikinisi olmayan, sahil giysileri Süreyya Yalçın gibi çeşitlilik göstermeyen, Eda Taşpınar gibi yatma lüksleri olmayan, aynı pozisyonda 15 dakikadan fazla istese bile kalamayan, çocuğu ile birlikte yatabildiği bir öğle uykusu kendisi için büyük anlam taşıyan kadındır...

Onun için tatilde hayatın anlamı; Alaçatı pazarında gezintiler, sakızlı kahve, sakız reçeli, bir iki ıvır zıvır, bahçeye lavanta kökü ile incik boncuk almak, oğluş ile yapış yapış oyun oynamak, Köşe Kahve’de assam, kişniş, tarçın, yeni bahar, karanfil, zencefil, bal ve süt ile yapılan harika bir "masala çayı" içmek ve Emo tarafından kafasına yapraklar atılan, kolları ısırılan 1,85’lik sevgili ile eylülde Paris’te evlilik planı yapmaktır...

Çocukların yaşına uygun spor seçimi

Doç. Dr. Muharrem İnan, hangi yaşta, hangi sporun seçilmesi gerektiği konusunda "Yüzme tüm yaşlar için uygun bir spor. Öte yandan futbol ve basketbol gibi sporlar da çocukların koordinasyonlarının yeterli duruma geldiği 6 yaş ve sonrası için uygundur" diyor.

Çocuğa uygun sporu seçmek, gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Muharrem İnan, ailelerin spor eğitmenleri ile birlikte çocuğa uygun olan sporu seçmesinin doğru olacağını belirterek şöyle söylüyor:

"Öncelikle erken yaşta spora başlamanın pek çok avantajı var. Bunların arasında en önemlisi, çocuğa düzenli spor yapma alışkanlığının kazandırılması... Fiziksel aktivite, durağan yaşam ve obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca kas-iskelet sistemi gelişimini olumlu yönde destekliyor. Bunlara ek olarak çocuğun sosyalleşmesine yardımcı oluyor, özgüvenini artırıyor. Tüm bu nedenlerle, çocuğun yaşına uygun sporu seçmek önemli."

Doç. Dr. Muharrem İnan, hangi yaşta, hangi sporun seçilmesi gerektiği konusunda ise şöyle konuşuyor: "Yüzme tüm yaşlar için uygun bir spor olmakla birlikte, futbol ve basketbol gibi sporlar, çocukların koordinasyonlarının yeterli duruma geldiği 6 yaş ve sonrası için uygundur. Zıplama gerektiren voleybol ve basketbol sporları, boy uzamasına katkıda bulunacağı için çocukların bu tür sporlara özendirilmesi önemli. Tabii ki bunlar için kesin olarak bir kural koymak mümkün olmuyor ve çocuğun kendi istekleri doğrultusunda bir spora yönlendirilmesi gerekiyor. Şunu da unutmamak lazım ki, sporun etkisi sadece fiziksel değil ruhsal, çünkü ekip çalışmasına yatkın bireylerin gelişmesine de yardımcı oluyor."

Sağlıklı bir fizik için spor şart

Çocukların spor yapmasına engel teşkil edebilecek durumlar arasında kalp-akciğer hastalıkları, metabolik hastalıklar ve bazı ortopedik rahatsızlıklar sayılabilir. Çocukların hızlı büyüme döneminde, kasların kemiklere yapıştığı bölgelerde, aşırı spor aktivitesine bağlı ağrılar ortaya çıkabiliyor. Bu durumda aktivitelere düşük seviyelerde başlanmalı ve yoğunluğu kademeli olarak artırılmalı.

Aşırı spor aktivitelerinden sonra bazen çocuklarda, topuk ve diz ağrısı olabiliyor. Spora başladıktan sonra kemik ve eklem ağrısı olan çocukların pediatrik ortopedist tarafından kontrol edilmesi en sağlıklısı... Ayrıca uzmanlar, sene içerisinde düzenli spor yapan çocuklar ile yaz okulunda spora başlayacak çocukların farklı gruplarda yer almasını öneriyor. Fiziksel ve psikolojik açıdan denge sağlanarak, çocuğun spora teşvik edilmesi tavsiye ediliyor.

Sporda karşılaşılabilecek kazalar

Yaz okullarında gelişebilecek spor kazaları arasında en önemlileri kas-iskelet sistemi yaralanmaları, düşmeler ve suda meydana gelebilecek kazalar oluyor. Gerekli fiziksel önlemlerin alınmasının yanı sıra çocuklara olası yaralanmalara karşı eğitim verilmesi faydalı...

Çocuk yaptığı spora uygun kıyafetler giymeli. Bisiklet kullanan çocuklar mutlaka kask takmalı. Tatil merkezlerinde ya da havuzlu sitelerde, çevre düzenlemesi çocukların havuza düşmesini engelleyecek şekilde olmalı. Bu gibi yerlerde gerekli durumlarda uygun müdahaleleri yapabilecek sağlık personelinin de bulunması önem taşıyor tabii...

Boğaz’a karşı pazar keyfi

Portaxe Shine, her pazar 10:00-14:00 saatleri arasında brunch keyfi sunuyor. Boğaz manzaralı bir konumda bulunan mekanın brunch büfesinde farklı damak zevklerine uygun birçok seçenek mevcut. Yenilenen tatlı büfesinden havuçlu muffinin, badem tatlısının ve karamelize kayısılı muhallebinin tadına doyulmuyor. İstediğiniz malzemelerle yaptıracağınız menemen ve omlet çeşitleri, kıymalı kol böreği ve sebze graten de favoriler arasında... Tabii klasik Türk kahvaltısının vazgeçilmez lezzetleri de mönüde yer alıyor. Rezervasyon: (0212) 277 82 33

Modanın minik takipçileri

İdilbaby&Mamino’da, 0-4 yaş arası bebekler için birbirinden sevimli giysi ve aksesuvar var. Farklı tasarımları ön planda tutan marka, özellikle klişe çocuk giysilerinden sıkılan ve çocuk giyiminde yenilik arayan ebeveynleri hedef alıyor.

Kediler Şehri

Pafrika ormanlarında bir grup etkisiz hale getirilememiş kedi yaşamaya devam etmektedir. Bu kediler şef Moloch tarafından yönetilen bir ordu ile dünyayı eski düzenine kavuşturmaya karar verirler. Kediler Şehri, bugün vizyona giriyor.

Ariel su altında mücadele veriyor

Ariel’in henüz Prens Eric ile tanışmadığı, karaya ayak basmadığı ve deniz altı krallığı Atlantica’da müziğin yasak olduğu zamanlara geri dönün. Ailesine karşı görevleri ve müzik aşkı arasında kalan Ariel, hayatının en zor kararını vermek zorundadır. Bu genç deniz kızı, arkadaşları ve altı eğlenceli kız kardeşinin de yardımıyla krallığa müziği, arkadaşlığı ve sevgiyi getirebilecek midir?

Gizemli bir doğal müze

Kapadokya, gerçeküstü bir görüntü sergileyen peri bacaları, ilk Hristiyanlar’ın kayaları oyarak yaptıkları barınak ve kiliseler, yeraltı kentleri, bahçeler, bağlar ve yöresel şaraplarıyla unutulmaz bir tat bırakır anılarda. Bu yöreye bir yolculuk yapmaya niyetliyseniz, Dedeman Cappadocia Resert Otel’de konaklayabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi: (0384) 213 99 00

Spor meraklılarına özel

Hyatt Regency Istanbul’un sağlık ve spor merkezi Gaia Fitness Centre&Spa, tam teçhizatlı ekipmanlarla zenginleştirilmiş fitness stüdyosu, yoga ve pilates için tasarlanmış egzersiz odası, masaj, yüz bakımı, vücut bakımı ve özel bakımları sunan 4 ayrı terapi odasıyla spor meraklılarını bekliyor.

Ayrıntılı bilgi: (212) 368 1148
Yazarın Tüm Yazıları