Bu jesti çocuklar konuşacaklar

HER adımın mutlaka bir karşılığı mı olmalı?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ermenistan ziyareti, bazı çevreleri çok rahatsız etti. Onların arasında, ideolojisinin temelinde barış olması gereken CHP de var.

Ermeni diyasporası soykırım iddialarından vazgeçmeyecek, Azerbaycan’daki işgal sona ermeyecek ve Ağrı Dağı, Ermenistan kültürünün temelindeki Ararat olmaktan çıkmayacak diye Gül’ün Ermenistan’a gitmiş olması "tam bir fiyasko" mu sayılacak?

Evet, bu kadar köklü sorunların çözümü bir ziyaret ile mümkün değil. Ama bir iyi niyet jesti de dünyanın sonu değil.

Hiçbir katkısı olmasa, iki taraftan da birçok insanın anılarına kazınacak bu jest.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Venizelos’un Türkiye ziyareti, Mustafa Kemal ile verdikleri barış mesajı bugün hálá anlatılıyor. Barış girişimlerine ilham veriyor.

Ter Petrosyan ile Özal’ın buluşmaları da öyle.

Düşmanlığın kader olmadığını anımsatan jestler bunlar.

Sorunlar kilitlenip donduğunda bu anıları anımsayanlar iyi ki var.

***

ÖNCEKİ
gün eski DSP milletvekili, arkadaşım Gönül Saray’dan bir mesaj geldi. İzmir’de yayınlanan Yenigün Gazetesi’ndeki sütununda Cumhurbaşkanı Gül’ün Erivan’a gidişini değerlendirmişti.

Gönül Saray, Ermenistan ile sorunların çözülmesi için emek veren siyasetçilerdendi.

Ben de bu çalışmalara katıldım zaman zaman. Ermenistan’dan kadınlar, gazeteciler arasındaki toplantılara, barış girişimlerine katıldım.

Ama ilerleyemedik maalesef.

Siyasi irade eksik olunca, sivil toplum girişimlerinin başarılı olması mümkün değil. Gönül Saray da bu konuya değiniyor.

"6 yıl önce Anneler Günü dolayısı ile; Ermeni kadın milletvekillerini Türkiye’ye davet ederek, bir deklarasyon imzalamış, her iki ülke parlamentosunda, her iki ülkenin çıkarları ve işbirliği yönünde çalışmalar yapacağımızı beyan etmiştik" diye yazıyor Gönül Saray "En önemlisi ise; sorunların çözümünün, yalnızca Ermenistan ve Türkiye tarafından yapılması gerektiğini, aramızda üçüncü ülkelere gerek olmadığını belirtmiştik. İç ve dış basında oldukça güçlü bir şekilde yer bulan bu girişimimize en büyük tepki, Türkiye’de MHP grubundan, Ermenistan’da ise muhalefetten gelmişti. Zamanın hükümeti bu girişimimizi devam ettirecek gücü kendilerinde göremedikleri için yalnız bırakılmıştık."

***

İŞTE
şimdi siyasi irade ortaya çıkıyor. Hem Ermenistan hem de Türkiye tarafında.

Yok mu? Bu yakınlaşmayı torpillemek isteyenler tabii ki var.

Diaspora tırnaklarını kemiriyor, olayı iç siyasete malzeme yapmak isteyenler, milliyetçilik yarıştırarak, yumuşama iklimini solumaya hazırlanan binlerce sıradan insanın özlemini ellerinin tersiyle itip ayrımcılık tamtamları çalanlar, intikam şarkıları söyleyenler tabii ki var. Her iki tarafta da var.

Bu ziyaret onları susturmayacak ama sorunları aşma isteği daha da güçlenecek.

Yaratıcı çözüm arayışları her iki tarafta da artacak. Bundan etkilenecek coğrafyaya Azerbaycan da dahil olacak.

Biz bunu istemiyor muyuz? Türkiye’nin yaratacağı barış ikliminde dünya dengelerine ağırlığını koyan Pax Turca’yı?

Çocuklara acıların değil, kardeşliğin hikayelerini anlatmayı?
Yazarın Tüm Yazıları