Bir yılın anatomisi

ALMANAKLAR ilgimi çeken türler arasında yer alır.

Haberin Devamı

Geride kalan yılın özetini veren bu tür kitaplar, içinde bulunduğum yılı değerlendirmemde, geçmişten bugüne kalan sorunların durumunu saptamada başvurduğum kaynaklar arasında yer alır.

Hürriyet Almanak 2012’nin sayfalarını çevirirken, bir kez daha yıllıkların önemini vurgulamak istedim. Almanaklar, bellek tazelemek için kullanılmalıdır, çünkü bugün dünü unuturuz eğer bu tür kitaplar olmasa.

Öyle temel sorunlar vardır ki, bunlar bir yıl içinde çözüme ulaÅŸamazlar, onların seyrini takip etmemizde yardımcı olurlar.Â

Hürriyet Almanak 2012, bir yılın Hürriyet’inden seçilmiÅŸ haberler, fotoÄŸraflardan oluÅŸuyor. Â

Her gün gazeteyi okuduğum halde, bazı haber ve fotoğraflarla tekrar karşılaştığımda, geçen yıl hakkında daha doğru, bugün de geçerli yargılar veriyorum.

Bir başkası bize bir olayı, bir kişiyi, bir durumu anlatırken, sahi böyle miydi, sorusuyla hayretimizi bildiririz. Oysa biz de onları yaşamış, fakat unutmuşuzdur.

Benim için almanaklar, bir yılın popüler tarihidir. Aralarında derin etki bırakan olaylar, daha sonrası için de muhakkak kayıt altına alınacaktır... Siyasetten toplumsal olaylara, magazinden spora kadar zengin bir okuma hazinesi vardır bu kitaplarda.

Çok kullanılan bir benzetme bu kitaplar için geçerlidir. Günlük gazetede ağaçları görüyorsunuz, almanakta ise ormana bakıyorsunuz. Günlük gazetede ayrıntıya bir göz atıyorsunuz, almanakta seçici davranarak, bir olayın ayrıntısına inebiliyorsunuz.

Hürriyet Almanak 2012’nin içerik düzenini tanıtmalıyım.

İlk sayfada İçindekiler listesi yer alıyor. İlginizi çeken olayı, haberi buradan bulabilirsiniz.

Daha sonraki sayfa düzeni de şöyle:

Her ay, ayrı bir bölümü oluşturuyor kitapta, o ayın haberleri de alt başlıklar, bölümler olarak sıralanıyor. Ondan sonra da o ayın gün gün bilgileri sayfaya konuluyor.

Bazı sayfaları okuyup, bazı fotoğrafları gördüğünüzde, almanağın değerini, önemini, işlevini kabul edeceksiniz.

* * *

Haberin Devamı

YILLIKLAR konusu açıldığında elbet bazı özlemlerimi yazacağım.

Sanat yıllıkları çıksa da, şiir yıllıkları yayınlansa da hâlâ Varlık Yıllığı’nı, Nesin Vakfı Yıllığı’nı arıyorum.

Varlık Yıllığı, bir yılın bütün sanat türlerinin, edebiyatının dökümünü yapardı. Şiirden romana, öyküye, deneme/eleştiriye kadar geniş bir edebiyat yelpazesini kapsardı. Müzik, sinema da vardı. Özellikle Sami N. Özerdim’in hazırladığı biyografiler bizim için çok değerliydi.

Nesin Vakfı Yıllığı ise sadece edebiyata ayrılmıştı. Yaş dönümleri konuşmaları, bir yılın dökümü, gerçekten bugün de belgesel bir önem taşıyor.

Bazı kişiler, toplu bilgilerin internetten alınacağını söyleyebilirler. Ancak eleştirileri onlardan okumak mümkün değil. Üstelik kitabın kalıcılığı inkâr edilemez.

Bir aralık, birkaç sayı yayımlanın Hayati Asılyazıcı’nın Sinan Yıllığı’nı anımsatalım.

Şiir yıllıklarının nasıl tartışmalara neden olduğunu bütün edebiyat okurları bilir. Ben bu tartışmaları olağan karşılıyorum, böyle seçimlerdeki nesnellik oranı her zaman öznelliğin gölgesinde kalır. Gene de yararlı yanları olduğu iddia edilebilir, tabii tersi de.

* * *

Haberin Devamı

HÜRRİYET ALMANAK 2012’nin kitaplığınızı zenginleştireceği kanısındayım.
Başvuru özelliğini de unutmayın.

Hürriyet Almanak 2012, Yayın Yönetmeni: Hulusi Oran.

Yazarın Tüm Yazıları