Bilerek gezebilmeniz için

BİLİNMEDİK, görülmedik yerleri keşfetmek, orayı görmek meraklısı için büyük bir tutkudur. Zaten onlar olmasaydı, bugün dünyanın birçok bölgesini bilmiyor olacaktık.

Haberin Devamı

Geziyi bu nedenle, birtakım gerekçelerle yapanlar için beş tane, yararlanacakları, örnek alacakları kitap yayımlandı.
Beş ciltten oluşan, bilgiler veren, çok güzel fotoğrafların süslediği dizinin editörü Celâl Üster. Kitaplar, içinde gezi tutkusu olan herkesi bu kitapları okumaya, daha da önemlisi bu gezileri yapmaya hazırlıyor:
“Öykü bu ya, seneler seneler evvel bir ressam varmış; uğraşı, haritalar çizmek olan bir ressam. Gel gör ki, ne zaman bir dünya haritası çizmeye kalksa, karısı hemen atılır, “Sevgilim, şuracığa bir ada konduruver, yalnız benim olsun!” dermiş. Ressam da karısının bu masum isteğine boyun eğer, küçücük bir ada imgesi kondururmuş haritaya. Enginlerde bir serap, bir düşlem, bir gönül adası.
O zamanlar, böylesi adaların hiç eksik olmadığı haritaların, yedi deryaya nam salmış amiralleri bile yanılttığı söylenir. İspanyolların Yenilmez Armada’sını bozguna uğratan İngiliz donanmasının komutanı Sir Francis Drake, Britanya sularına doğru yelken açmışken, savaşta ele geçirdiği bir haritayı masaya yayar, incelemeye koyulur. Derken haritadaki bir adadan gemilerine içme suyu almayı düşünür ve tutsaklar arasındaki bir İspanyol denizciye bu adayı soracak olur. İspanyol gülümseyerek, “O adayı bulabileceğinizi hiç sanmam” der. “Kimbilir hangi senyoranın gül hatrına kondurulmuştur haritaya!”
Ne zaman gündelik koşuşturmaların sıradan kaygılarından bunalsam, içimden dünyanın kızılca kıyametinden uzaklara kaçmayı geçirsem, hocam Akşit Göktürk’ün İngiliz Yazınında Ada Kavramı adlı kitabında okuduğum bu öyküyü anımsarım.
Günümüz yaşamının dayattığı tekdüzelikleri ne zaman kırmak istesek, ne zaman kendi düşlerimizin haritacısı olmayı düşlesek, hiç unutmayacağımız bir yolculuğa çıkmayı, hep anımsayacağımız bir adaya gitmeyi, belleğimizden çıkmayacak yerler görmeyi, hep yapmak isteyip de bir türlü yapamadığımız bir şey yapmayı, belki de yeryüzünün hiç görmediğimiz yerlerinde uzun uzun yürümeyi geçiririz aklımızdan.”
Steve Watkins, Clare Jones, Steve Davey, Marc Schlossman’ın imzalarını taşıyan kitaplar, sizin gezi duygunuzu fazlasıyla tatmin edecek, özgün yollar, yerler öneriyor.
Gezginler İçin Unutulmaz Yolculuklar’da 66 No’lu Otoyol’da yolculuktan Okavango Deltası’nda Safari, Ruanda’da Dağ Gorillerinin izini takip edebilirsiniz, Pekin’den Semerkand’a İpekyolu’nu seyrederek ilerleyebilirsiniz, İrlanda’da Atlı Karavan ile gezi yapabilirsiniz.
İngiltere’de Göller Bölgesi’nde yürürken İngiliz şair William Wordsworth’ün ünlü şiiri “Nergisler”de ‘...yürüyorum, bir bulut kadar yalnız...’ diyen şairin nerelerden esinlendiğini anlamamız çok da zor olmaz. Gezginler İçin Unutulmaz Yürüyüşler, yürümeyi sevenler için reddemeyecekleri öneriler bulunan bir kitap. Tenha yürüyüş parkurlarını tercih edenler Norveç’i seçebilirler.
Endülüs İspanyası’nda Celep Yolları, Hindistan’daki Darjeeling Çay Yürüyüşü hattâ Türkiye’deki Likya Yolu, değişen yaşam biçimini gösterdiğinden ilgi çekici olabilir:
“Endülüs’ün celep yollarına adım attığınızda, araziye yüzyıllarca damgasını vurmuş bir yaşam biçiminin içinde yürürken bulacaksınız kendinizi. Bu aşınmış yollar çobanlar, katırcılar ve keçi sığırtmaçları tarafından kullanılmış doğal koridorlar. Neyse ki bugün onları keşfetmek için sürüye ihtiyacınız yok.
Steve Davey, Gezginler için Unutulmaz Yerler kitabının başında unutulmaz kavramına açıklık getiriyor ve gerçekten de “Ömrümüzün sonuna kadar bir daha aklımızdan hiç çıkmayacak” yerlerden oluşan sıradışı bir rehber veriyor bizlere.
St.Petersburg’a, Kamboçya’ya, Bangkok’a, İspanya’da Granada’ya, Mısır’a, Galapagos’a ve daha pek çok yere gidip, unutamayacağınız bir seyahat tecrübesi yaşayabilirsiniz.
Steve Davey ve Marc Schlossman’ın hazırladıkları Gezginler İçin Unutulmaz Adalar, daha da özel bir gezgin tipi için önemli. Çünkü adayı sevenlerin bu cilde ayrı bir ilgi göstereceğinden kuşkum yok.
Gezginler İçin Unutulmaz Şeyler’in “Asya’dan Avrupa’ya Geçiş, İstanbul, Türkiye” bölümünü mutlaka okuyun.
Geziye çıkmadan önce bu kitapları okumanızı salık veririm. Çünkü nasıl bir geziyi arzuladığınızı düşünüp ona göre bir seçim yapacaksınız. Tabii sözkonusu gezi, yurtdışı rotasını içerirse daha etkili sonuçlar alacağınıza kuşkum yok. Ola ki birgün aynı formatta Türkiye için de böyle kılavuz kitaplar hazırlanırsa, onlar da şüphesiz aynı öneme ve güzelliğe sahip olacaktır.
Fotoğraflara bakarak da o yeri seçebilirsiniz. Kitaplığı zenginleştirecek kitaplar çok gezen mi bilir, çok okuyan mı sorusuna “çok gezi kitabı okuyan” dedirtecek cinsten.

Haberin Devamı

Steve Watkins-Clare Jones, Gezginler İçin Unutulmaz Yürüyüşler / Steve Watkins-Clare Jones, Gezginler İçin Unutulmaz Yolculuklar / Steve Watkins-Clare Jones, Gezginler İçin Unutulmaz Şeyler / Steve Davey, Gezginler İçin Unutulmaz Yerler / Steve Davey-Marc Schlossman, Gezginler İçin Unutulmaz Adalar / BBC BOOKS serisi, BOYUT Yayın Grubu

Haberin Devamı

DOĞAN HIZLAN’IN SEÇTİKLERİ

Kemal Özer Günlerle Yolculuk (2 Cilt) Hayal
Onat Kutlar Karameke YKY
J.M.G. Clezio Açlığın Şarkısı Turkuvaz
Hakan Günday Ziyan Doğan Kitap
Jeanne Achterberg Kadın Şifacılar Everest

Yazarın Tüm Yazıları