Bankalar faizleri ve masrafı kıstı, bayrama 750 bin kredi hazırladı

BANKALAR, bu bayram bireysel kredi kullanmak isteyen müşterilerinden isteyene masraf, isteyene de faiz yansıtmayacak. Ayrıca, taksitler 2010 yılı başına kadar ötelenebilecek. Bu yolla, Şeker Bayramı’nda 750 bin kişiye birden kredi kullandırma yoluna gidilecek.

Haberin Devamı

ŞEKER Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte rekabeti bireysel kredilere kaydıran bankalar, uygun ödeme planlarını içeren geleneksel bayram kredilerini peş peşe devreye sokmaya başladı. Faiz ya da masraf tercihi yapılabilecek bayrama özel kredilerde, taksitleri 2010 yılına kadar öteleme imkanı da sağlanıyor. Bu yolla, 750 bin kişiye bireysel kredi kullandırmayı hedefleyen bankalar, bazı kuruluşlarla da işbirliği yaparak, bayram öncesi piyasaları canlandırmayı hedefliyor.
Hesabı iyi yapın
Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre. Ekonomik krizin etkisiyle ihtiyaçlarını erteleyen tüketicileri cazip faiz ve ödeme koşullarıyla çekmeyi amaçlayan bankaların bayrama özel bu kredileri kullanmadan önce, toplam maliyet hesaplarının da iyi yapılması gerekiyor. Çünkü, sıfır faizli diye devreye sokulan bazı kredilerde, komisyon ve dosya bedeli adı altında alınan masraflar ikiye katlanıyor. Bu da, 5 bin TL’lik bir sıfır faizli kredide masraf, 300-350 TL’den 650 TL’ye kadar çıkabiliyor. Buna 45-67 TL arasında değişen sigorta bedelleri de ekleniyor. Masrafların sıfırlandığı bayram kredilerinde ise bu bedeller faize eklenmiş olabiliyor. Bayrama özel ihtiyaç kredilerde faizi sıfıra indirip, sadece masraf alan bankalar arasında İş Bankası, HSBC, Yapı Kredi ve Garanti ön plana çıkarken, ING de taksitler 4 ay erteliyor. Bazı kuruluşlarla işbirliği yapan Halk Bankası, bayram öncesi uygulamaya koyduğu ev yenileme kredisine yüzde 0.33’ten başlayan faizlerle dikkat çekerken, bunu yüzde 0.59 ile Garanti Bankası izliyor.
Geçen yıl 5 milyon 838 bin 184 kişi toplam 55 milyar 246 milyon TL’lik tüketici kredisi kullandı. Tüketici kredisi alanların 5 milyon 26 bin 694’ü, 31 milyar 938 milyon TL’lik ihtiyaç kredisi kullanırken geri kalanını taşıt ve konut kredileri oluşturdu. Ocak-Mart 2009 döneminde ise 1 milyon 299 bin 587 kişiye, 10 milyar 786 milyon TL tutarında tüketici kredisi kullandırıldı. Kredi kullanan kişi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azalırken, aynı dönemde kullandırılan kredi miktarı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranında geriledi. Ekonomik krizin neden olduğu bu azalmayı, dosya masrafı almayıp, düşük faiz ve uzun vade imkanları ile artırmayı hedefleyen bankalar, okulların açılmasına da denk gelen Şeker Bayramı’nda, 750 bin kişiye birden bireysel kredi kullandırmak için cazip kampanyaları devreye soktu.

Haberin Devamı

Hangi bankanın bayram paketinde neler var

Haberin Devamı

İŞ BANKASI: 22 Ağustos-30 Eylül dönemini kapsayan Geleneksel Bayram Kredisi, faizli ve faizsiz seçeneklerden oluşuyor. Banka, faizsiz kredi almak isteyenlerin komisyon ücretini iki katına çıkarıyor. Normal komisyon ödeyip faizli kredi almak isteyenlerde yüzde 0.65 üzerinden kredi kullanabiliyor. 5 bin TL üzeri kredi tutarında ise bu faiz yüzde 1.25’e çıkıyor. Kampanya kapsamındaki kredi 36 ay vade ve 10 bin TL ile sınırlandırılıyor.

 HSBC: İsteyene masrafsız, isteyene faizsiz Bayram Kredisi kampanyasını başlattı. İsteyen müşterilere hiç masraf ödemeden 1-36 ay vadede aylık yüzde 1.49 faizle 5 bin TL’ye kadar bayram kredisi kullandırıyor. Belirli bir komisyon karşılığında faizsiz kredi kullanmak isteyen müşteriler de 5 bin TL’ye kadar 12 ay vadede yüzde 0’la bayram kredisi kullanabiliyor. Masraf ise 2 bin 500 TL’lik krediye kadar 249 TL, 5 bine kadar ise 449 TL oluyor. Ancak masraflara sigorta primi dahil edilmiyor.

Haberin Devamı

AKBANK: Bankanın 30 Eylül’e kadar sürdürmeyi planladığı kampanyaya göre, faiz oranı yüzde 1.15 olurken, masraf ise 200 TL olarak belirleniyor. Kampanya 10 bin TL ile 24 ay vade seçeneğine kadar sınırlandırılıyor.

GARANTİ: Ramazan’a özel “Açık Büfe Kredi” kampanyasını başlatan Garanti Bankası, 5 farklı seçenek sunuyor. Buna göre, müşterilere kampanya kapsamında yüzde 0.59 faizli ve 159 lira masraflı düşük faizli kredi kampanyasında 10 aya kadar en fazla 3 bin TL kredi kullandırılıyor. Masrafsız kredide ise faiz yüzde 1.59 olurken, kredi tutarı en fazla 50 bin TL, vade ise 60 ay oluyor. Sıfır faizli kredide en fazla 4 bin TL için 10 ay vade uygulayan banka, faizi sıfıra düşürürken, masrafı 250 TL’den 400 TL’ye çıkarıyor.

Haberin Devamı

DENİZBANK: ‘İndirimli Düşeş Kredi’ adını verdiği kampanyaya göre, yüzde 0.66’dan başlayan faizler ve 66 aya kadar vade seçenekleri sunuyor. Ayrıca müşterinin tercihine göre taksitleri 2010 yılından itibaren başlatılabilme imkanı veriliyor. Yüzde 0.66 faizle 12 aya kadar,  yüzde 1.49 ile 66 aya kadar vade imkanı sağlanıyor.

ŞEKERBANK: 2 ay taksit ertelemeli ve kefilsiz bayram kampanyası başlatan Şekerbank’ın “İhtiyaç Kredisi Bayram Kampanyası” göre en fazla 5 bin TL kredi ve 12 ay vade için  yüzde 0.79 faiz uygularken, 60 aya kadar vadelerde ise yüzde 1.24 faiz yansıtılıyor. 10 bin TL’ye kadar olan bayram kredisinin faiz oranı ise 12 aya kadar yüzde 0.99,
60 aya kadar ise yüzde 1.29 oluyor. Şekerbank’ın en fazla 25 bin TL krediye uygulayacağı faiz oranı da 60 ay için yüzde 1.34 olarak belirleniyor.

Haberin Devamı

CITIBANK: Faizleri yüzde 0.99’a kadar düşüren banka, bayram kredisi kapsamında en fazla 3 bin TL’lik kredi kullandırıyor. 99 TL masraf alınan bu kampanyada vade ise 12 ay ile sınırlandırılıyor.

ANADOLUBANK: Bayrama özel hazırladığı kredi kampanyasında işsizlik sigortası hediye eden banka, ‘Bayram Ettiren Kredi’ adı altında bir paket sunuyor. Kredi istenilen tutarda sağlanabilirken, 90 lira sabit komisyon alınıyor. Faiz yüzde 1.49 olarak belirlenirken vade de 36 ay ile sınırlandırılıyor.

YAPI KREDİ: Faizsiz Kredi, Masrafsız Kredi ve Çiçek Gibi Kredi olmak üzere 3 farklı seçenek sunan Yapı Kredi, vade sonuna kadar faiz ödemeden, sadece peşin komisyon ile bu krediyi kullanabilme imkanı tanıyor. Faizsiz kredide en fazla 12 aya kadar 5 bin TL kullanılabilirken, 650 TL masraf alınıyor. Hiçbir masraf veya komisyon ödemeden, sadece faiz ödeyerek kullanılabilecek Masrafsız Kredi’de ise tutar ve vade sınırı 10 bin TL ve 24 aya çıkarken fazi de yüzde yüzde 1.99 oluyor. Çiçek Gibi Kredi’nin ise faizleri aylık yüzde 0.64’den başlıyor ve en fazla 20 bin TL krediye 36 aya kadar vadelendirilebiliyor.

VAKIFBANK: Bayrama özel olarak çalışanlara 5 bin TL için 399 TL masraf bedeli ödeyenler, sıfır faizle kredi kullanma imkanı sağlanıyor. Aylık yüzde 0.63 faiz oranıyla kredi kullananlara da sadece 199 TL masraf uygulamasında bulunuluyor.

ING: En az 1000 en fazla 2 bin 500 TL kredi kullandıran banka, müşterilerine kredi taksitlerini 4 ay erteleme fırsatı sunuyor. 89 lira masraf alan ING banka, yüzde 0.89 faiz ve 12 ay vade imkanı sunuyor.

HALKBANK: Yapı sektöründe faaliyet gösteren firmalarla işbirliği yapan banka, bu kuruluşlardan yapılan alışverişlere karşılık yüzde 0.33’den başlayan faiz oranlarıyla ev yenileme kredisini devreye soktu.

Yazarın Tüm Yazıları