Babamın ticaret merakı

1970’lerin sonlarına doğru ailem Ankara’ya taşınma kararı aldı. Çünkü sevgili babamız hem serbest mühendislik-müteahhitlik yapıyor, hem de tüccar olmadığı halde ticaretle uğraşıyordu.

Şimdi "Ne alakası var Sahrap Hanım babanızın ticaretle uğraşmasının Ankara’ya gidişinizle" dediğinizi duyar gibiyim. Anlatacağım efendim. Elazığ’ın Hazar Gölü kıyısındaki Sivrice ilçesinin kurufasulyesi pek meşhurdu. Biz, bu fasulyenin lezzetini ve şeklini Kelkit’in şekerfasulyesine benzetirdik.

Fasulye ticareti yapan ahbaplarımızın müthiş ısrarı üzerine o yıl babam da yüz ton fasulye alıp ambara yığdırmıştı. Ancak aksilik bu ya, kışın çok sert geçtiği Elazığ’a o kış hiç kar yağmamıştı ve biz Elazığ’da o yıl sonbahar tadında bir kış yaşadık. Dolayısıyla o yıl kurufasulye satışları çok düşük oldu. Kışın satılması gereken kurufasulye neredeyse ilkbahar sonuna kadar babamın elinde kaldı. Daha sonra babam İstanbul’a giderek elinde kalan fasulyeyi zararına da olsa satmayı başardı. Ancak bütün bu olup bitenden sonra bizim aileye Ankara yolu görünmüştü. Ankara’da bizi nasıl bir hayatın beklediğini bilmiyorduk. Dilerseniz bunu yarın öğrenelim.

Karışık otlu kişloren

Malzeme listesi

Hamuru için;

250 gr bitkisel margarin (yumuşamış olmalı)

2 yemek kaşığı yoğurt

1 adet yumurtanın sarısı

1 çay kaşığı tuz

1 paket kabartma tozu

4 su bardağı un

Kremalı karışım için;

15-20 yaprak ıspanak

8-10 yaprak pazı

1 adet yeşil taze soğan

1 demet taze nane

1 demet dereotu

1 demet maydanoz

2 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay kaşığı kırmızı pul biber

2 su bardağı süt

1 tepeleme yemek kaşığı un

3 adet yumurta

1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Unu derin bir yoğurma kabına koyun. Üzerine tuz ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan yağı, yoğurdu ve yumurta sarısını ilave edip yoğurmaya başlayın. Malzemeleri birbirine iyice karışıncaya kadar yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında olan ve ele yapışmayan hamuru toplayıp üzerini hafif nemli bir mutfak peçetesiyle örterek oda sıcaklığında 20-30 dakika bekletin. Sütü orta boy bir kaseye koyun. Bir taraftan tel çırpıcıyla çırparken, bir taraftan da yumurtaları ve unu ekleyin.

Rendelenmiş peyniri de katıp karıştırın. Tuz ve karabiberi serptikten sonra tekrar karıştırıp bir kenarda bekletin. Ispanak ve pazı yapraklarını yıkayıp süzün. İncecik doğrayarak geniş ve derin bir kaseye koyun. Yeşil soğan, taze nane, dereotu ve maydanozu da ayıklayıp incecik doğrayarak aynı kaba ilave edin. Tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi ekleyip elinizle tıpkı hamur gibi yoğurarak sebzeleri yumuşatın. Sebzeleri yumurtalı sütlü karışımın içine aktarıp çatalla karıştırın. Dinlenen kişloren hamurunu 25-30 santim çapındaki büyük boy ve yağlanmış bir tart kalıbına, kenarlarını 2-3 santim yükselterek yayın. Hamuru çatalın ucuyla 4-5 yerinden delin. Hazırladığınız sebzeli kremalı karışımı hamurun üzerine aktarın. Kişloreni, 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 40-45 dakika pişirip çıkarın. Dilimleyin ve sıcak sıcak servise sunun.

Not: İsterseniz 8-10 yaprak ebegümeci, ısırgan otu, kuzu kulağı gibi yabani otlar da ilave edebilirsiniz.

Sütlü ısırganotu çorbası

Malzeme listesi

1 demet taze ısırgan otu ya da 250 gr kuru ısırgan

1 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı mısır unu

1 yemek kaşığı tereyağı

5 su bardağı et suyu

3 su bardağı süt

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Eldiven kullanarak ısırgan otunu ayıklayıp saplarını atın. Yapraklarını kaynayan tuzlu suya aktarıp 10 dakika haşladıktan sonra süzün. Tereyağını çorba tenceresinde eritip üzerine un ve mısır ununu ekledikten sonra, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun.

Diğer taraftan, süt ve et suyunu derin bir kapta karıştırıp kavurduğunuz una azar azar ekleyin. Sürekli karıştırarak çorba kaynayıncaya kadar pişirin. Tuz, karabiber, toz şeker ve haşlanmış ısırgan otunu ilave ettikten sonra, 15 dakika daha pişirip ocaktan alın. Üzerine kırmızı pul biber serpiştirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları