Aşık Veysel ve Neşet Ertaş’la büyümek

Çocukluğumda, dinlediğim onca müzik arasında Aşık Veysel’in sazını hemen tanırdım. Onun bağlama çalışı, çalarkenki tavrı, türkülerini yorumlama şekli yüreğimi en derin noktasından yakalar, içimi burkardı.

Haberin Devamı

Bugün, ne zaman Aşık Veysel dinlesem, çocuklarımın şaşkın bakışları arasında, içli içli ağlarım. Onun sesinden yıllarca dinlediğim “Benim sadık yarim kara topraktır” dizesiniyse babam öldüğünde daha iyi anladım.

Gençlik yıllarıma denk düşen zamanlarda, Ankara’da kulağım Neşet Ertaş’la tanıştı. ODTÜ yıllarımda dilimizde hep onun “Tane Tane Benleri Var” ve “Mühür Gözlüm” türküleri vardı. Sonra onu bir ara kaybettim; “Almanya’ya gitti” dediler.

Neredeyse bin yıllık kültürümüzde geçmişle gelecek arasında köprü oluşturan türküleriyle bizi kalbimizden yakalayan bu Anadolu dervişleri hiçbir zaman unutulmayacaklar. Çünkü kalpten kalbe giden bütün yollar onların türkülerinden geçer.

Bu dünyanın yalan olduğunu, gerçek zenginliğin gönülden geldiğini, ayrımcılık yapanlardan, kibirli insanlardan uzak durmamız gerektiğini onlardan öğrendik biz.
Gönlümüzde daima yaşayacak olan bu hazinelere, tekrar kavuşana kadar hoşçakal demek istedim.

Haberin Devamı

Cevizli samsa tatlısı

Ceviz içi, damla çikolata, tozşeker, tarçın ve yumurta akı bir kaseye aktarılıp çatalla iyice karıştırılır. (karışım macun kıvamına gelmeli) Dondurulmuş milföy hamurları tezgahın üzerine yan yana dizilip buzlarının çözülmesi için 5 dakika kadar beklenir. Yumuşayan hamurların üzerine cevizli malzemeden serpiştirilir.
Hamurlar rulo yapılıp fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirilir. Üzerlerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Rulolar keskin bir bıçakla ortadan ikiye bölünür. Rulolar 5 dakika önceden 200 dereceye ayarlanmış fırında, üzerleri sarı kahverengi oluncaya kadar, 20-25 dakika pişirilir. Diğer taraftan, şerbetin hazırlanması için; tozşeker ve su küçük bir tencereye aktarılıp kısık ateşte kaynayıncaya kadar pişirilir. Kaynamaya başlayınca limon suyu eklenip 2-3 dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Sıcak şerbet fırından çıkan sıcak tatlıların üzerine gezdirilir. Soğuması beklenip servise sunulur.
Not; İstenirse iç harcına 2-3 adet tavla zarı formunda doğranmış kayısı katılabilir. Şerbet tercih edilmiyorsa, sıcak haldeki milföylerin üzerine (fırından çıkar çıkarmaz) bol miktarda pudraşekeri serpiştirilebilir. Tatlı lezzetinden hiçbir şey kaybetmeyecektir.

Haberin Devamı

Malzeme listesi
 
-6 adet kare hazır milföy hamuru
-1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
-varsa 2 yemek kaşığı damla çikolata
-1 çay kaşığı toz tarçın
-2 yemek kaşığı tozşeker
-1 adet yumurtanın akı
-1 adet yumurtanın sarısı
Şerbeti için;
-1,5 su bardağı tozşeker
-2 su bardağı su
-2 çay kaşığı limon suyu

Yazarın Tüm Yazıları