Amy Winehouse’un kendine hayrı yok beni nasıl iyileştirsin

Rafta görür görmez dikkatimi çekti: İyileştiren Şarkılar.

Toplama bir albüm ama diğerlerinden farkı, başka başka insanların söylediği şarkıları bir araya getiren kişinin psikolog olması; Psikolog DJ Cenk Erdem.
Hem psikolog hem DJ. Komedyen ikili Cenk ve Erdem’le karıştırmayın. Bu sadece tek bir kişi.
Albümü kaptığım gibi eve gittim. İyileştirme vaadinde bulunan her şeye hazırım bu aralar.
Kapakta son derece naif bir çizim var. “Güneşin altında, çimlerin üzerinde maksimum kart çarpısı gibi olmuş bir Cin Ali” olarak tarif edebilirim.
İyileştirme sürecini hızlandırmak, albümün etkisini artırmak için kendime bir bitki çayı koydum önce, sonra geçenlerde kahve sehpasının ortasına yerleştirdiğim minyatür zen havuzunu fişe taktım. Çaresizce iyileşmeye çalışıyorum ya, bu aralar her akşam düzenli olarak Deli İbrahim gibi şıkırdayan havuza bakıyorum.
Ambiyans tamam olunca albümü dinlemek üzere arkama yaslandım.
İlk şarkı The Cranberries’in Ode To My Family’si. Eh, dünyanın en iç açıcı şarkısı değil ama melodisini severim. En azından sakinleştiriyor insanı.
Arkasından Joan Osbourne, One Of Us’ı söylemeye başladı. Hop, 15 yıl geri gittim birden. Yahu benim iyileşmekten anladığım biraz huzur bulmak, sakinleşmekti, tarihte kısa bir yolculuğa çıkmak değil. Üstelik bu şarkı o kadar çok film ve dizide kullanıldı ki, anılarım gözümün önünden slow motion akmaya başladı.
Ardından Amy Winehouse’un, Love Is A Losing Game’i geldi. Yok artık! Kadının kendine hayrı yok, beni nasıl iyileştirecek? Bu noktada bitki çayının kesmeyeceğini anlayarak kendime bir kadeh şarap koymaya gittim.
Döndüğümde Nelly Furtado her güzel şeyin sonu vardır diyerek son kalan ümitlerimi de söndürmekteydi.
Sting Shape Of My Heart’ı söylemeye başladığında ben de ikinci kadehi almak üzere yerimden kalktım.
Albüm bittiğinde melankolinin ve şişenin dibini bulmuştum. Vanessa Williams dinlemenin dayanılmaz eziyeti de cabası.
Uzun uzun düşündüm, bu albüm birini nasıl iyileştirebilir diye.
İyi bir yol albümü olabilir diye karar verecektim ki, insan melankoliden gider bir duvara, ağaca filan bindirir diye vazgeçtim.
Sonunda bunca melankolik şarkıyı bir araya toplayan Psikolog DJ Cenk Erdem’e başarısının sırrını sormaya karar verdim.

ALBÜMDEKİ ŞARKILARIN BAŞVURDUĞU PSİKOLOJİK YÖNTEMLER

1. Yansıtma / Love Is A Losing Game (Amy Winehouse). Bizim duygularımızı bize aktarıyor.
2. Özdeşleştirme / She (Elvis Costello). Aşkı kutluyor çünkü.
3. Yüzleştirme / All Good Things (Nelly Furtado). Açıklamasını röportajın içinde bulabilirsiniz.
4. Ego Güçlendirme / With Every Heartbeat (Robyn). Arkana bakma ve hayatına devam et diyor.

Bu albüm yansıtıyor özdeşleştiriyor yüzleştiriyor

PSİKOLOG DJ CENK ERDEM


Neden İyileştiren Şarkılar diye bir albüm yaptınız?
- Psikolog kimliğimle DJ kimliğim yan yana geldiğinde insanlara çok ilginç geliyordu. İki mesleğin sanıldığı kadar alakasız olmadığını göstermek istedim. Yıllardır partilerde ve radyoda DJ’lik yapıyorum ve psikoloji eğitiminin DJ’lik yaparken işe yaradığını görüyorum. Kalabalığın nabzını çok kolay tutabiliyorum. Çünkü insanların duygularını kolayca anlayabiliyorum. Ayrıca şimdiye kadar psikolojide insanlara yardımcı olmak için müzikten çok yararlanılmış. Özellikle depresyon ve melankoli hastalarının tedavisinde. Müzik ve güzel ses insanları iyileştiriyor. Bir DJ olarak birikimimi kullanıp bu sesleri seçmeye çalıştım. Müzik kanser tedavisinde de çok önemli, moral destek bakımından. Bu nedenle kanserden kaybettiğim teyzeme armağan ettim ben bu albümü.

Psikolog olarak çalıştınız mı hiç?
- 2001-2005 yılları arasında Cerrahpaşa’da çalıştım. 2004’te beni yurtdışına gönderdiler, orada oyun terapisi eğitimi aldım.Şu anda da psikolog olarak dışarıdan vaka görüyorum.

ORTAK DERTLERİ ANLATIYOR

Albümdeki şarkıları nasıl seçtiniz?

- İlk kriterim güzel sesler seçmekti. Ses rengi çok iyileştirici olabiliyor. İkinci kriterim de ortak dertleri anlatan şarkıları seçmekti. Hani nasıl grup terapisine gittiğinizde, sizinle aynı sorunları yaşayan insanları görüp kendinizi daha iyi hissedersiniz, öyle. Dinlediğiniz şarkının anlattığı dert size dokunuyorsa orada bir deşarj yaşıyorsunuz.

Ben de tam oraya geliyordum. Bunların çoğu son derece melankolik şarkılar. Dinlerken sonlara doğru iyice içime kapandım. İnsan nasıl iyileşir ki bu şarkılarla?
- Çünkü duygunuzu olduğu gibi yaşıyor, paylaşıyorsunuz. Ama baştan aşağı insanı aşağı çeken şarkılar da değiller. Kimi aşkı kutluyor, kimi dinginlik veriyor.

Özellikle kimlerin dinlemesini tavsiye edersiniz?
- Kendini melankolik, yorgun hissedenlerin, sığınmaya, sakinliğe ihtiyacı olanların dinlemesini tavsiye ederim. Hani bazen alıp başınızı gitmek istersiniz ya, öyle ruh hallerindeyken...

İNGİLİZCE SÖZLERİ ANLAMASANIZ DA OLUR

Bu albümü baştan sona dinleyen birinin finalde ne hissetmesini umuyorsunuz?
- Aşk derdini, hayatı anlatan, gerçeği söyleyen şarkılar olsun istedim. Bu nokta çok önemli. Örneğin Nelly Furtado’nun şarkısında “Her güzel şeyin bir sonu var” diyor. Biz bunu normalde terapide kullanıyoruz. Yüzleştirme terapisi diyoruz buna.

Albüm kapağında, bu şarkıların kimi müziğiyle kimi sözleriyle iyi gelecek demişsiniz ama hepsi İngilizce. İngilizce bilmeyenler almasın mı?
- İngilizce bilmeye gerek yok. Şarkıyı söyleyen kişi duyguyu aktarabiliyorsa, ki ben bunları öyleleri arasından seçtim, dinleyici sözleri anlamamasına rağmen şarkıyı hissedebilir.

İyi ama bir sorun daha var. Bunların çoğu, zamanının ünlü, listelere girmiş, radyolarda çalınmış şarkıları. Yüzde 90’ını bilmeyen yoktur. Dolayısıyla insanların kişisel tarihinde bu şarkıların yeri var. Diyelim ki ben Sting’in Shape Of My Heart şarkısını her dinlediğimde beni bırakıp giden eski bir sevgilimi hatırlıyorum. Başlıyorum ağlamaya... Bunun bana faydası ne?
- Kimi zaman anılardan kaçmak yerine onlarla yüzleşmek bizi asıl yükselten şey. Anıların hepsini kabul etmek lazım. Kabul insanın kendisiyle barışması ve yüzleşmesi için hayattaki en büyük sırlardan biri. O anıyı, duyguyu yaşamaya izin vermek, tamamını yaşadıktan sonra da ondan kurtulmak gerek.

İyileştirme konusunda ne kadar iddialısınız?
- Bu sadece bir iyi niyet. Hiç kimsenin bu konuda reçetesi olamaz.
Yazarın Tüm Yazıları