Gönül KOCA
Eğitim dünyası, Türkiye’nin geleceğini belirleyecek önemli kararlar hakkında tartışmalar yaparken, gençler de kendi geleceklerini etkileyecek önemli bir sınava çok az bir zaman kalmasının heyecanını yaşıyor. Üniversiteye geçişte ilk aşama olarak uygulanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için yaklaşık 20 gün kaldı. Adaylar 1 Nisan’da YGS’ye girecek.
Fen Bilimleri, Kültür ve Uğur Dershaneleri rehberlik koordinatörleri öğrencilerden kalan zamanı doğru değerlendirmelerini, sınava hangi testten başlayacakları konusunda karar vermelerini istiyor. Ve beslenme, uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerektiği uyarısında bulunuyorlar.
Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, öğrencilerin konu bakımından kendilerini eksik hissetmelerinin gayet doğal olduğunu belirterek, asıl sorunun “Ben bütün konuları biliyorum, YGS için çalışma yapmama gerek yok” düşüncesi olduğunu vurguluyor.
Kültür Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Salim Ünsal, geçen yıl yaşanan şifre iddialarının bu yıl kesinlikle olmayacağını belirterek öğrencilerden sınav öncesinde veya sırasında şifre arayışlarına girmemelerini istiyor. Ünsal, “Bu şekilde zamanınızı boşa harcamayın” tavsiyesinde bulunuyor.
Uğur Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Gökşen Saçaklı ise, ailelere şunları söylüyor: “Mart ayına gelmişken senenin muhasebesini yapmanın herhangi bir manası yok. Şu dönemde çocuğunuzdan hesap sormak, onu sadece başarısızlığa iteceğinden, olumlu motivasyonla, pozitif yaklaşmak daha doğru sonuçlar verecektir.”
Uzmanların tavsiyeleri şöyle:
* Konu bakımından kendinizi eksik hissetmeniz gayet doğal
* Şu dönemde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, sınavda hangi testten başlayacağınıza karar vermek ve zaman yönetiminin kontrolünü sağlamak.
* ÖSYM’nin aldığı yeni güvenlik önlemleri de önemli. Deneme sınavı uygulamalarında tuvalet molası vermemeniz gerekiyor. Çünkü YGS’de tuvalet izni yok.
* Son 15 gün uyku düzeni açısından çok önemli olduğundan, makul bir saatte yatmak ve sabah erken bir saatte kalkmak sınav performansı açısından önemli.
* Konu eksiğiniz varsa, önceliklerinizi belirleyerek puan getirisi yüksek olan ders ve konulara ağırlık vermelisiniz.
* Sınavın test tekniğine dayalı oluşu hatırlamayı kolaylaştırıcı nitelik taşıyor. Bu nedenle hazırlık sürecinin başında öğrenilen ve unutulmaya başlanan konularla ilgili test çözerek genel tekrar yapabilirsiniz.
* YGS genel hatlarıyla sadece bilgiye dayanmayan, akıl yürütmeyi ve mantıksal çıkarımlar yapmayı başarabilen adayların iyi performans sergileyebilecekleri bir sınav. Bu nedenle ham bilgi, tanım, tarif, formül ezberlemek yerine akıl yürütme modellerini geliştirecek çalışmalar yapmak sınav performansınıza olumlu yansıyacaktır.
* Bu aşamada ÖSYM’nin önceki yıllarda uyguladığı sınavları baştan sona gözden geçirmek, gerekirse iki günde bir deneme sınavı çözmek heyecanınızı azaltır, eksiklerinizi görmezini sağlar. ÖSYM’nin soru stiline aşina olursunuz.
* YGS’nin bir baraj sınavı olduğunu düşünerek, YGS’den çok LYS’ye hazırlanmak doğru değil. Şu aşamada tüm dikkatinizi YGS’ye vermelisiniz. İyi bir konsantrasyon için bu zorunludur.
* Sınav sonrasına yönelik hayaller kurmak çalışmadan sıkıldığınızın ve bir nevi kaçışın başladığının işaretidir. Sınav sonrasına dair duygu ve düşünceler zihninizde canlanmaya başladığı anda küçük molalar vererek farklı bir şeylerle uğraşmak ve yeniden masa başına oturarak kaldığınız yerden devam etmek yararlı olacaktır.
* Yatıştırıcı ilaçlar kullanmayın.
Sınav sırasında:
* Sorularla inatlaşmayın!
* Zamanı sürekli kontrol etmeyin!
* Soruların tamamını okuyun!
* Soruda sizin fikrinizi değil sizden istenen neyse onu bulmaya çalışın,
* Turlama yöntemi bilinen en pratik soru cevaplandırma metodudur. İtina ile kullanabilirsiniz!
* İlk aklınıza gelen genelde doğrudur derler ama siz yine de bu tür soruları ikinci tura bırakın!
* Her yanlış cevap çeyrek doğrunuzu götürür, kodlama yaparken bu ayrıntıyı da gözden kaçırmayın!
Nasihat etmeyin!
* Yaşadığınız kaygı ve telaşı öğrenciye yansıtmayın,
* Evde huzurlu ve ders çalışmaya uygun ortam hazırlayın,
* Sınava çok az bir zaman kala geçen zamanın muhasebesini yapmanın bir manası yok. Şu dönemde öğrenciden hesap sormak, onu sadece başarısızlığa iter.
* Gençleri olumlu ya da olumsuz kıyaslamayın,
* Büyük beklentiye girseniz bile bunu gence hissettirmeyin,
* Evde sürekli sınavın ana gündem olduğu bir muhabbet ortamı yaratmayın,
* Ona inanın ve güvenin, ama bunda da abartıya kaçıp daha önceden hiç böyle sözler söylemezken tam sınav arefesinde bu cümlelerle ona moral vermeye çalışmayın. Ters tepebilir! Sıradan bir zaman dilimiymiş gibi davranmaya özen gösterin.
* Kendinizden örnekler vermeyin,
* Nasihat etmeyin!
Sınav tarihleri
* YGS - 1 Nisan
* Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-1 (Matematik) ve LYS-5 (Yabancı Dil): 16 Haziran
* LYS-4 (Sosyal Bilimler): 17 Haziran
* LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya): 23 Haziran
* LYS-2 (Fen Bilimleri): 24 Haziran