Galatasaray Lisesi mezunlarının girişimleri sonucunda, 14 Nisan 1992 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın da katıldığı bir törenle imzalanan uluslararası anlaşmayla kurulan ve 1994 yılında üniversite adını alan Galatasaray Üniversitesi 20’nci yılını görkemli bir törenle kutluyor. Paris Sorbonne Üniversitesi’nde yarın Galatasaray Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga, “20 yılda Türkiye’de ne oldu?” başlıklı bir konuşma yapacak. Bu konuşmayı Galatasaray Üniversitesi’ni destekleme konsorsiyumuna bağlı 40 üniversitenin yöneticileri izleyecek. Paris Sorbonne Üniversitesi Rektörü Jean Claude Colliard da bu güne özel, ayrı bir konuşma yapacak.
Galatasaray Üniversitesi özellikle 'soykırımı inkar yasası'nın kabul edilmemesi için çok önemli görev üstlendi. Başta Rektör Prof. Dr. Ethem Tolga olmak üzere diğer öğretim üyeleri Fransa’daki konsorsiyumun başkanı Sorbonne Üniversitesi Rektörü Colliard’a bir mektup yazdı, daha sonra konsorsiyumdaki 40 üniversite ile temasa geçildi. Fransız Meclis Başkanı, Senato Başkanı ile temasa geçildi. Temasta bulunanların birçoğu hukukçu olduğu için hukuken bu yasanın yanlışlığı üzerinde duruldu. Anayasa Mahkemesi’nden kararın geçmemesinde Galatasaray Üniversitesi’nin rolü büyük oldu. Zaten henüz karar duyurulmadan önce üniversitenin rektörü Fransız dostlarından aldığı bilgiyi anında Başbakanlığa ve yakınlarına aktardı. Galatasaray bu rolüyle önemli bir tarihe imza attı. Ayrıca bazı konuların siyasi değil, hukuken de çözülebileceği yönünde önemli bir mesaj verdi.
*
Doğuş Üniversitesi’ne kadın rektör
Doğuş Eğitim Kurumları 1974’te lise olarak eğitim hayatına başladı. Daha sonra anaokulu, ilköğretim ve fen lisesini açtı. 1997’de üniversitesini kurdu. Kurucu Doğu Gözaçan da üniversitesinin kuruluşunun 15. yılında rektörlük koltuğuna bir kadının oturmasından memnun. 44 yaşındaki Rektör Prof. Dr. Elif Çepni, aslında 12 yıldır bu kurumda görev yapıyor. Lisans diploması uluslararası ilişkilerden ama o ekonomi ve iktisat alanında uzmanlaştı. Bir yıl önce profesörlük ünvanını alınca bu yıl da rektör oldu. Aslında Doğuş’ta sadece tepede kadın yok. Üst yönetim de kadınlardan oluşuyor. Başkan Yardımcısı Nilüfer Gözaçan’ın dışında 5 fakültenin 4’ünde kadın dekan görev yapıyor. Rektör Prof. Dr. Çepni kadınların üst yönetimden olmasını büyük bir sevinçle anlatıyor. Bu aralar yöneticilik görevi nedeniyle dersleri ihmal ettiği için de üzgün. “Öğrenciden uzak olamam. Sınıfımda kendi cumhuriyetim var. Öğrencilerim benim büyük servetim” diyerek hocalığa olan sevgisini dile getiriyor. Bakalım Prof. Dr. Çepni, kendisinden önce 3 erkek meslektaşından daha farklı olarak kadın yönetici gözüyle üniversiteye nasıl bir enerji ve renk getirecek.